Profesorius V. Kasiulevičius: Vyriausybės priimti sprendimai yra teisingi | kl.lt

PROFESORIUS V. KASIULEVIČIUS: VYRIAUSYBĖS PRIIMTI SPRENDIMAI YRA TEISINGI

  • 4

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Vytautas Kasiulevičius primena, kad Lietuvos epidemiologinė situacija yra labai sudėtinga, o nuo COVID-19 ir kitų ligų miršta daugybė žmonių.

Anot profesoriaus, galbūt tik dabar visuomenė pradeda suprasti, ką reiškia nuolat kritikuota, bet iki šiol vis dar veikusi sveikatos apsaugos sistema, ką iš tiesų reiškia medikų pagalba. „Suprantame tada, kai ko nors netenkame, – feisbuke pirmadienį rašo V. Kasiulevičius. –Vakar Vyriausybės priimti sprendimai yra teisingi. Prieš Vyriausybės posėdį vyko ilga diskusija. Kiekvienam ministrui buvo labai svarbi jo kuruojama sritis ir nuostoliai ekonomikai, biudžetui. Mūsų, medikų, atstovų nuomonė buvo kategoriška – svarbiausia maksimaliai apriboti žmonių kontaktus. Sutarėme, kad tai mažiausia, ką galime šiuo metu padaryti norėdami išgelbėti kuo daugiau Lietuvos piliečių gyvybių. Svarbu, kad Vyriausybės sprendimams pritarė ir Prezidentas. Tai oficialu, bet daug daugiau emocijų kažkur aplink. Neturiu iliuzijų, kad dažnam mano tėvynainiui būdingas pyktis ir nepasitenkinimas bet kokia valdžia kur nors laikinai pradings. Niekas jau neprisimena, kad naujoji Vyriausybė gavo įgaliojimus prieš 3 paras. Socialiniuose tinkluose ir toliau tvyros sąmokslo teorijos apie prievartinį skiepijimą, apie demokratijos apribojimus, apie Sorošo remiamas finansines aferas. Tai netrukdys vienu metu kritikuoti vakcinaciją ir reklamuoti rusišką vakciną. Koks lengvas darbas, kai tiek patiklių ir nenorinčių kritiškai mąstyti žmonių, kuriems reikia kažkaip pateisinti savo naivumą, neviltį ir nesėkmes.“

Pabandykite kasdien stebėti, kaip virusas uždusina gyvybę.

Anot profesoriaus, pandemijos pasekmės jausis dar labai ilgai. „Tai – nuostabi terpė visiems, kurie nori pasinaudoti mus ištikusia nelaime. Daug kalbėdami apie valdžios sprendimų tironiją, jie pamiršta, kad tikrasis tironas kasdien glemžiasi vis naujas gyvybes. Bet aš nepaliauju tikėti, kad didžioji dauguma Lietuvos žmonių yra adekvatūs ir gerai supranta paprastą tiesą: dabar rizikuodami prarasti savo gyvybes, matydami, kaip netenkame mums labai artimų ar labai tolimų žmonių, mes vis tiek privalome pereiti mums istorijos nubrėžtą rubikoną, kaip kiekviena karta pereina savąjį. Juk dauguma žmonių nenori pasiduoti viruso valdžiai. Žinodami, kas tikrasis mūsų priešas, pažindami jo silpnąsias vietas, mes galime priartinti pavasarį. Nereikia visiems tapti didvyriais, kaip mūsų COVID-19 skyrių herojai – medicinos fakulteto studentai savanoriai, gydytojai rezidentai ar visi patyrę medikai valandų valandas kenčiantys nepakeliamą karštį ir emocinį stresą. Pabandykite kasdien stebėti, kaip virusas uždusina gyvybę. Galbūt tuomet kiekvienas suvoktų empatijos sąvoką. Galbūt tada, kai viskas pasibaigs, visuomenė ar bent valdžia mūsų didvyriams nusilenks nuoširdžiai. Tačiau daugeliui normalių žmonių tereikia padaryti paprastus dalykus: laikytis saugaus atstumo, plauti rankas, maksimaliai apriboti vartotojiškos visuomenės doktrinai pataikaujančius mūsų poreikius ir žinoti, kad mes tai įveiksime“, – rašė profesorius.

Griežtinant karantiną, Lietuvoje nuo trečiadienio bus uždaryta dauguma parduotuvių, išskyrus maisto prekių, apribojamas žmonių išvykimas iš namų be svarbios priežasties, tačiau šeimoms bus leidžiama palikti namus pasivaikščioti atvirose vietovėse savivaldybės ribose, nesusitinkant su kitais žmonėmis.

Be maisto parduotuvių, toliau dirbti galės vaistinės, veterinarijos, optikos prekių ir ortopedijos techninių priemonių parduotuvės. Jose vienam asmeniui turi būti suteikiamas 10 kvadratinių metrų plotas.

Veikti taip pat galės internetinės prekybos prekių atsiėmimo vietos.

Švietimo įstaigos dirbs nuotoliniu būdu, tačiau darželiai turės priimti vaikus, jei jų tėvai neturi galimybės dirbti nuotoliniu būdu.

Uždraustos bet kokios kontaktinio pobūdžio paslaugos, o apgyvendinimo paslaugos gali būti teikiamos tik izoliacijai.

Nuo trečiadienio bus draudžiama išvykti už savo savivaldybės ribų, nebent vykstama į darbą, laidotuves, dėl būtinosios medicinos pagalbos ar į sau priklausančius namus kitoje savivaldybėje. Šis draudimas galios iki sausio 3 dienos.

Uždrausta bendrauti ne su savo namų ūkio gyventojais, išskyrus neatidėliotinus atvejus.

Taip pat nebebus leidžiami individualūs fizinio aktyvumo užsiėmimai, tačiau toliau galės vykti aukšto meistriškumo sporto pratybos.

Šios sąlygos galios iki sausio 31 dienos.

Praėjusią parą patvirtinta 1919 naujų koronaviruso atvejų, mirė 10 žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

...

klaupkitės visi, kasiulevičius kalbės...., vienintelis, nepakartojamas VISAŽINIS PROFESORIUS..., kitų nėra, kaip ir kitų ligų nėra !!!! valiooooo...

Chi

Uždarykit Akropolius ir baigsis jūsų verkšlenimas!

Jonas

NELIEČIAMUJU vyriausybe viska daro tik teisingai! Jokios kritikos taip staiga ir neliko! Lietuva laiminga!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS