Prognozuojama, kada Kinijoje gali stabilizuotis koronaviruso epidemija | kl.lt

PROGNOZUOJAMA, KADA KINIJOJE GALI STABILIZUOTIS KORONAVIRUSO EPIDEMIJA

  • 0

Naujojo koronaviruso epidemija Kinijoje, pasak aukšto kinų eksperto, gali stabilizuotis tik balandžio pabaigoje. „Tai labai grubus vertinimas“, – sakė Zhong Nanshanas, Kinijos vyriausybės ekspertų grupės vadovas.

Viruso proveržio apogėjaus visoje šalyje, anot jo, greičiausiai galima tikėtis iki vasario galo. „Tačiau pasiekti kulminaciją nereiškia lūžio“, – pabrėžė žinomas medikas vaizdo konferencijoje su gydytojais iš pietinės Guangdongo provincijos, apie kurią antradienį rašė laikraštis „Nanfang Dushibao“.

Kartu Zhong Nanshanas sakė, kad radikalios priemonės Kinijoje kovojant su virusu veikia. Jis teigė nemanąs, kad pacientų skaičius gali smarkiai išaugti, kai dabar iš atostogų kinų naujųjų metų proga, kurios dėl viruso buvo prailgintos, grįžta žmonės. Esą imtasi labai griežtų priemonių keliautojų srautams kontroliuoti.

Tuo tarpu per parą iki antradienio naujų infekcijų skaičius Kinijoje išaugo dar 1 886 ir pasiekė 72 436, Pekine pranešė Sveikatos komisija. Taip pat dar 98 asmenys mirė. Iš viso žemyninėje Kinijoje virusas jau pražudė iš viso 1 868 pacientus. Daugiausiai susirgimų užregistruota Hubėjaus provincijoje.

Mirštamumas Kinijoje siekia 2,3 proc.

Remiantis Kinijos sveikatos tarnybos paskelbta analize, nuo naujojo koronaviruso šalyje miršta 2,3 proc. infekuotų žmonių. Tai visų pirma senyvo amžiaus asmenys ir žmonės, sergantys tokiomis pirminėmis ligomis, kaip širdies ir kraujagyslių ligos bei diabetas.

Tarp vyresnių nei 80 metų žmonių mirštamumas, ligšioliniais duomenimis, siekia beveik 15 proc. Šioje amžiau grupėje Kinijoje miršta vidutiniškai 15 infekuotųjų iš 100. 10-39 metų amžiaus asmenų grupėje miršta 0,2 proc. ligonių – maždaug du iš 1 000.

Dauguma –  t. y. daugiau kaip 80 proc.  – atvejų virusu užsikrėtusiems asmenimis, pasak sveikatos tarnybos, pasireiškia tik nežymūs simptomai. 14 proc. išsivysto sunkūs simptomai, pavyzdžiui, dusulys, 5 proc. atvejų liga sukelia gyvybei pavojingus padarinius – kvėpavimo sustojimą, sepsinį šoką ir daugybinį organų nepakankamumą.

Ir Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) generalinis direktorius, remdamasis duomenų analize iš Kinijos, pirmadienį sakė, kad 80 proc. atvejų infekcijos eiga būna švelni. Be to, virusas santykinai retai nustatomas vaikams, sakė Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas. Kodėl taip yra, kol kas neaišku.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS