M. Stankūnas: per septynias dienas nuo COVID-19 mirė 142 žmonės, prognozės – niūrios | kl.lt

M. STANKŪNAS: PER SEPTYNIAS DIENAS NUO COVID-19 MIRĖ 142 ŽMONĖS, PROGNOZĖS – NIŪRIOS

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Visuomenės fakulteto profesorius Mindaugas Stankūnas teigia, kad per 7 dienas nuo koronaviruso Lietuvoje mirė 142 žmonės. LSMU profesorius pažymi, kad šiuo metu efektyvus viruso reprodukcinis rodiklis Lietuvoje vis dar yra 1,17, ir dėl to kaltas didelis gyventojų mobilumas.

„Per pastarąsias septynias dienas nuo koronaviruso Lietuvoje mirė 142 žmonės. Kalbant Seimo auditorijoje, manau, nereikia pasakyti, kad šis skaičius labai artimas Seimo narių skaičiui. Galite tiesiog pasižvalgydami iš savo vietų matyti, kiek yra vietų, tiek per savaitę netekome žmonių dėl šios ligos. Nereikia savęs apgaudinėti, mes tikrai suprantame, kad šis skaičius dar tikrai didės ir turėsime liūdnos statistikos nemažai“, – sakė M. Stankūnas.

Pasak M. Stankūno, kad virusas Lietuvoje būtų suvaldytas, efektyvus viruso reprodukcijos rodiklis turi siekti mažiau nei 1.

„Lietuvoje, kai lapkričio pradžioje paskelbėme pirmąsias karantino priemones, šis rodiklis siekė 1,5. 100 užsikrėtusių žmonių užkrėsdavo 150 naujų, ir mes tikrai matėme staigų atvejų didėjimą. Įvestos praėjusios Vyriausybės priemonės davė savo efektą, ir matome, kad reprodukcijos dydis mažėjo iki 1. Vėliau buvo atšokimas ir dabar turime 1,17. Kad šis visuomenės sveikatos iššūkis būtų suvaldytas, mums reikia efektyvų reprodukcijos dydžio rodiklį numažinti žemiau nei 1. Kuo arčiau nulio, tuo pandemija greičiau mažės“, – Seimo nariams teigė LSMU profesorius.

Pasak jo, pandemijos ateities scenarijai nėra optimistiški.

„Bent iki sausio vidurio mes galime turėti apie 60 tūkst. atvejų, o tai reiškia, kad gydymo įstaigoms reikės per 3 tūkst. lovų, nes tiek bus hospitalizuojama žmonių. Šios dienos statistika, kas ketvirtas pacientas, kuris guli stacionare, yra COVID-19“, – teigia jis.

Profesorius sako, kad reikia drausti mažus susibūrimus šeimos rate, uždaryti ugdymo įstaigas ir riboti asmenų vietinį judėjimą.

„Situaciją reikia kontroliuoti ir sumažinti vietas, kuriose virusas plinta. Gaila, kad NVSC renkama informacija nėra tobula ir mes daug dalykų nežinome, tačiau Sveikatos taryba pateikė statistiką, kur virusas labiausiai plinta. Pagrindinis viruso plitimas vyksta šeimose, darbe, asmens sveikatos priežiūros įstaigose, slaugos įstaigose ir gydymo institucijose bei ugdymo įstaigose“, – sakė M. Stankūnas.

COVID-19 pikas dar nepasiektas

Duomenų ekspertas Vaidotas Zemlys-Balevičius taip pat atkreipia dėmesį: epidemiologinė situacija šalyje kol kas blogėja ir Lietuva niekaip nepasiekia neigiamo koronaviruso atvejų augimo.

Per Kalėdas ir Naujuosius metus ims mirti žmonės, kurie koronavirusu užsikrėtė pastarosiomis dienomis.

„Matome, kad nuo spalio mėnesio turime amerikietiškus kalnelius ir niekaip mes nepasiekiame to neigiamo augimo. Vieną lapkričio dieną buvo nukritęs žemiau nulio, bet vėliau vėl atsigavo. Tai jeigu toliau tokią situaciją turėsime, deja, nieko nebus“, – pabrėžia V. Zemlys-Balevičius.

Ekspertas taip pat atkreipia dėmesį, kad teigiamų tyrimų dalis, rodanti, kiek procentų besitestuojančių asmenų yra patvirtinamas teigiamas COVID-19 testas, taip pat palaipsniui auga.

„Pasaulinės sveikatos organizacijos rekomendacijomis šis rodiklis turi būti mažiau nei 5 proc., kad epidemija būtų valdoma. Tuo tarpu (Lietuvoje – ELTA) 5 proc. paskutinį kartą buvo spalio pabaigoje ir iki šiol vis dar kyla ir nekrenta“, – atkreipė dėmesį ekspertas.

V. Zemlys–Balevičius įsitikinęs, kad Lietuva koronaviruso piko kol kas dar nepasiekė.

„Apribojimai buvo įvesti vakar, ar mes jau pasiekėme piką, ar įvedus apribojimus jau viskas pagerės? Ir atsakymas yra „ne“, nes mirtys seka paskui“, – sakė jis.

Ekspertas prognozuoja, kad per Kalėdas ir Naujuosius metus ims mirti žmonės, kurie koronavirusu užsikrėtė pastarosiomis dienomis. Todėl V. Zemlys-Balevičius akcentavo, kad šioje sudėtingoje situacijoje vienintelė išeitis yra gyventojų testavimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

geda

o kiek mire nuo kitu ligu?kur statistika?Tamsta,maniau esantis padoresnis.Bet pinigai nekvepia,ar ne?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS