Paankstinus vakcinaciją trečiąja doze, išaugo norinčiųjų pasiskiepyti skaičius | kl.lt

PAANKSTINUS VAKCINACIJĄ TREČIĄJA DOZE, IŠAUGO NORINČIŲJŲ PASISKIEPYTI SKAIČIUS

Trečiadienį paankstinus vakcinaciją trečiąja doze, išaugo norinčiųjų pasiskiepyti nuo COVID-19 skaičius.

Karštosios linijos 1808 vadovė Greta Beinaravičiūtė BNS teigė, kad trečiadienio rytą sulaukta daugiau nei dvigubai daugiau skambučių.

„Palyginus su pirmadieniu ir antradieniu, tai vakcinacijai yra daugiau nei dvigubai daugiau registracijų. Šiandien yra beveik 3 tūkst. dešimtai valandai užsiregistravusių, o vakar buvo apie 1,1 tūkst.“, – teigė medikė.

Jos teigimu, išaugusį registracijų skaičių greičiausiai paskatino leidimas trečiąja doze vakcinuotis anksčiau.

„Greičiausiai davė rezultatą, nes skambučių skaičius išaugo. Dabar, apie pietus, jis yra nurimęs. Matyt, dienos pabaigoje matysime galutinį variantą, bet rytinės valandos buvo aktyvesnės negu būna aktyvios įprastai“, – sakė G. Beinaravičiūtė.

Nuo trečiadienio daugiau gyventojų gali gauti trečiąją – sustiprinančiąją – vakcinos dozę, kadangi leista revakcinuotis praėjus ne pusmečiui po antro skiepo, o keturiems mėnesiams.

Praėjus keturiems mėnesiams, sustiprinančiajai dozei gali būti skiriama „Pfizer-BioNTech“ gaminta „Comirnaty“ arba „Janssen“ vakcina. „Moderna“ vakcina „Spikevax“ revakcinacijai gali būti skiriama, kai po pilnos vakcinacijos praeina pusmetis.

„Janssen“ vakcinos dozė gali būti skiriama tik tiems gyventojams, kurie pirmą kartą pasiskiepijo būtent šia vakcina.

„Comirnaty“ arba „Spikevax“ sustiprinančioji dozė skiriama gyventojams, vakcinuotiems bet kuria iš keturių Lietuvoje naudojamų vakcinų nuo COVID-19 ligos. „Vaxzevria“ vakcina nebus naudojama revakcinacijai.

Jei revakcinacijai skiriama „Spikevax“ vakcina, vadovaujantis gamintojo ir Europos vaistų agentūros (EVA) rekomendacijomis, imunitetui sustiprinti bus suleidžiama pusė įprastos šios vakcinos dozės.

Gyventojai, kurie po pilnos vakcinacijos, prieš skiepijimą ar tarp skiepijimų susirgo COVID-19 liga, nebus skiepijami sustiprinančiąja vakcinos doze – persirgus įgytas imunitetas jiems turėtų užtikrinti pakankamą organizmo apsaugą.

Tie gyventojai, kurie susirgo dar nepabaigę pirminio skiepijimo kurso, po ligos praėjus 180 dienų turėtų šį kursą užbaigti ir pasiskiepyti antrąja doze.

Retais atvejais, kai po pilnos vakcinacijos žmogaus organizme nesusiformuoja antikūnai, gauti sustiprinančiąją dozę bus leidžiama anksčiau, praėjus mažiausiai 28 dienoms po paskutinio skiepo. Tokiu atveju, ne anksčiau kaip 28-tą dieną po pilnos vakcinacijos gavus neigiamą antikūnų tyrimo rezultatą, gyventojas turėtų kreiptis į šeimos gydytoją ir gauti jo rekomendaciją, pateikiant įrašą e. sveikatoje, anksčiau pasiskiepyti sustiprinančiąja vakcinos doze.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Lauris

Koke ten vakcina ten yra šudu marmale apsiteplevimas kur nera imuniteto

SUSIJUSIOS NAUJIENOS