Medikai įspėja: prasidėjo virusinių žarnyno infekcijų sezonas | kl.lt

MEDIKAI ĮSPĖJA: PRASIDĖJO VIRUSINIŲ ŽARNYNO INFEKCIJŲ SEZONAS

  • 1

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) primena, kad žiemą bei pavasarį aktyviai plinta  ne tik peršalimo ligos, bet ir rotavirusų, norovirusų, adenovirusų sukeltos žarnyno infekcijos.

ULAC duomenimis, per dešimt šių metų mėnesių Lietuvoje užregistruota daugiau nei 8 tūkst. susirgusiųjų virusinėmis žarnyno infekcijomis, iš jų daugiau nei 40 proc.  rotavirusiniu enteritu, apie 50 proc. atvejų virusas nebuvo patikslintas laboratoriškai.

Per 11 šių metų mėnesių užregistruotas 51 virusinės žarnyno infekcijos protrūkis, iš kurių – 92 proc. ikimokyklinio ugdymo įstaigose.

Žarnyno virusai plinta fekaliniu – oraliniu būdu. Skirtingai nuo bakterijų, maiste šie virusai nesidaugina, tačiau ilgai išlieka ant įvairių daiktų, aplinkos paviršių. Esant 4 –20° C temperatūrai jie išlieka gyvybingi kelis mėnesius, tačiau greitai žūsta veikiami chloro turinčiomis dezinfekuojančiomis priemonėmis ar virinant.

Pirmieji rotavirusų sukeltos infekcijos simptomai atsiranda praėjus 24–72 val. po užsikrėtimo. Pagrindinis ankstyvasis simptomas – vėmimas, kuris tęsiasi 2–6 dienas. Kiek vėliau ligonis pradeda viduriuoti iki 20 kartų per parą skystomis arba pusiau skystomis išmatomis. Vaikams gali būti ir lengvų viršutinių kvėpavimo takų uždegimo požymių. Beveik 90 proc. ligonių karščiuoja.

Ligoniui gausiai viduriuojant, rotavirusai labai dideliais kiekiais išsiskiria su išmatomis. Užsikrėtimui pakanka tik 10 viruso dalelių. Virusas išskiriamas ūmiu ligos periodu, vidutiniškai 4–6 dienas. Dėl atsparumo aplinkoje ir labai mažos užkrečiamosios dozės rotavirusai ypač greitai plinta vaikų ugdymo įstaigose, kur yra glaudus buitinis sąlytis ir nepakankama rankų higiena. 

Patikimiausia profilaktikos priemonė nuo sunkių rotavirusinės infekcijos atvejų – skiepai, rašoma ULAC pranešime.

Nuo 2018 m. rugsėjo Lietuvoje vaikai bus nemokamai (valstybės lėšomis) pradėti skiepyti nuo rotavirusinės infekcijos. Vakcina, kuria bus skiepijami kūdikiai nuo 2 mėnesių, jau yra įtraukta į vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių.

Norint sumažinti užsikrėtimo virusais riziką būtina kuo dažniau ir kruopščiau plauti rankas, nuolat valyti ir vėdinti patalpas, dažnai liečiamus paviršius (durų rankenas, vandens čiaupus, vandens nuleidimo rankenėles, unitazų dangčius) šluostyti naudojant buitines dezinfekuojančias priemones, skirtas šiems įrenginiams valyti ir dezinfekuoti.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tai gal

reikėtų pradėti dezinfekuoti viešąjį transportą?O tai nuo pat ruso laikų jis tik išplaunamas ir viskas.Žinot kad eina epidemija ir kad ,,..būtina kuo dažniau ir kruopščiau plauti rankas, nuolat valyti ir vėdinti patalpas, dažnai liečiamus paviršius..." o patys nei karto nedezinfekuojate nei vieno autobuso.Čia normalu?Čia pasityčiojimas iš visuomenės

SUSIJUSIOS NAUJIENOS