Mokslininkai atskleidė natūralų būdą, kuris padės apsisaugoti nuo odos vėžio | kl.lt

MOKSLININKAI ATSKLEIDĖ NATŪRALŲ BŪDĄ, KURIS PADĖS APSISAUGOTI NUO ODOS VĖŽIO

  • 2

Plokščiųjų ląstelių karcinoma – tai vienas iš trijų dažniausiai pasitaikančių odos vėžio tipų. Šios ligos riziką stipriai didina nepamatuotas buvimas saulėkaitoje – pažeista odos ląstelių DNR sukelia mutacijas, kurios virsta piktybiniais augliais. Tačiau yra dalykų, kurie gali padėti apsisaugoti nuo plokščiųjų ląstelių karcinomos.

Plokščiųjų ląstelių karcinoma sudaro apie 20 proc. visų odos vėžio atvejų. Tačiau tik maždaug 4 proc. šios ligos atvejų pasireiškia metastazėmis. Plokščiųjų ląstelių karcinoma dažniausiai aptinkama ant veido, kuris visada yra prasčiausiai apsaugomas nuo žalingos ultravioletinės spinduliuotės. Vienas iš būdų apsisaugoti nuo šios ligos – naudoti kremą nuo saulės kaskart, kai daug laiko praleidžiama lauke. Taip pat reikėtų vartoti daugiau produktų su vitaminu A.

Mokslininkai ištyrė 125 tūkst. (75 tūkst. moterų ir 50 tūkst. vyrų) amerikiečių duomenis ir išsiaiškino, kad tie, kurie vartoja pakankamą vitamino A kiekį, susiduria su 15 proc. mažesne plokščiųjų ląstelių karcinomos rizika. Didžioji dalis suvartojamo vitamino A buvo maiste, o ne maisto papilduose.

Apie vitaminą A galima išgirsti įvairių nuomonių, nes per didelės jo dozės didina osteoporozės ir klubų traumų riziką. Tačiau, nevartojant nesaugių papildų, pasiekti nesaugias vitamino A koncentracijas yra praktiškai neįmanoma. Todėl, norint džiaugtis vitamino A teikiama nauda, jo reikia ieškoti maiste.

commons.wikimedia.org nuotr.

Vitamino A yra saldžiosiose bulvėse, žuvų taukuose, svieste, kiaušinio trynyje. Įdomu tai, kad morkose, moliūguose, pomidoruose, kopūstuose, špinatuose, brokoliuose ir kitose žaliose daržovėse aptinkamas beta karotinas kepenyse taip pat virsta vitaminu A. Yra žinoma, kad vitaminas A padeda akims ir odai. Jis tirpsta riebaluose ir juose kaupiasi.

Teigiama, kad vitaminas A padeda sumažinti plokščiųjų ląstelių karcinomos riziką, tačiau mokslininkai perspėja, kad sumažėjusi rizika nėra lygi imunitetui. Vis tiek reikėtų naudoti atitinkamą apsaugą nuo saulės, stengtis neįdegti, būtina veidą tepti kremu.

„Geriausias būdas apsisaugoti nuo odos vėžio yra pilnos apsaugos nuo saulės naudojimas – ieškokite šešėlio, dėvėkite apsauginius drabužius, kasdien naudokite kremą nuo saulės“, – svarbiais patarimais pasidalijo Desiree Ratner, Odos Vėžio Fondo vadovė ir garsi JAV dermatologė.

Plokščiųjų ląstelių karcinoma yra pakankamai dažnas vėžys – pasaulyje šiuo odos vėžiu serga apie 2,5 mln. žmonių. Tačiau daugelis atvejų yra pagydomi. Lengviausiai pagydomi anksti diagnozuoti plokščiųjų ląstelių karcinomos atvejai, todėl būtina saugoti save, vengti saulės ir naudoti aukštos kokybės apsaugą nuo UV spindulių.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Jonė

Jeigu likimo skirta ,neapsisaugosi nuo nieko.Tačiau saugotis reikia,tada nors žinosi ,kad padarei viską ,ką galima buvo padaryti.

Aldona

Taigi žmogaus veidas daugiausiai gauna saulės, ypač kai vasaros karštos, o dirbant pastoviai lauke ar darže nepritepsi ištisai to kremo

SUSIJUSIOS NAUJIENOS