Kur dingo gripas? | kl.lt

KUR DINGO GRIPAS?

  • 17

Medikai ir epidemiologai sako – galime turėti antrą žiemą be gripo. Kalendorinis gripo sezonas prasidėjo, bet susirgimų beveik nenustatoma, praneša LNK.

Šeimos gydytojas sako – statistika gali būti apgaulinga. Konsultacijos dabar – telefoninės. O jei kovido testas neigiamas – dėl gripo ir nebesiaiškinama. Žmonės raginami nepamiršti skiepytis ir nuo gripo. Bet atsiranda prisigalvojančių savo tiesų. Neva pasiskiepijus nuo kovido, nebaisus bus ir gripas.

Vienoje didžiausių Vilniaus poliklinikų daugėja ateinančių dėl rudeniškų ligų.

„Nemažai žmonių kreipiasi į gydytojus dėl peršalimo simptomų – kosulio, slogos, nedidelės temperatūros“, – vardijo Šeškinės poliklinikos skyriaus vedėja Natalija Šertvytienė.

Iki pandemijos, po Vėlinių jau pradėdavo eiti sergantys gripu. Bet šiemet, kaip ir pernai, – jokio gripo.

„Šiais metais, praėjusią – 45-ąją – savaitę, gripo atvejų nenustatyta. Stebima, kad sergamumas ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis, t.y. peršalimo ligomis, yra mažesnis“, – teigė Infekcijų kontrolės tarnybos vadovė Jolanta Kuklytė.

Per pirmą lapkričio savaitę gripas visoje Lietuvoje nustatytas dviem žmonėms. Antrą lapkričio savaitę – šešiems.

„Paprastai po lapkričio švenčių, Vėlinių, įprastai sergamumas būdavo didesnis“, – patvirtino Nacionalinio visuomenės sveikatos centro epidemiologė Daiva Razmuvienė.

Šiems pacientams paprastai neatliekame gripo tyrimo. Todėl gripo diagnostika  pandemijos metu yra žymiai sunkesnė.

Dalis nenustatoma

Kad virusai ir bakterijos dabar plinta lėčiau, specialistų nestebina.

„Žmonės mažiau juda, laikosi nespecifinių profilaktikos priemonių – dėvi kaukes, jei suserga, tai dažniausiai lieka namuose, laikosi čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo ir pan.“, – teigė Infekcijų kontrolės tarnybos vadovė.

„Prisiminkime laikotarpį iki 2020-ųjų. Tiek poliklinikose, tiek darbe buvo pilna čiaudinčių, kosinčių ir sloguojančių žmonių. O dabar jų nėra, nes pajutę simptomus žmonės izoliuojasi“, – komentavo Kauno klinikų šeimos gydytojas Gediminas Urbonas.

Bet šeimos gydytojas sako, kad jei gripo mažai nustatoma, tai dar nereiškia, kad jo mažai ir yra. Pirmiausia dėl to, kad dalies pacientų medikai nemato.

„Pacientai dėl karščiavimo simptomų nesikreipia į šeimos gydytojus tiesioginio kontakto būdu, o tik nuotoliniu“, – pažymi G. Urbonas.

Anot gydytojo, dabar sukarščiavus pagrindinis dėmesys – koronavirusui. Jei testas teigiamas, viskas aišku – žmogus izoliuojasi. O jei žmogus karščiuoja, bet COVID-19 testas neigiamas?

„Šiems pacientams paprastai neatliekame gripo tyrimo. Todėl gripo diagnostika  pandemijos metu yra žymiai sunkesnė“, – detalizuoja šeimos gydytojas.

Plačiau – reportaže:

Gairės: gripas, peršalimas, LNK1
Rašyti komentarą
Komentarai (17)

Dundukų tauta

Gripą pervadino kovidu ir knisa visiems protą.Prie gripo bl be jokių skudurų ant snukio ir prievartinių skiepų nebuvo.

Dane

Dabar zmones nesikreipia pas gydytojus,persalima gydosi patys.

Jadzka

Niekur jis nedingo. Yra kaip buvo. Tik kitas jo vardas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS