Gali atsirasti daugiau pandemijos valdymo priemonių: įtariamų omikron atvejų – apie 100 | kl.lt

GALI ATSIRASTI DAUGIAU PANDEMIJOS VALDYMO PRIEMONIŲ: ĮTARIAMŲ OMIKRON ATVEJŲ – APIE 100

Lietuvoje šiuo metu yra 15 patvirtintų ir apie 100 įtariamų omikron atvejų, kol kas dauguma atvejų – įvežtiniai, sako vyriausioji šalies epidemiologė.

„Turime jau 14 sekoskaitos tyrimais patvirtintų omikron atvejų, dar apie 100 turime įtarimų, kurie yra tiriami“, – trečiadienį per Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdį sakė vyriausioji šalies epidemiologė Loreta Ašoklienė.

Omikron plinta ir šalies viduje

Vyriausioji šalies epidemiologė patvirtino, jog kol kas didžioji dalis omikron atvejų yra įvežtiniai, tačiau jau esama ir vidaus atvejų, šia ligos atmaina užsikrėtė šeimos nariai ir t. t.

„Tie patvirtinti atvejai, kol kas didžioji jų dalis yra susiję su kelionėmis: devyni įvežtiniai, vienas susijęs su įvežtiniu, tačiau du jau turime nustatytus tarp šeimos narių ir dviejų atvejų užsikrėtimo aplinkybių nepavyko nustatyti“, – per Sveikatos reikalų komiteto posėdį sakė L. Ašoklienė.

Pasak epidemiologės, nors pirminiai duomenys rodo, kad omikron atmaina gali būti susijusi su lengvesne ligos eigos forma, tačiau kol kas yra per mažai duomenų tai patvirtinti.

Devyni įvežtiniai, vienas susijęs su įvežtiniu, tačiau du jau turime nustatytus tarp šeimos narių ir dviejų atvejų užsikrėtimo aplinkybių nepavyko nustatyti.

„Kol kas yra nepakankamai duomenų vienareikšmiai pasakyti, kad ši atmaina yra lengvesnė, nes kas jai yra būdinga, tas greitesnis plitimas, ir būtent per trumpą laiką atsiradus dideliam skaičiui susirgimų galimi ir sunkūs ligos atvejai, kas gali vėlgi turėti įtakos sveikatos sektoriui“, – teigė L. Ašoklienė.

Pasak jos, šiuo metu epidemiologinė situacija šalyje yra stabili, ji mažai kinta ir ligoninėse.

„Turime keletą savaičių pakankamai stabilią situaciją su labai nežymiais pasvyravimais“, – kalbėjo epidemiologė.

Galimybių paso ribojimą svarstoma dar trumpinti

L. Ašoklienė taip pat patvirtino, jog ateityje svarstoma dar labiau trumpinti galimybių paso galiojimą – nuo septynių iki šešių mėnesių, atsisakyti galimybės gauti galimybių pasą vakcinuotiems asmenims atlikus serologinį tyrimą.

„Iš priemonių, apie kurią papildomai diskutuojama ir kurios galėtų atsirasti artimiausiu metu, kalbama apie galimybių paso reikalavimų griežtinimus, čia diskusijos pagrindinės susiję su serologiniu tyrimu vakcinuotiems asmenims, kad galbūt jo būtų galima atsisakyti. Atsižvelgiant į kitų šalių patirtį svarstoma galimybių paso galiojimą sutrumpinti, dabar jis galios septynis mėnesius, bet svarstoma apie šešis mėnesius“, – kalbėjo A. Ašoklienė.

Tarp kitų svarstomų pakeitimų – griežtesni reikalavimai renginiams, papildomai nustatyti reikalavimą turėti atliktą testą, dėvėti respiratorius.

„Diskutuojama, kokios priemonės galėtų būti taikomos renginiams, galbūt atsisakyti tam tikrų paslaugų renginių metų, nustatyti reikalavimą dėl respiratorių arba pasirinkti strategiją, kad patenkant į renginius reikia atlikti papildomą tyrimą“, – kalbėjo epidemiologė.

Pasak L. Ašoklienės, ji reanimacijos lovų užimtumas pasiektų 240, būtų įvestas karantinas, kuris, „tikėtina, kad apimtų ir ugdymą“.

„Sutarta, kad yra nustatytos ribos reanimacijos lovų užimtumo, jei pasiektų 240 lovų, tokiu atveju įsigaliotų griežtesnės karantino priemonės, ir tų priemonių taikymas būtų apie tris savaites“, – sakė epidemiologė.

Jos teigimu, būtų kalbama apie renginių uždarymą, kitų nebūtinų paslaugų, taip pat pokyčiai „apimtų ir ugdymą“.

Reikalavimai dėl omikron – griežtesni

Didžioji dalis omikron atmainos atvejų Lietuvoje kol kas yra įvežtiniai, fiksuoti gyventojams, parvykusiems iš Danijos, Jungtinės Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystės, Čekijos, Maldyvų, Namibijos.

Tačiau keli asmenys niekur nekeliavo, užsikrėtė šeimoje, vienas iš jų užsikrėtimo šaltinio įvardyti negalėjo.

Visi asmenys, kurie turėjo sąlytį su šiais susirgusiais asmenimis, izoliuojasi pagal sugriežtintas taisykles, t. y. jiems nebus trumpinamas izoliacijos terminas. Be to, po kontakto su sergančiuoju, kuriam įtariama ar patvirtinta omikron atmaina, izoliuotis turi ir pasiskiepiję ar persirgę asmenys.

Didelį skaičių mutacijų turintis viruso variantas, pirmąkart aptiktas Pietų Afrikos Respublikoje praėjusį mėnesį, paskatino viso pasaulio šalis įvesti kelionių iš Pietų Afrikos šalių draudimus bei atnaujinti vidaus apribojimus, siekiant sulėtinti viruso atmainos plitimą.

Ekspertai įspėja, jog omikron atmaina plinta greičiau nei pasaulyje šiuo metu dominuojanti delta atmaina. Viena to priežasčių – mažesnis vakcinų veiksmingumas.

Vis dėlto, remiantis ankstyvaisiais duomenimis, susirgimas šia atmaina sukelia ne tokius sunkius simptomus.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

A

Kuo giliau į mišką tuo daugiau medžių. Čia jau nebe pandemija o huinia kažkokia politinė. Ką tikintys mokslų piliečiai mąsto apie situaciją? Vis dar tikit mokslų?

Ida

o respiratoriai tai kam? negi remontus ruošiamės daryt visur, kad nuo dulkių apsisaugoti? Nes jų tai tokia paskirtis..

To - anonimui

Viskas apgalvota, jokių sienų uždarymų. Šitos mėšlo krūvos tikslas, kuo daugiau sergančiųjų, tuo daugiau panaudoti vakcinų ir milijonai sau į kišenes.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS