Prašo kompensuoti vaistus, kad nemirtų vaikai: ministerija atkerta – dabar tam nėra pinigų | kl.lt

PRAŠO KOMPENSUOTI VAISTUS, KAD NEMIRTŲ VAIKAI: MINISTERIJA ATKERTA – DABAR TAM NĖRA PINIGŲ

  • 31

Prie Seimo protestuoja artimieji, kurie susidūrė su reta genetine liga – cistine fibroze. Jie prašo valdžios kompensuoti vaistus, kurių įpirkti patys neišgali ir kurie gali išgelbėti jų vaikų gyvybes. Šiuos vaistus jau kompensuoja visa Europa, taip pat ir Latvija su Estija, praneša LNK.

Devyniolikmetė Simona šiemet baigė mokyklą, o svajonėse – kūryba. Tačiau ateities planus temdo dar kūdikystėje nustatyta diagnozė. Simona, kaip ir dar kokių 80 žmonių Lietuvoje, serga cistine fibroze.

„Pablogėjus pakyla temperatūra, kosulys dieną ir naktį, iki vėmimo. 2016 m. man nustatė bronchektazę – kraujavimą iš plaučių“, – sakė Simona.

Anot gydytojų, tai reta genetinė liga, ja serga vienas iš 200 tūkst. gyventojų.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Nukenčia plaučiai, kvėpavimo sistemos organai, taip pat nukenčia virškinamojo trakto organai, tulžies išskyrimo, žarnyno sistemos. Dažnai būna vyrams nevaisingumas. Tačiau tik jeigu jie išgyvena iki to amžiaus, kai tai aktualu“, – pažymėjo Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Vaidotas Urbonas.

Vaistų, kurie padėtų gyventi visavertį gyvenimą, sukurtos tik keturios rūšys. Tiesa, Lietuvoje nėra nė vienos iš jų.

„Taip yra ne dėl to, kad būtų trūkumas, tiesiog valstybė bando taupyti pinigus“, – svarstė V.Urbonas.

Prie Seimo susirinkę sergančiųjų artimieji prašo valdžios kompensuoti vaistus, kurie leistų jų vaikams užaugti. Įpirkti patys neišgali, nes vaistai per metus gali kainuoti ir apie 200 tūkst. eurų.

Dauguma sergančiųjų – dar tik vaikai. Dažnai jie prikaustyti prie lovos su deguonies aparatais. Augant sveikata blogėja, dažnėja priepuoliai, nėra jėgų, kosėjama krauju ir net sloga ar bronchitas gali būti lemtingas.

Visiškai reikia būti aklam ir kurčiam, užsimerkti, kad galėtum sakyti, kad tai nerūpi.

Kitose Europos šalyse cistinę fibrozę gydantys vaistai kompensuojami, tačiau Sveikatos apsaugos ministerija kompensacijų artimiausiu metu nežada.

„Mūsų šalis dar nepasiekė to ekonominio lygmens, kad galėtume skirti didžiules sumas vienam pacientui, kai negalime skirti pakankamai lėšų, kad gydytume didžiąją populiacijos dalį nuo kažkokios kitos didelės ligos“, – aiškino sveikatos apsaugos viceministras Aurimas Pečkauskas.

Seimo nariai žada problemos taip nepalikti.

„Visiškai reikia būti aklam ir kurčiam, užsimerkti, kad galėtum sakyti, kad tai nerūpi. Žinoma, rūpi ir sveikatos apsaugos ministrui, komiteto nariams, pirmininkui, visiems Seimo nariams“, – sakė Seimo pirmininkės pavaduotojas Julius Sabatauskas.

Cistinės fibrozės gydymas kompensuojamas net 39 pasaulio šalyse. Pinigų surado ir Latvija su Estija.

Rašyti komentarą
Komentarai (31)

liudna

dabar viskas tik ukrainai,o lietuvos vaikai niekam nesvarbu. kas galit pasakyt, ar tai tiesa, kad simonyte 47 milijonus skyre kazkokiai zydu bendruomenei? bent jau tai isgirdau vienos laidos metu

Anonimas

Gėda seimunams.juk jiems reikia algas pasikelti.o vaikai jiems nerūpi.sako pinigu nera.nors po 10 proc.tegul perveda savo atlyginimo ir bus pinigu.tegul parodo nors karta savo veiksmus.

Cha

Vis naujoms koronės vakcinoms yra, o vaikų gydymui nėra... Prioritetai, blin!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS