A. Veryga: net ir atšaukus karantiną, dalis ribojimų išliks | kl.lt

A. VERYGA: NET IR ATŠAUKUS KARANTINĄ, DALIS RIBOJIMŲ IŠLIKS

Net ir atšaukus karantiną gegužės 11 dieną, tam tikri ribojimai išliks, sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Priemonės, kurios yra skirtos išlaikyti tam tikrą, mažesnį, kontaktą – atstumai, srauto reguliavimas: ar tai būtų paslaugų įmonės, ar parduotuvės – asmens apsaugos priemonės, rankų dezinfekavimo priemonės“, – vardijo sveikatos apsaugos ministras.

„Kas mums buvo visiškai neįprasta, į ką per daug nekreipdavome dėmesio, kol nebus aišku, kad infekcija arba galutinai užgeso, arba turime vaistus ar vakciną, tai tam tikrų priemonių turėsime laikytis“, – teigė jis.

Anot A. Verygos, „didesniame budrume“ turės išlikti ir gydymo įstaigos.

„Jų rezervas, jos visada turės likti didesniame budrume, na, ne visada, bet tam tikrą laiką, kol bus aišku. Ruduo vis tiek ateis, tada ir pamatysime tas bangas, apie kurias kalbama, prognozuojama“, – antradienį spaudos konferencijoje sakė ministras.

Jis taip pat pabrėžė, kad kol nebus aišku dėl galimų naujų koronaviruso bangų, vėl organizuoti masinių renginių nebus leista.

„Tikrai turėsime palaukti su kažkokiais masiniais susibūrimais“, – kalbėjo A. Veryga.

Kaip teigia ministras, rekomendacija senjorams nebendrauti su savo vaikais ar anūkais gali išlikti „labai ilgą laiką“.

„Kol nebus saugu mūsų senjorams. Dvi pagrindinės prielaidos yra: arba vaistai, arba vakcina, kuri leidžia apsisaugoti. Visais kitais atvejais niekas gudriau nieko nesugalvojo“, – teigė A. Veryga.

„Siūlyčiau palaukti, yra pačių įvairiausių technologinių priemonių. (...) Sudarykime galimybes su seneliais pabendrauti tokiu būdu, suprantu, kad visi pasiilgo – ir seneliai anūkų, ir anūkai senelių. Neskubėkim su tuo bendravimu, nes kaina gali būti didžiulė“, – pridūrė jis.

Pirmadienį spaudos konferencijoje A. Veryga teigė, kad tikimybė, jog karantinas Lietuvoje bus atšauktas gegužės 11 dieną, „yra minimali“.

Lietuvoje dėl koronaviruso grėsmės kovo 16 dieną paskelbtas karantinas, jis galioja iki gegužės 11-osios.

Karantino metu rekomenduojama būti namuose, išeiti iš jų tik būtinais atvejais, taip pat ir nelankyti vyresnių giminaičių, kuriems koronavirusas yra pavojingiausias.

Sveikatos sistema ruošiasi blogajam scenarijui

Sveikatos apsaugos ministras  teigia, kad prognozės apie antrąją koronaviruso bangą rudenį yra tik vienas iš galimų scenarijų, kuris nebūtinai išsipildys. Visgi ministras akcentuoja, kad sveikatos apsaugos sistema tokiam pesimistiniam scenarijui ruošiasi. A. Verygos teigimu, nuo šiol sveikatos sistemą sudarys trys sudedamosios dalys: planinė, COVID-19 rezervo ir skubiosios pagalbos.

„Ne faktas, kad antra (koronaviruso – ELTA) banga bus, nes yra keli galimi scenarijai. Banga rudenį – tik vienas iš galimų scenarijų. Kitas galimas scenarijus yra mažesni pabangavimai, mažesni židiniai, ką Lietuva iš esmės ir stebi. Mes matome tam tikrus protrūkius, kai atsiranda daugiau atvejų, tada yra daugiau paguldoma į ligonines“, – antradienį Seime vykusioje spaudos konferencijoje kalbėjo A. Veryga.

Sveikatos apsaugos ministras akcentuoja, kad antroji banga nebūtinai bus, nes ir pirmosios bangos scenarijuje ekspertų prognozės buvo gerokai blogesnės nei reali situacija.

„Nebūtinai ir bus antra banga, nes ir pirma banga, kuri buvo prognozuota Lietuvai, nebuvo tokia, kokia buvo ekspertų ar mokslininkų prognozėse. Panašu, kad susitvarkėme laiku ir tinkamai, ir nesulaukėme to, kas buvo prognozuota“, – kalbėjo ministras.

Visgi A. Veryga akcentuoja, kad, nepaisant to, Lietuva ruošiasi ir blogesniam scenarijui. Ministro teigimu, ligoninėse papildomai įrengiamos deguonies lovos, perkami plaučių ventiliacijos aparatai bei asmens apsaugos priemonės.

„Asmens apsaugos priemonės jau dabar mėnuo kaip skrenda lėktuvais į Lietuvą, artimiausiu metu atkeliaus jau ir traukiniais, nes yra didžiuliai kiekiai. Jau dabar yra didesnė problema ne jų apsirūpinimas, bet sandėliavimas, nes gydymo įstaigos indikuoja, kad neturi, kur dėti. Mes turėsime naudoti ir savo rezervinius sandėlius tiesiog tam, kad susidėtume tas priemones“, – patikino A. Veryga.

Ministras taip pat tikisi, kad trečiadienį Vyriausybė priims sprendimus dėl planinių paslaugų atnaujinimo. A. Verygos teigimu, ruošiantis galimai antrajai koronaviruso bangai persitvarko ir visa sveikatos apsaugos sistema.

„Mes gyvensime tam tikru labai specifiniu režimu. Anksčiau sveikatos sistema turėjo planinę ir skubią pagalbą, buvo dvi dedamosios. Dabar bus trys dedamosios: planinė, COVID-19 rezervas ir skubi pagalba“, – kalbėjo A. Veryga.

„Vadinasi, gydymo įstaigos išlaikys tam tikrą neužimtą rezervą. Jis privalės būti paskaičiavus pagal tuos galimus scenarijus tam, kad jeigu įvyktų protrūkiai, bangos ar panašūs dalykai“, – pridūrė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

...

Tas ve'Ryga jau seniai neadekvatus.

Morta

Atsiprašau už praleistą žodį, turi būti kas jiems nupirks valgyti.

Morta

Veyga burbina, kad senjorams negalima susitikti su savo vaikais ar anūkais. Pvz; jeigu tie senjorai gyvena 3-4 aukšte, sulaukus garbingo amžiaus, ar sveikata nekokia,klausimas tai jiems tada nupirks valgyti? Tu veryga??? Ar tu turi savo vaikų ir bobutę su kurią naktį miegi? Tau irgi negalima būti su savo vaikais. Ne visi daugiabučiai turi liftus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS