Panevėžio ligoninės vadovas nerimauja: antrosios skiepų partijos dar negavome | kl.lt

PANEVĖŽIO LIGONINĖS VADOVAS NERIMAUJA: ANTROSIOS SKIEPŲ PARTIJOS DAR NEGAVOME

Respublikinės Panevėžio ligoninės vadovas Arvydas Skorupskas nerimauja, kad žadėtoji antroji vakcinos nuo koronaviruso siunta Panevėžio ligoninės dar nepasiekė.

Tai, pasak A. Skorupsko, nuo įstaigos nepriklausantys sutrikimai. Vakcinų siunta saugoma sostinėje. Kol kas nėra žinoma, kada Lietuvą pasieks ir trečioji siunta. Mat dėl trikdžių Belgijos gamykloje, kur sugedo šaldymo įranga, sutriko vakcinos tiekimas.

Išnaudotos visos dozės

Panevėžio ligoninėje skiepijimas prasidėjo, kaip ir visoje Lietuvoje, gruodžio 27 dieną, 8 val. Panevėžio regionas vakcinavimą pabaigė gruodžio 28 dieną, 12 val. Paskutinieji skiepijimą pabaigė Utenos ligoninė.

Iš viso per abiejų – Panevėžio ir Utenos apskričių ligonines – paskiepyti 975 darbuotojai. Skiepytos prioritetinės grupės, kurios dirba su COVID-19 infekcija ir rizikos grupės atstovai, kurie turi gretutinių susirgimų.

Tikėjomės, kad Panevėžio ligoninę gruodžio 29 dieną pasieks antroji vakcinos partija. Vakcinos jau Lietuvoje, tačiau dėl trikdžių Belgijos gamykloje – šaldymo įranga sutriko, tad vakcinos tiekimas stringa.

Pasidalino su kitais – atidavė 125 dozes

Panevėžio ligoninės direktorius Arvydas Skorupskas sakė, kad 850 dozių skiepų atiteko Panevėžio ligoninės personalui.

„Kitos dozės – 125 vienetai – atiduotos mažesnėms regiono ligoninėms. Panašūs skaičiai yra ir kitose Lietuvos regionuose, kur gauti nedideli kiekiai vakcinos. Šiaulių ligoninė taip pat gavo 975 dozes vakcinos ir paskiepijo 875 savo darbuotojus, – sakė A. Skorupskas ir suskaičiavo. – Panevėžio regiono ligoninėse nuo spalio 1 dienos iki gruodžio 15-osios gydyti 145 pacientai, sergantys COVID-19 ir plaučių uždegimu, o Respublikinėje Panevėžio ligoninėje – apie 750 ligonių. Skirtumai didžiuliai. Be to, Panevėžio ligoninė teikia specifines paslaugas – gydo miokardo infarktą, insultus ir politraumas. Šių paslaugų niekas negali pakeisti, jų negalima perduoti kitoms ligoninėms. Todėl ir turime skiepyti personalą, kad būtų galima užtikrinti paslaugas. Todėl skiepijimui ir buvo pasirinkta tokia strategija, o likutis vakcinos perduotas kitoms regiono ligoninėms.“

Nėra žinių apie trečią siuntą

Panevėžio ligoninės direktorius A. Skorupskas pasakojo, kada medicinos įstaigą pasieks kitos skiepų siuntos.

„Tikėjomės, kad Panevėžio ligoninę gruodžio 29 dieną pasieks antroji vakcinos partija. Vakcinos jau Lietuvoje, tačiau dėl trikdžių Belgijos gamykloje – šaldymo įranga sutriko, tad vakcinos tiekimas stringa. Todėl nuspręsta, kad antroji vakcinos partija, kol negausime tikslių žinių apie trečiąją partiją, nebus dalinama. Būtina užtikrinti skiepijimą gavusiems pirmąjį skiepą“, – aiškino A. Skorupskas.

Reikia daugiau dozių

Pasak A. Skorupsko, norint paskiepyti visus darbuotojus iš Panevėžio ir Utenos apskričių ligoninių, reikėtų turėti apie 2 800 dozių vakcinos.

„975 asmenys jau paskiepyti ir dar lieka paskiepyti apie 1 825 asmenis. Jeigu gausime reikiamą kiekį vakcinos – du konteinerius, bus paskiepyti visų Panevėžio ir Utenos apskričių ligonių medikai, darbuotojai. Jeigu negausime, proporcingai mažinsime skiepijamų žmonių skaičių“, – teigė Panevėžio ligoninės vadovas.

Skiepijo ir administraciją

Medicinos įstaigos vadovas aiškino, kad paskiepyti keturi Panevėžio ligoninės administracijos darbuotojai.

„Panevėžio ligoninės administraciją sudaro 4 asmenys, kurie yra ne tik administracijos vadovai, bet ir medikai. Jie teikia paslaugas. Pats esu chirurgas ir teikiu konsultacijas dėl chirurginių ligų. Be to, priklausau rizikos grupei. Esu vakcinuotas. Pavaduotojas medicinos klausimais Mindaugas Vaitkus – šiuo metu yra vienintelis sveikas gydytojas pulmonologas. Jis ir budi COVID-19 skyriuje, ir dirba reanimacijoje. Jis taip pat gavo skiepą. Trečia administracijos darbuotoja – slaugos administratorė Jolanta Gertienė. Ji dirba radiologiniame skyriuje. Medikė atlieka echoskopijos procedūras tiek sergantiems COVID-19 infekcija, tiek nesergantiems. Visi trys dirbame medikų darbą ir turime kontaktus su sergančiais koronavirusu“, – aiškino A. Skorupskas.

Dalybos sudėtingos

Tuo tarpu Respublikinės Panevėžio ligoninės direktoriaus pavaduotojas medicinai Mindaugas Vaitkus pasidžiaugė, kad paskiepytieji vakcina neturi jokių šalutinių požymių.

„Laukiame, bet nebuvo jokių šalutinių poveikių. Beje, jeigu būtume žinoję, kad antroji vakcinos siunta nepasieks Panevėžio ligoninės, skiepijamųjų sąrašai būtų sudaryti kitokiu principu – vakcina Panevėžio ir Utenos regiono ligoninėms padalinta kitaip. Tačiau ir tuomet būtų kilęs nepasitenkinimas, kodėl vieni gavo tiek vakcinos, o kiti daugiau arba mažiau. Iki pat paskutinės minutės buvo tvirtinama, kad gausime laiku tiek, kiek reikia vakcinos dozių“, – sakė medikas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS