Pavojai, slypintys vandens telkiniuose | kl.lt

PAVOJAI, SLYPINTYS VANDENS TELKINIUOSE

Atšilus orams ir atėjus vasaros sezonui, daug žmonių traukia prie atvirų vandens telkinių atsigaivinti nuo karštų saulės spindulių. Tačiau reikia būti budriems ir nepamiršti apie vandenyje slypinčius pavojus sveikatai.

Atšilus orams ir atėjus vasaros sezonui, daug žmonių traukia prie atvirų vandens telkinių atsigaivinti nuo karštų saulės spindulių. Tačiau reikia būti budriems ir nepamiršti apie vandenyje slypinčius pavojus sveikatai.

Pataria specialistė:

Utenos visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vyresnioji specialistė Irena Putrimienė:

– Lietuvoje vis labiau populiarėja poilsis kaimo turizmo sodybose. Atšilus orams, daugelis poilsiautojų nepraleidžia progos pasilepinti maudynėmis šalia šių sodybų esančiuose vandens telkiniuose. Prieš maudydamiesi, nepamirškime įsitikinti, ar tai daryti saugu, ar maudymosi vandens kokybė atitinka leistinas normas. 2011 metais Sveikatos apsaugos ministro įsakymu buvo patvirtinta Lietuvos higienos norma „Apgyvendinimo paslaugų sveikatos saugos reikalavimai“. Ja siekiama apsaugoti žmonių sveikatą ir aplinką, sumažinti maudyklų taršą ir prisidėti prie maudyklų vandens kokybės gerinimo.

Paplūdimių krantas neturėtų būti slidus, klampus – jis privalo būti patogus prieiti prie vandens. Prieš kiekvieno maudymosi sezono pradžią ir maudymosi viduryje paslaugų teikėjas turi atlikti maudymosi vietos vandens mikrobiologinius tyrimus. Netyčia prarijus gurkšnelį užteršto vandens galima užsikrėsti dizenterija, salmonelioze ar kitomis bakterinės kilmės žarnyno infekcijomis, gali išberti odą. Dėl vandens taršos gali prasidėti ir šlapimo, lytinių takų ligos, akių gleivinės uždegimas.

Poilsiautojams nepatariama maudytis žydinčiame vandenyje. Ypač jame maudytis nerekomenduojame mažiems vaikams, pagyvenusiems žmonėms ir nuo alergijos kenčiantiems ar odos ligomis sergantiems asmenims. Kadangi į gilesnius žydinčio vandens sluoksnius patenka mažiau ultravioletinių saulės spindulių, jame ilgiau išlieka gyvybingi kenksmingi mikroorganizmai.
Apsigyvenus kaimo turizmo sodyboje reikėtų pasidomėti ir geriamojo vandens kokybe. Tiekiamas šaltas ir karštas vanduo turi atitikti geriamojo vandens kokybės reikalavimus.

Grūdinimosi pradžia

Nuo senų laikų buvo tikima, kad vanduo daro stebuklus – jis padeda stiprinti sveikatą ir saugotis nuo ligų. Kaip pradėti grūdinimąsi vandeniu? Geriausias tam laikas, kai upės ar ežero vanduo bus apie 18– 20 laipsnių šilumos. Iš pradžių vandenyje reikėtų būti ne ilgiau kaip 3-5 minutes, palaipsniui ilginant laiką iki 20 minučių ar pusvalandžio. Maudytis patariama vieną ar du kartus per dieną, po valgio praėjus ne mažiau kaip dviem valandoms. Nepatariama bristi į vandenį perkaitus, nuvargus, nesimaudyti nežinomoje vietoje. Jeigu pajutome, kad vandenyje pasidarė šalta, reikia baigti maudynes ir stipriai ištrinti kūną rankšluosčiu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS