Latvijoje renkami parašai už eutanazijos įteisinimą | kl.lt

LATVIJOJE RENKAMI PARAŠAI UŽ EUTANAZIJOS ĮTEISINIMĄ

  • 2

Latvijos visuomeninių iniciatyvų portale „Manabalss.lv“ prasidėjo parašų rinkimas už eutanazijos legalizavimą, o šios iniciatyvos autorius Pėteris Bukas sako, kad galimybė oriai pasitraukti iš gyvenimo yra būtina nepagydomai sergantiems pacientams.

Jo nuomone, eutanazija yra būtinas nepakeliamą skausmą kenčiantiems neišgydomiems ligoniams ir sąmonės neturintiems pacientams, kurie niekada jos neatgaus. Ji suteikia žmogui galimybę oriai užbaigti savo gyvenimą, netampant našta sau ir kitiems, sako P.Bukas.

Jis pažymi, kad eutanazija turi būti pagrįsta gydytojų diagnoze ir asmeniniu pasirinkimu. Ji taip pat galėtų būti įvykdyta prašant paciento artimiesiems, jeigu pacientas yra netekęs sąmonės ir nėra vilčių, kad jis atsibus iš komos.

Iniciatyvos autorius nurodo, kad aktyvi savanoriška eutanazija yra leidžiama tokiose Europos valstybėse kaip Belgija, Liuksemburgas ir Nyderlandai, o eutanazija padedant gydytojui yra legali Šveicarijoje ir kai kuriose JAV valstijose.

Eutanazijos legalizavimo Latvijoje klausimas vėl tapo aktualus prieš metus, kai žmonės paaukojo visą būtiną 10 tūkst. eurų sumą nepagydomam ligoniui Viesturui Bundžai, kad jam būtų atlikta eutanazija Šveicarijoje.

Sveikatos apsaugos ministerija tuomet pareiškė, kad eutanazijos legalizavimo jos darbotvarkėje nėra, o tuometinis ministras Guntis Belevičius sakė, kad Latvija tam dar nepasirengusi.

Medikų pozicija eutanazijos klausimu taip pat nėra vieninga.

Garsus reanimatologas Pėteris Kliava palaiko eutanaziją, nes mano, kad žmogus turi turėti teisę nekęsti kančių iki pat mirties. Tačiau eutanazijos klausimą turi spręsti profesionalai, o ne visuomenė, teigia gydytojas.

Latvijos onkologijos centro gydytoja psichologė Maija Karklinia (Maja Karklinia) eutanazijai nepritaria, nes mano, kad šiuo metu Latvijos visuomenė nei moraliai, nei materialiai, nei teisiškai tam dar nepasirengusi. Gydytojos įsitikinimu, šiuolaikinė medicina gali 100-u proc. pašalinti skausmą, o nepagydomų ligonių slauga Latvijoje yra aukšto lygio – tik klausimas, ar visiems ji prieinama.

Tačiau teisininkė medicinos teisės ekspertė Solvita Olsena mano, kad kenčiančių nepagydomų ligonių padėtis Latvijoje katastrofiška, nes paliatyvinė pagalba žmonėms neprieinama, jeigu jie neturi pinigų. „Slaugos, kurią mums siūlo valstybės sąskaita, negaliu vadinti paliatyvine pagalba“, – sakė ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

taip

bus bandoma atsikratyti senais bet dar sveikais zmonemis ir nelegaliai tai daroma /artimuju/ deka bet neirodysi nes cia ne gruzija kur senimas gerbiamas ir mylimas

Teisingai

Ir pas mus seniai laikas tokius parašus rinkti. Neleisti neišgydomai sergančiam ir be paliovos kenčiančiam skausmus žmogui numirti, jei jis pats to prašo - sadizmas, o ne humanizmas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS