Profesorius: priemonės bus efektyvios tik tada, kai žmonės jas palaikys | kl.lt

PROFESORIUS: PRIEMONĖS BUS EFEKTYVIOS TIK TADA, KAI ŽMONĖS JAS PALAIKYS

  • 1

Profesorius Saulius Čaplinskas pasidalijo naujausiomis įžvalgomis apie koronaviruso situaciją. Pasak profesoriaus, reikia konkretinti visuomenei pateikiamą informaciją apie taikomus ribojimus, nes priemonės veiks tik tada, kai žmonės jas supras ir palaikys.

„Jei bus tik draudimas dėl draudimo, apribojimas dėl apribojimo, jei žmonėms nebus išaiškinta, kodėl jiems reikia elgtis būtent taip, o ne kitaip, ką tai duos, kiek laiko truks vienas ar kitas ribojimas, tai jie tų ribojimų nepriims, o policininko prie kiekvieno nepastatysi. Pavyzdžiui, prie prekybos centro automobilį bus galima pasistatyti tik į kas penktą vietą. Šito niekaip nesuprantu. Kokią įtaką tai turės viruso plitimui? Taigi, kai atsiranda tokie nesuprantami draudimai be paaiškinimų, žmogus jų nepriima. Taip vėliau, galbūt, gali nepriimti ir kitų rekomendacijų, imtinai iki skiepijimosi, nes gali būti galvojama, kad ir čia kvaila rekomendacija. Taip atsitiko ir su kaukių dėvėjimu, ypač kai vieną kartą buvo šnekama viena, kitąkart – kita“, – feisbuke rašė S. Čaplinskas.

Prie prekybos centro automobilį bus galima pasistatyti tik į kas penktą vietą. Šito niekaip nesuprantu. Kokią įtaką tai turės viruso plitimui?

Profesoriaus teigimu, informacijos srautai turi būti skirstomi pagal tikslines auditorijas. „Prevencinės priemonės bus efektyvios tik tada, kai žmonės jas palaikys. O kai neįsisąmoninama, tai randama ir būdų apeiti draudimus. Lygiai taip pat kaip negali būti vieno dydžio parduotuvė visiems žmonėms, taip ir visuomenei siunčiamos žinutės turi būti diferencijuotos priklausomai nuo žmonių grupės ir auditorijos. O jei tik yra gąsdinama ir kalbama vien apie absoliučius susirgimų skaičiais ir kaip „mušami susirgimų rekordai“, net atsiranda totalizatorius, kiek gi bus atvejų per Kalėdas, tai jokio greito lūžio nebus“, – mintimis dalijosi profesorius.

Freepik.com nuotr.

Per praėjusią parą patvirtinti 3128 nauji koronaviruso atvejai, nuo COVID-19 mirė 31 žmogus, trečiadienį pranešė Statistikos departamentas. Tai didžiausias per parą patvirtintų naujų atvejų skaičius nuo pandemijos pradžios.

Praėjusią parą pasveiko 1171 žmogus. Nuo pandemijos pradžios COVID-19 šalyje užsikrėtė 80 tūkst. 556 asmenys, 45 tūkst. 798 – tebeserga, 33 tūkst. 708 – pasveiko.

Nuo koronaviruso Lietuvoje iš viso mirė 704 žmonės, dėl kitų priežasčių mirė 348 užsikrėtusieji. Per praėjusią parą ištirti 11 tūkst. 729 ėminiai dėl įtariamo koronaviruso, bendras nuo pandemijos pradžios ištirtų ėminių skaičius siekia 1 mln. 357 tūkst. 723.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Idiotų sugalvoti

Šitie draudimai -verslas neuždarytas (turiu oneny Urmo miestelį),bet privažiuot nėra galimybių.Mokesčius reikia mokėt ,nuomą,o apyvartos nėra.Žodžiu ,valstybė sunaikins smulkų verslą galutinai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS