Lietuvos Raudonojo Kryžiaus savanorių pajėgos startuoja ir globos namuose | kl.lt

LIETUVOS RAUDONOJO KRYŽIAUS SAVANORIŲ PAJĖGOS STARTUOJA IR GLOBOS NAMUOSE

  • 1

Lietuvos Raudonasis Kryžius nuo šiol talkina ne tik medikams ligoninėse, bet ir globos namų darbuotojams. Savanoriai globos namuose „atlaisvina“ įtemptą specialistų kasdienybę – nuo pirmųjų sausio dienų jau gelbsti atliekant kasdienius darbus: valo patalpas, talkina virtuvėje, pamaitina, padeda seneliams išeiti į lauką įkvėpti gryno oro, drąsina juos.

Šiuo metu Lietuvos Raudonojo Kryžiaus savanoriai talkina specialistams Jotainių socialinės globos namuose Panevėžio rajone, Želvos Parapijos Katalikiškų senelių namuose Ukmergės rajone, Skemų socialinės globos namuose Rokiškio rajone bei Antavilių pensionate Vilniuje. Tačiau pagalba taip pat reikalinga ir kitų panašių įstaigų specialistams – darbų pradžia derinama ir su kitomis įstaigomis didžiuosiuose Lietuvos miestuose, o regionuose savanorių dar trūksta.

Gerumo pajėgos tam ir reikalingos – padėti su užduotimis, skirtomis bendrajai tvarkai palaikyti, kad specialistai ir medikai galėtų visą dėmesį skirti kitiems darbams.

„Dar prieš Kalėdas pradėjome telkti gerumo pajėgas kovai su virusu. Savanoriai šventes praleido padėdami pervargusiems medikams Vilniaus universiteto ligoninėje Santaros klinikose. Šią darbų liniją tęsiame. Tačiau padėtis ne mažiau grėsminga ir globos namuose – specialistai stengiasi užtikrinti rizikos grupėje esančių neįgaliųjų bei vyresnio amžiaus žmonių sveikatą, bet kartais tam stinga papildomų rankų. Kadangi daugumoje globos įstaigų šiuo metu trūksta darbuotojų dėl izoliacijos ar ligos, savanoriai tampa „papildomomis rankomis“. Paprasti kasdieniai darbai atima laiko, kurį globos namų darbuotojai galėtų skirti padėdami sergantiems žmonėms. Gerumo pajėgos tam ir reikalingos – padėti su užduotimis, skirtomis bendrajai tvarkai palaikyti, kad specialistai ir medikai galėtų visą dėmesį skirti kitiems darbams“, – apie prie projekto „Gerumo pajėgos prieš virusą“ prisijungusių savanorių darbą pasakoja Lietuvos Raudonojo Kryžiaus vadovė Kristina Meidė.

Darbuotojai pagalbą priima šiltai

Jotainių socialinės globos namuose savanoriaujančios Vijolė ir Vaida pasakoja, kad pirmieji apsilankymai buvo nedrąsūs, tačiau personalas itin šiltai priima savanorių pagalbą.

„Natūralu, kad atvykus nežinojome, kur kas yra, kur eiti, kokios pagalbos reikia pirmiausiai. Tačiau personalas labai maloniai priėmė savanorius. Nors specialistų trukdyti nesinori, tačiau iškilus klausimams jie visuomet draugiškai atsako, pataria, paprašo ir būtinai dėkoja, – pasakoja prie gerumo pajėgų neseniai prisijungusi Vijolė. – Darbai paprasti: padėti seneliams pavalgyti, sutvarkyti palatą, pacientų rūbus. Darome tai, ką galime, kad specialistai turėtų kuo daugiau laiko sergančiųjų priežiūrai.“

Seneliams reikia dėmesio nepriklausomai nuo to, ar jie karantino metu yra saugūs namuose, ar yra prižiūrimi globos įstaigose.

Savanorei Vaidai bendravimas su Lietuvos Raudonojo Kryžiaus globojamais seneliais nesvetimas, mat ji jau pusantrų metų lanko vienišus senelius. Todėl moteris pastebi, kaip vyresnio amžiaus žmonės jaučiasi pandemijos metu: „Seneliams reikia dėmesio nepriklausomai nuo to, ar jie karantino metu yra saugūs namuose, ar yra prižiūrimi globos įstaigose. Būtina jais rūpintis, todėl ir į globos namus padėti dirbti kasdienius darbus vykstu nedvejodama, kad sergantys seneliai galėtų gauti reikalingą specialistų dėmesį.“

Šiuo metu visoje Lietuvoje globos įstaigose jau talkina apie trisdešimt Lietuvos Raudonojo Kryžiaus savanorių, tačiau skaičius nuolat kinta – prisijungia vis daugiau padėti pasiruošusių žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kaunas

O tie dazytoju kostiumai tipo gelbeja?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS