Profesorius: diskusijos dėl testavimo apmokestinimo paremtos ne medicininiais argumentais | kl.lt

PROFESORIUS: DISKUSIJOS DĖL TESTAVIMO APMOKESTINIMO PAREMTOS NE MEDICININIAIS ARGUMENTAIS

  • 4

Profesorius ir užkrečiamųjų ligų specialistas Saulius Čaplinskas teigia, kad testavimas kartu su skiepais yra viena iš pagrindinių pandemijos valdymo priemonių ir tikina, kad diskusijos dėl mokamų testų yra paremtos ne medicininiais argumentais.

„Jei mažiname testavimo prieinamumą jį apmokestinant, vadinasi, mažiname infekcijos šaltinio išaiškinimo galimybes. Infekcijos šaltinio išaiškinimas – tai pirmas žingsnis bet kokios užkrečiamos ligos valdyme. Šaltinio neišaiškinsime, jei netestuosime. Iš virusologinės pusės, sumažėjus testavimo prieinamumui, bus nežinoma, kur infekcija plinta. Ji toliau plis nevaldomai, žmonės sirgs ir taip atitolinsime išėjimo iš pandemijos laiką. Be to, Lietuvoje epidemiologinė situacija, įskaitant skiepijimo apimtis, yra itin nepalanki, todėl testavimas su skiepijimu išlieka pagrindinės viruso suvaldymo priemonės dabar ir ateityje. Manau, kad dabartinės diskusijos dėl testavimo apmokestinimo yra daugiau politinės, o ne paremtos medicininiais argumentais. Iš patirties galiu pasakyti, kad vakcinacijos skatinimas – tai nuolatinis, nepertraukiamas darbas su gyventojais. Jų negąsdinant, negėdinant, nekaltinant, nekvailinant. Pastarieji metodai, kaip pažymi PSO, neveikia, ypač ilgalaikėje perspektyvoje“, – feisbuke rašė S. Čaplinskas.

Portalas jau skelbė, kad Seimas iš naujo svarstys prezidento Gitano Nausėdos vetuotas pataisas dėl mokamų testų nepasiskiepijusiems darbuotojams.

Prezidentas G. Nausėda įstatymo pataisas, kuriomis buvo siūloma įvesti mokamus testus nepasiskiepijusiems darbuotojams, vetavo trečiadienį.

Šalies vadovo teigimu, įstatyme numatytas reguliavimas gali reikšmingai pabloginti privalomojo sveikatos tikrinimo – testavimo dėl užkrečiamosios COVID-19 ligos – prieinamumą ir žmonių motyvaciją atlikti šiuos tyrimus.

Tai reikšmingai sumažintų privalomai tikrintis sveikatą dėl užkrečiamosios ligos turinčių darbuotojų skaičių ir lemtų pavėluotą COVID-19 ligos diagnostiką ir nekontroliuojamą plitimą, pranešė Prezidentūra.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigia, kad mes finansuojame kažkieno baimę, kažkieno įgeidį.

Pasak A. Dulkio, Vyriausybė siekia finansuoti efektyviausią priemonę virusui valdyti – skiepus.

„Konstitucija Vyriausybę ir Seimą įpareigoja valstybės biudžeto lėšas naudoti racionaliai ir Vyriausybės pagrindinis akcentas teikiant šitą įstatymo projektą buvo (...) finansuoti efektyviausią priemonę, finansuoti sprendimą, kuris iš esmės padeda kovoti su virusu, o ne laikiną testavimo priemonę“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė ministras.

„Kai kam nors atrodys, kad jiems reikia 3 mln. eurų, 5 mln. eurų tiems patiems medikų atlyginimams, mokslo finansavimui, inovacijoms, tai pagalvokime, kad tais 19 mln. eurų, kuriuos mes išleidžiame testavimui neefektyvaus sprendimo, visų mokesčių mokėtojų pinigais, mes finansuojame kažkieno baimę, kažkieno įgeidį“, – teigė A. Dulkys.

„Jis nėra epidemiologinis, jis yra principinis apie tai, kaip mes tvarkomės su valstybės finansais“, – kalbėjo jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

AAA

O tada kodėl neapmokestinami skiepai, jeigu taip svarbu racionalus pinigų panaudojimas? Taip pat Konstitucija draudžia terorizuoti gyventojus tik dėl ekonominio tikslingumo. Nesuprantu kaip toliau ministras ruošiasi gyventi Lietuvoje:(

Stai ir tiesa islindo

"Jis nėra epidemiologinis, jis yra principinis.".....isvertus i zmoniu kalba butu-mes valdome zmones,o ne pandemija. Liudna...

Ar dar nematot?

Kad tai Lietuvos naikinimo programa. Neužilgo patys pamatysite, kad piš, armonika, dobrine, anūkas ir kitos šiukšlės sėkmingai vygdo užsakymą. Tik, tak. Tik tak.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS