Lietuva kitą savaitę gaus pirmuosius vaistus lengvesniems COVID-19 pacientams | kl.lt

LIETUVA KITĄ SAVAITĘ GAUS PIRMUOSIUS VAISTUS LENGVESNIEMS COVID-19 PACIENTAMS

Lietuva kitą savaitę gaus pirmuosius vaistus nuo COVID-19, kurie bus skiriami ligoninių pacientams, kai jiems nereikia pagalbinio gydymo deguonimi.

Kaip BNS patvirtino Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) kanclerė Jurgita Grebenkovienė, Lietuva sulauks „Ronapreve“ preparato.

„Ministerijoje dėliojamos pirkimo procedūros, sprendžiama dėl įsigijimo, pradėti tam tikri įsigijimo veiksmai. Dalį COVID-19 vaistų, kalbu tiek apie registruotus, tiek apie neregistruotus, perkame dalyvaudami centralizuotame Europos pirkime. Bet dalies vaistų Europos Komisija centralizuotai neperka, tad sprendžiame dėl dvišalių įsigijimų iš kompanijos“, – BNS sakė kanclerė.

„Pirmieji vaistai, skirti naudoti stacionaruose, Lietuvoje turėtų būti jau kitą savaitę“, – pridūrė ji.

SAM teigimu, šiuo metu Lietuva individualiai yra įsigijusi 60 dozuočių vaistinio preparato „Ronapreve“ (kasirivimabo ir imdevimabo derinio), skiriamo COVID-19 liga gydyti suaugusiesiems bei 12 metų ir vyresniems paaugliams. Ekstremalių sveikatai situacijų centrui (ESSC) papildomai pavesta įsigyti dar 340 dozuočių šio vaistinio preparato.

Šiuo vaistu gali būti gydomi bent 40 kilogramų sveriantys pacientai, kuriems nereikia pagalbinio gydymo deguonimi, kai jiems nustatoma padidėjusi rizika būklei blogėti iki sunkios COVID-19 ligos. Taip pat jis gali būti skiriamas minėto amžiaus ir svorio pacientų COVID-19 ligos profilaktikai.

Anot J. Grebenkovienės, planuojama šių vaistų logistika, dėl ambulatoriškai naudojamų vaistų sprendžiama, kokioms grupėms juos reikėtų skirti ir kaip kontroliuoti jų skyrimą, kaip juos išplatinti vaistinėms.

SAM pažymi, kad šiuo metu pacientai, sergantys COVID-19, gydomi Europos Sąjungos registre registruotu antivirusiniu vaistiniu preparatu „Veklury“ (veiklioji medžiaga – remdesiviras).

Šis vaistinis preparatas gali būti skiriamas sunkesniems pacientams – suaugusiesiems ir bent 40 kilogramų sveriantiems paaugliams nuo 12 metų, kai jiems dėl pneumonijos būtina deguonies terapija.

Europos Komisija gruodžio 20-ąją leido „Veklury“ skirti ir suaugusiems, kuriems nebūtina deguonies terapija, bet yra padidėjusi rizika, kad liga progresuos iki sunkios COVID-19 ligos formos.

Europos Sąjungos vaistų reguliavimo tarnyba (EVA) pastaruoju metu yra pritarusi ir kitų vaistų nuo COVID-19 naudojimui, tarp jų – „Pfizer“, „Merck, „GlaxoSmithKline“.

Rašyti komentarą
Komentarai (19)

C

ŠIMONIUI kokes ketures vienu metu dozes

M

Galės vaksinot kates ir seima

Pipo

There are only one medicijn.....! And tat are U. self. So make in you life antistof rady. Eat health tat's all you mast doing.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS