Pasirinkimo laisvė besilaukiančioms moterims kainuos dar brangiau? | kl.lt

PASIRINKIMO LAISVĖ BESILAUKIANČIOMS MOTERIMS KAINUOS DAR BRANGIAU?

  • 3

Panevėžietė Marta nustebo išgirdusi apie galimybę darytis cezario pjūvį net jeigu natūraliai gimdyti moteriai niekas netrukdo. Tokia tvarka patvirtinta jau metus. Moteris sako, kad jei ateityje lauktųsi antro vaikelio, tuo pasinaudoti tikrai norėtų, praneša LNK.

„Geras dalykas. Pati gimdžiau natūraliai, gimdymas sunkus buvo, sunkios pasekmės po jo buvo. Tai šiandien, atsukus laiką, tikrai cezarį rinkčiausi“, – teigė Marta.

Higienos instituto duomenimis, anksčiau per metus Lietuvoje buvo atliekama maždaug po 5 tūkst. cezario pjūvio operacijų. Skaičiuojama, kad liberalizavus tvarką, jų skaičius paprastai išauga 2-5 proc. Tačiau Vilniaus gimdymo namai sako nieko panašaus nematantys. Gimdyvių pageidavimu pernai atlikta vos 16 tokių operacijų.

„Kiek aš žinau, šitą paslaugą teikiam mes vieninteliai Lietuvoje ir 16 per metus – nemanau, kad labai didelis skaičius“, – sakė Vilniaus gimdymo namų direktorius Bronius Žaliūnas.

Penai patvirtinus tvarką, daug triukšmo sukėlė prievolė pačiai moteriai susimokėti tiek už operaciją, kurios kaina svyruoja nuo 1500 iki 2500 eurų, tiek už galimų komplikacijų gydymą. Tačiau dabar Sveikatos apsaugos ministerija apsigalvojo. Nuo šiol galimų komplikacijų gydymas bus apmokamas iš privalomojo sveikatos draudimo fondo.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Tos komplikacijos nepriklausė nuo moters norų ir tiesiog išsivystė dėl sveikatos būklės po operacijos“, – kalbėjo Sveikatos apsaugos ministerijos patarėja Aimė Dumšienė.

Sveikatos apsaugos ministerija esą patobulino ir kitus dalykus. Toms, kurios pageidauja cezario pjūvio, nebereikės atitikti tam tikrų kriterijų, nors galutinį žodį vis tiek tars medikai, įvertinę moters sveikatos būklę.

„Yra atsisakyta santykinių indikacijų. Tai kai, pavyzdžiui, gimdo vyresnio amžiaus moteris arba turėjusi gimdymo sutrikimų praeityje, vertindavo daugiadalykė specialistų komanda. Dabar šitos indikacijos nebebus vertinamos“, – aiškino A. Dumšienė.

„Bendrai paėmus, geriausia, kai moteris pagimdo natūraliai. Nes cezario pjūvio operacija sukelia daug rizikų – vaiko adaptacijos, infekcijų, sunkių komplikacijų“, – teigė B. Žaliūnas.

Anot Vilniaus gimdymo namų direktoriaus, priėmus naują tvarką ir indeksavus kainas, cezario pjūvio operacija neščiosios pageidavimu dar šiek tiek brangs. Gimdyvės cezario pjūvio gali prašyti ne anksčiau kaip 22 ir ne vėliau kaip 37 nėštumo savaitę.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

kekšiu "tvarka" kekšėms

Jei sunku gymdyti natūraliai,-geriau tuomet negymdyti visai, neva patelėms sunku išnešioti 40 savaičių, tuomet kaip augins 16 metų? Niekaip, vaikais pažais kol maži ir pūkuoti ir vėliau numes, pakrikštijus juos pas psichologus autistais ir panaš. Kitą vertus savanoriškai gymdyti 22 savaitė ir taip žaloti savo vaiko sveikata reikia būti besidauginančia kekšė.

Kas cia per cirkai?

Nuo22 -os savaites jau galima prasyti Cezario pjuvio????? Tai kam cia su galva negerai? Reiskia kada nori tada gali vaika issitraukti? Kad ir neissivysciusi? O tada uz “ankstuka” gausi daugiau.ismoku? Bobos nudurnejo galutinai.

Henrikas

Tuoj visos sakys: Man priklauso, kitaip negimdysiu. Ir Nemokamai. Bus brangus tas pageidavimu koncertas . Na, todel dides mokesciai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS