Lietuva pritaria ES deryboms su gamintojais dėl bendro vaistų nuo COVID-19 įsigijimo | kl.lt

LIETUVA PRITARIA ES DERYBOMS SU GAMINTOJAIS DĖL BENDRO VAISTŲ NUO COVID-19 ĮSIGIJIMO

  • 1

Lietuva pritaria bendroms Europos Sąjungos (ES) valstybių narių deryboms su farmacijos kompanijomis „Merck” ir „Pfizer“ dėl jų kuriamų vaistų nuo COVID-19 įsigijimo, penktadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Anot jos, preparatus patvirtinus Europos vaistų agentūroje (EVA) ir juos įtraukus į Bendrijos registrą, vaistai galės būti vartojami ir Lietuvoje.

„Spalio pabaigoje EVA pradėjo vertinti duomenis apie farmacijos kompanijos „Merck Sharp & Dohme“ sukurtą antivirusinį vaistinį preparatą molnupiravirą, skirtą COVID-19 ligai gydyti. (...) Kompanijos „Pfizer“ gaminamo antivirusinio preparato „Paxlovid“ vertinimas gali būti pradėtas artimiausiu metu“, – informuoja SAM.

Ministerijos duomenimis, pirmieji klinikiniai tyrimai rodo, kad molnupiraviras ir „Paxlovid“, skiriami COVID-19 liga jau susirgusiems pacientams, nuo 50 iki 90 proc. sumažina riziką sirgti sunkia šios infekcijos forma arba mirti.

Kaip nurodo SAM, kol laukiama daugiau tyrimais patvirtintų duomenų ir galutinio EVA sprendimo, Europos Komisija apklausė valstybes nares, ar jos pageidautų kartu derėtis su gamintojais ir vaistus įsigyti centralizuotu būdu.

„Lietuva tokiam siūlymui pritarė, nes „kalbėjimas vienu balsu“ padėtų išsiderėti geresnes pirkimo sąlygas. Centralizuotas pirkimas pasiteisino ir įsigyjant COVID-19 vakcinas: ES šalys jas gavo vienos iš pirmųjų ir užsitikrino stabilų tiekimą keleriems metams“, – nurodo ministerija.

Šiuo metu Lietuvoje COVID-19 liga sergantiems pacientams gydyti, anot ministerijos, yra naudojamas farmacijos kampanijos „Gilead“ gaminamas vaistinis preparatas „Veklury“ (veiklioji medžiaga remdesiviras), kuris taip pat yra perkamas centralizuotu būdu.

Šiuo metu tai yra vienintelis vaistas nuo COVID-19 ligos, įtrauktas į ES vaistinių preparatų registrą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Laima

Jeigu bus tai vartosiu kaip prireiks

SUSIJUSIOS NAUJIENOS