Padėkime vaikams susidraugauti su daržovėmis ir vandeniu | kl.lt

PADĖKIME VAIKAMS SUSIDRAUGAUTI SU DARŽOVĖMIS IR VANDENIU

Daržovės ir vanduo būtini kasdieniame mokyklinio amžiaus vaikų racione. Deja, daržovių jie dažniausiai ir vengia valgyti, o vietoj vandens mieliau renkasi saldintus gėrimus, kurių apskritai neturėtų gerti. Ką daryti?

Įpročius formuoja aplinka

Gydytoja dietologė Barbora Jarašūnė primena tyrimų rezultatus: vaikai – darželinukai ir mokyklinukai – vis dar nepakankamai valgo vaisių ir daržovių, ypač – pastarųjų. Šiek tiek dažniau šiuos produktus valgo mergaitės ir maži vaikai, kuriems tėvų įtaka stipresnė. Tačiau mamai po motinystės atostogų išėjus į darbą, o vaikui – į darželį, situacija keičiasi ne į gera. Įdomi tendencija, kad daržoves rečiau valgo kaimiškose vietovėse gyvenantys vaikai, kuriems, atrodytų, daržovės ir vaisiai labiau ranka pasiekiami.

„Šį faktą galbūt galima sieti su tėvų išsilavinimu, tačiau faktas, kad vaikų mitybos įpročiai ateina iš šeimos, – neginčijamas. Negana to, tam tikrų produktų mėgimas ar nemėgimas siejasi net su mamos mityba nėštumo, žindymo laikotarpiu“, – sako gydytoja dietologė.

Anot jos, jei mamos mityba jau nėštumo metu yra įvairi, jeigu joje yra įvairių daržovių, kurios turi labai ryškių eterinių medžiagų, pavyzdžiui, česnako, svogūno, brokolio, morkų ir pan., jos pakeičia net vandenų, kuriuose vaikutis plaukioja, skonį. Vėliau, kai mama jau žindo kūdikį ir pati valgo įvairias daržoves, nuo jų šiek tiek kinta mamos pieno skonis, ir taip mažylis jau supažindinamas su įvairiais skoniais. Tyrimai rodo, kad tuomet į augančio mažylio mitybos racioną lengviau įvesti įvairų maistą, taip pat daržoves.

Valgant lėkštėje visada turėtų būti sezoninių daržovių. Vaikas jų visų gal ir nesuvalgys, bet bent jau paragaus.

Paaugusio vaiko mitybos įpročiai, B.Jarašūnės teigimu, smarkiai priklauso nuo aplinkos, kurioje jis praleidžia daugiausia laiko. Todėl specialistę džiugina per pastaruosius penkerius šešerius metus įvykę pokyčiai darželių ir mokyklų valgyklose, kur daug dėmesio skiriama sveikai vaikų mitybai. Vis dėlto didžiausias vaidmuo tenka tėvams ir šeimai, nes, jeigu į darželį ateina vaikai namuose net nematę daržovių, jie įtariai žiūri į jas ir darželyje. Tokioje situacijoje gelbsti, kai jie mato kitus vaikus valgant daržoves – taip jie vieni iš kitų mokosi to, ko neišmoko namie iš tėvų.

Mokome savo pavyzdžiu

Kaip namie vaiką išmokyti draugauti su daržovėmis? „Visų pirma – vaikas turi nuolat matyti, kad jų yra namuose, – sako B.Jarašūnė. – Ne kur nors šaldytuve ar spintelėje, o ant stalo, matomoje vietoje. Valgant lėkštėje visada turėtų būti sezoninių daržovių. Vaikas jų visų gal ir nesuvalgys, bet bent jau paragaus. Juk jis nepradės valgyti daržovių, jeigu jam nebus pasiūlyta. Kitas svarbus dalykas – vaikas turi matyti, kad tėvai, vyresnis brolis ar sesė, močiutė ir senelis valgo daržoves. Juk vaikas mokosi ne iš to, ką mes jam pasakome, o iš to, ką mato mus darant.“

Pašnekovės teigimu, nėra jokios prasmės darželinukui ar mokyklinukui aiškinti, kad daržoves valgyti sveika, jeigu tėvai patys kasdien to nedaro. Paaugliams gal būtų veiksmingas argumentas, kad bus graži oda, plaukai, sveikiau atrodantis kūnas, bet rezultato jiems reikia ne kažkada, o čia ir dabar, vėliausiai – po kelių savaičių. Nėra prasmės moralizuoti – tiesiog reikia parodyti savo pavyzdžiu, kasdien per pietus, vakarienę valgant daržovių ir pasiūlant jų vaikui. Augdamas vaikas supranta, kad taip ir turi būti.

Įtraukti į maisto gamybą

Gydytoja dietologė pasakoja apie atliktus tyrimus, kuriais buvo siekiama išsiaiškinti, kaip auklėjimas paveikia vaikus rinktis vaisius ir daržoves. Pamėgti juos padeda vadinamasis autoritetingas auklėjimo stilius, kai atsižvelgiama į vaiko nuomonę, bet sprendžia tėvai.

Kitaip sakant, tėvų darbas – pasiūlyti, parodyti savo pavyzdžiu. Tėvai sprendžia, kada, kas bus valgoma, kai vaikas mažas, o jam paaugus aptariama šeimoje ir jam leidžiama spręsti, kiek jis suvalgys – vieną žirnelį ar penkis. Totalitarinis auklėjimas, kai vaikui privaloma suvalgyti, kas jam paduota, pamėgti daržovių nepadeda. Kaip ir nepadeda nuolaidžiaujantys tėvai, kurie tuojau puola gaminti kažką kita, jei tik vaikas atsisako valgyti, kas paruošta.

B.Jarašūnė pataria pirkti maistą kartu su vaiku, kad jis suprastų, ką svarbu įsigyti norint skaniai ir sveikai valgyti, kartu maistą ruošti, kad vaikas išmoktų pjaustyti, maišyti, ragauti, eksperimentuoti. Jeigu yra galimybė – kartu grybauti, kasti bulves. Ką veikia suaugę, turi daryti ir vaikas, kad kuo anksčiau pažintų augalus, daržoves, vaisius.

Naudinga: van­duo vi­sa­da tu­rė­tų bū­ti vai­kui pa­sie­kia­mo­je vie­to­je, tė­vai vis tu­rė­tų pri­min­ti, kad rei­kia atsi­ger­ti, pa­siū­ly­ti van­dens val­gant / Freepik.com nuotr.

„Įtraukite vaiką į maisto gaminimą, paprašykite nuskusti morką, bulvę, supjaustyti agurką, cukiniją, ir kai jis prisilies prie maisto, yra didesnė tikimybė, kad paragaus, – pataria gydytoja dietologė. – Kai įdėsime į priešpiečių dėžutę daržovių, jis jas tikrai suvalgys, o ne išmes.“

Vanduo visada turėtų būti vaikui pasiekiamoje vietoje, tėvai vis turėtų priminti, kad reikia atsigerti, pasiūlyti vandens valgant.

Dar labai svarbu pasidžiaugti ir pagirti, kai vaikai kažką veikia kartu su tėvais, jiems padeda, nes mažiesiems labai svarbu sulaukti pagyrimo iš tėvų.

Svarbiausias gėrimas – vanduo

Kalbėdama apie gėrimus B.Jarašūnė pabrėžia, kad svarbiausias ir pagrindinis gėrimas tiek vaikams, tiek tėvams turi būti vanduo. Tik nereikia jo vaikui kišti per prievartą ar skaičiuoti mililitrais, kiek vandens jis išgėrė per dieną. Vanduo visada turėtų būti vaikui pasiekiamoje vietoje, tėvai vis turėtų priminti, kad reikia atsigerti, pasiūlyti vandens valgant.

B. Jarašūnė / Asmeninio archyvo nuotr.

Jeigu nesate tikra, kad vaikas geria pakankamai vandens, atkreipkite dėmesį į jo šlapimą. Jeigu jis šviesus ir skaidrus, šiaudų spalvos, vadinasi, vaiko organizmas gauna pakankamai vandens.

„Vaikų mityboje nerekomenduojamos sultys – nei naminės, nei pirktinės, – pabrėžia gydytoja dietologė. – Kuo toliau, tuo daugiau apie tai kalbama. Mažų vaikų mitybai tai ypač svarbu, nes sultys yra koncentruotas laisvo cukraus šaltinis. Ir, suprantama, jokių saldintų gazuotų gėrimų! Vanduo gali būti paskanintas citrina, agurku, mėta. Tėvai taip pat turi gerti vandens.“

Ką daryti su saldžiaisiais gėrimais, kuriuos vaikai taip mėgsta? Negi neduoti vaikui net paragauti? „Paragauti, žinoma, galima, tačiau jokiu būdu nepirkti jų nuolat, – sako B.Jarašūnė. – Galima nupirkti kažkokia proga, kelionėje ar per atostogas. Jeigu retkarčiais atsigers – nieko tokio, tačiau vaikas turėtų suprasti, kad tai ne kasdienis, o pramoginis gėrimas. Kaip mes kiekvieną dieną neiname į kino teatrą ar nesėdime pramogų parke, taip kiekvieną dieną negeriame saldžiųjų gėrimų.“

GALERIJA

  • Naudinga: van­duo vi­sa­da tu­rė­tų bū­ti vai­kui pa­sie­kia­mo­je vie­to­je, tė­vai vis tu­rė­tų pri­min­ti, kad rei­kia atsi­ger­ti, pa­siū­ly­ti van­dens val­gant.
  • B. Jarašūnė
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS