Kauniečių šeimai gimė rekordinio svorio mergaitė: tikrai niekas nesitikėjo | kl.lt

KAUNIEČIŲ ŠEIMAI GIMĖ REKORDINIO SVORIO MERGAITĖ: TIKRAI NIEKAS NESITIKĖJO

  • 1

Lietuvoje naujagimiai vienas po kito gerina svorio rekordus. Kaune gimė daugiau nei penkis kilogramus sverianti mergaitė, o jau netrukus Šiauliuose gimusi mergaitė svėrė 20 gramų daugiau. Gydytojai sako, kad pastaruoju metu vis dažniau gimsta didesni vaikai.

Kaip praneša LNK, kauniečių Gretos ir Jono Šmitų antroji dukra vos gimusi sulaukė dėmesio, kokio šeima nesitikėjo. Sofija – šiemet pirmoji Lietuvoje gimusi rekordinio dydžio mergaitė. Ji svėrė 5 kg 250 g. Paprastai tiek sveria dviejų su puse mėnesio kūdikis.

„Labai nustebau, per žandukus nemačiau akyčių – tokie buvo dideli. Jautėsi, kad tikrai turiu kūdikį. Tai tikrai labai nustebino ir įspūdžiai labai dideli“, – kalbėjo mama Greta.

„Supratome, kad didesnis vaikas ir tikrai buvo gan keistoka pradžioje. Ir akytės sunkiai matėsi. Burbuliukas buvo“, – pasakojo tėtis Jonas.

Šeima iki paskutinės akimirkos nežinojo, kad gims dukra.

„Nėštumo laikotarpiu visi galvojo, kad aš galbūt dvynukus nešioju, nes iš tiesų ir pilvukas didesnis buvo, ir gydytojau jau matė, sakė, kad tikrai bus didesnė. Bet kad tokio dydžio, tikrai niekas nesitikėjo“, – teigė Greta.

Mama sako, kad Sofija gimė tokiu metu, kai už lango siautė audra ir labai žaibavo. Panašu, kad mergaitė jau pirmomis akimirkomis parodė ir savo tvirtą charakterį.

„Ypač vakare dėmesio reikalauja, aišku, paverkia, o kada pasiimi ją, šypsosi tau. Tada supranti, kad ji laukia to prisilietimo, šilumos“, – teigė mama.

Būsimos mamytės serga gestaciniu diabetu arba iki nėštumo jau serga cukriniu diabetu. Tačiau gali būti ir kitų priežasčių, pavyzdžiui, netaisyklinga mityba. Daug lemia ir genetika.

Sofijos mama pasakojo, kad visą nėštumą komplikacijų nekilo, o šešių valandų gimdymas taip pat praėjo sklandžiai. Nors mergaitė ir didelė, tačiau cezario pjūvio neprireikė, Sofija gimė natūraliai. Šeimoje auganti pirmagimė Danielė, kuriai šiemet penkeri, taip pat gimė didesnė.

„Pirma iš tiesų irgi gimė didesnė, 4 kilogramų 245 gramų. Tai sesė pralenkė kilogramu ir ūgio centimetru, nes vyresnioji gimė 56 centimetrų, o mažoji – 57“, – sakė Greta.

Sofijos tėtis turi savo teoriją, kodėl susilaukė neeilinės dukros: „Manau, čia iš didelės meilės gimė didelis vaikiukas. Nei giminėse kažko panašaus – virš keturių tai būdavo, bet virš penkių – nesu girdėjęs.“

Sofiją priėmusi gydytoja sako, kad per savo 30 darbo metų nieko panašaus nėra mačiusi.

„Keistas svorio pojūtis, penki kilogramai ir dar tie keli gramai tikrai maloniai nustebino, paliko įspūdį. Šiemet tai pirmas tokio dydžio naujagimis“, – sakė LSMU Kauno ligoninės akušerė Ilona Joneliūnienė.

Kauno ligoninės gydytojai pastebi, kad pastaruoju metu gimsta vis didesni kūdikiai. Pernai didesnių nei keturių su puse kilogramo vaikų gimė dvidešimt, šiemet – jau devyni.

„Būsimos mamytės serga gestaciniu diabetu arba iki nėštumo jau serga cukriniu diabetu. Tačiau gali būti ir kitų priežasčių, pavyzdžiui, netaisyklinga mityba. Daug lemia ir genetika. Jeigu tų mamyčių mamytės, senelės, prosenelės gimdė didesnius vaikučius, tai, tikėtina, kad ir joms gims didesnio svorio naujagimiai“, – aiškino Kauno ligoninės vyresnioji koordinatorė nėštumo patologijai Goda Jievaltienė.

Kaune gimusi Sofija mergaite rekordininke buvo neilgai, nes užvakar Šiaulių ligoninėje gimė 20 gramų sunkesnė mergaitė, svėrusi 5 kg 270 g. 2019 metais berniukas Lietuvos rekordininkas taip pat gimė Kaune. Jis svėrė 6 kg 60 g.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Jei

Vyras drimba tai ir gimsta tokie

SUSIJUSIOS NAUJIENOS