„Novavax“ kreipėsi dėl savo vakcinos nuo COVID-19 patvirtinimo ES | kl.lt

„NOVAVAX“ KREIPĖSI DĖL SAVO VAKCINOS NUO COVID-19 PATVIRTINIMO ES

Farmacijos milžinė „Novavax“ pateikė prašymą dėl jos vakcinos nuo COVID-19 patvirtinimo Europos Sąjungoje, ir atsakymo laukiama „per kelias savaites“, trečiadienį pranešė Europos vaistų reguliavimo tarnyba.

„Vertinimo procedūra vyks pagreitintai, sprendimas dėl leidimo prekybai gali būti paskelbtas per kelias savaites, jei pateikti duomenys yra pakankamai patikimi ir išsamūs, kad parodytų vakcinos veiksmingumą, saugumą ir kokybę“, – nurodė Europos vaistų agentūra (EVA).

Jei ši vakcina, kurios prekinis pavadinimas yra „Nuvaxovid“, bus patvirtinta, ji taps jau penktuoju tokiu preparatu, kurį leidžiama platinti ES teritorijoje. Keturias kitas alternatyvas gamina bendrovės „BioNTech-Pfizer“, „AstraZeneca“, „Moderna“ ir „Johnson & Johnson“.

„Jei EVA prieis išvadą, kad „Nuvaxovid“ nauda yra didesnė už riziką apsaugant nuo COVID-19, ji rekomenduos išduoti sąlyginį leidimą prekiauti“, – nurodė Amsterdame įsikūrusi institucija.

Kitaip negu „BioNTech/Pfizer“, „Moderna“ ir „Curevac“ preparatai, pagrįsti viruso baltymų genetinę informaciją koduojančios iRNR pernaša žmogaus organizmo ląstelėms, dviem dozėmis suleidžiama „Novavax“ vakcina yra paremta labiau tradiciniu metodu. Joje esama nekenksmingų koronaviruso  elementų, paskatinančių organizmo imuninę reakciją.

Tačiau šio preparato nebūtina laikyti itin žemoje temperatūroje, todėl jis gali turėti logistinį pranašumą.

„Novavax“ pranešime teigiama, kad pagal vakcinacijos planą reikia dviejų 0,5 mililitrų injekcijų į raumenį  su 21 dienos pertrauka tarp skiepų.

„Nuvaxovid“ preparatas gali būti laikomas 2–8 Celsijaus laipsnių temperatūroje, todėl jo platinimui „galima naudoti esamus vakcinų tiekimo ir šalčio grandinės kanalus“, – priduriama jame.

JAV Merilando valstijoje įsikūrusi farmacijos kompanija „Novavax“ sako, kad jos vakcinos veiksmingumas apsaugant nuo COVID-19 siekia 90 procentų. Tai patvirtina Šiaurės Amerikoje atliktų tyrimų duomenys.

Europos Komisija rugpjūčio mėnesį pranešė, kad pasirašė preliminarią sutartį dėl 200 mln. dozių „Novavax“ vakcinos įsigijimo.

„Šios dienos EVA pranešimas dar vienu žingsniu priartina „Novavax“ prie mūsų tikslo užtikrinti plačią pasaulinę prieigą prie baltymo pagrindu pagamintos mūsų vakcinos nuo COVID-19 visoje Europoje“, – sakoma „Novavax“ generalinio direktoriaus Stanley C. Ercko (Stenlio C. Erko) pranešime.

Sunkiai nuo pandemijos nukentėjusi Indonezija tapo pirmąja valstybe pasaulyje, patvirtinusia „Novavax“ lapkričio pradžioje, nurodė kompanija.

Trečiadienį „Novavax“ pranešė, kad taip pat gavo leidimą vakciną platinti Filipinuose prekiniu pavadinimu COVOVAX.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Man

Pagaliau geros naujienos

SUSIJUSIOS NAUJIENOS