Oro tarša pražudo daugiau žmonių nei rūkymas: miršta bemaž 9 mln. pasaulio gyventojų | kl.lt

ORO TARŠA PRAŽUDO DAUGIAU ŽMONIŲ NEI RŪKYMAS: MIRŠTA BEMAŽ 9 MLN. PASAULIO GYVENTOJŲ

  • 0

Oro tarša pražudo daugiau žmonių nei rūkymas ir kasmet lemia 8,8 mln. priešlaikinių mirčių visame pasaulyje, rodo naujas atliktas tyrimas.

„Oro tarša yra didesnis pavojus visuomenės sveikatai nei tabako rūkymas. Didelės dalies jos galima išvengti, pakeičiant iškastinį kurą švariais atsinaujinančiais energijos šaltiniais“, – teigė pagrindinis tyrimo autorius Josas Lelieveldas iš Makso Planko chemijos instituto Maince.

Lyginant su kitomis pirmalaikių mirčių priežastimis, tyrimas parodė, kad oro tarša kasmet pražudo 19 kartų daugiau žmonių nei maliarija, devynis kartus daugiau žmonių bei ŽIV/AIDS ir tris kartus daugiau nei alkoholis.

Koronarinės širdies ligos ir insultas sukelia beveik pusę tų pirmalaikių mirčių, o daugumą likusių mirčių sukelia plaučių ligos ir kitos neužkrečiamosios ligos, kaip diabetas ir aukštas kraujospūdis.

„Rezultatai rodo, kad yra „oro taršos pandemija“, – sakė vyresnysis tyrimo autorius Thomas Munzelis.

Be kita ko, oro tarša trumpina žmonių gyvenimus. Tarptautinė autorių komanda, vadovaujama profesoriaus J. Lelieveldo, nagrinėjo ryšį tarp oro teršalų poveikio žmonėms ir žmogaus gyvenimo sutrumpėjimo. Tyrimas parodė, kad oro užterštumas žmogaus gyvenimą sutrumpina vidutiniškai beveik 3 metais, bet gyvenimo trukmės trumpėjimas skiriasi kiekvienoje šalyje.

Labiausiai paveiktas regionas yra Azija. Kinijoje dėl oro taršos vidutinė gyvenimo trukmė sutrumpėja 4,1 m., Indijoje – 3,9 m. ir 3,8 m. Pakistane.

Tuo metu Indijos Utar Pradešo valstijoje, turinčioje 200 mln. gyventojų, tarša smulkiosiomis dalelėmis sutrumpina gyvenimo trukmę 8,5 m.

Palyginimui, tabako rūkymas žmogaus gyvenimo trukmę vidutiniškai sutrumpina 2,2 m., o ŽIV/AIDS – 0,7 m. Rūkymas kasmet pražudo 7,2 mln. žmonių, ŽIV/AIDS – 1 mln., maliarija – 600 tūkst., o smurtas – 530 tūkst. žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS