PSO atstovė Lietuvoje: nerekomenduojame privalomo skiepijimo nuo COVID-19 | kl.lt

PSO ATSTOVĖ LIETUVOJE: NEREKOMENDUOJAME PRIVALOMO SKIEPIJIMO NUO COVID-19

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) nerekomenduoja privalomo skiepijimo nuo COVID-19, sako šios organizacijos atstovė Lietuvoje Ingrida Zurlytė. Jos teigimu, nors Lietuvoje didelė dalis gyventojų skeptiškai žiūri į skiepus nuo koronaviruso, reikšmingų skiepų apimčių, įsitikinusi PSO atstovė, siekti reikia informuojant apie naująsias vakcinas.

„Pasaulio sveikatos organizacija vis tik nerekomenduoja privalomo skiepijimo nuo COVID infekcijos. Manytume, kad reikia išklausyti ir kalbėtis su įvairiomis gyventojų grupėmis, suprasti jų rūpesčius bei klausimus, kodėl yra abejojama. Galiausiai stengtis atvirai, skaidriai informuoti, dalintis informacija ir tokiu būdu pasiekti, kad būtų paskiepyta kuo daugiau žmonių“, – „Žinių radijui“ teigė Pasaulio sveikatos organizacijos atstovė.

I. Zurlytės teigimu, nėra nieko keisto, kad visuomenėje kyla nemažai klausimų dėl mažiau nei per metus sukurtų COVID-19 vakcinų. PSO atstovė pažymi, kad vakcinos nuo koronaviruso yra dar visiškai naujos, todėl, įsitikinusi I. Zurlytė, atsirandant vis daugiau konkretesnės informacijos apie vakcinas, daugės ir skiepytis norinčių žmonių.

„Tai yra visiškai naujos vakcinos. Aš manau, kad kai mes daugiau žinosime apie tas vakcinas, apie jų saugumą, kokybę, kai ta informacija pasieks žmones ir bus konkretesnė – tai, esu tikra, kad tų žmonių, kurie norės skiepytis, procentas bus didesnis“, – teigė ji.

Laikinai sveikatos apsaugos ministro pareigas einantis Aurelijus Veryga teigia, kad realu tikėtis, jog Lietuvos gyventojų skiepijimas nuo COVID-19 prasidės kitų metų vasario–kovo mėnesiais.

PSO prieštarauja privalomam vakcinavimui

PSO pirmadienį paskelbė, kad šalys turėtų verčiau informuoti gyventojus apie vakcinos nuo COVID-19 naudą, nei padaryti skiepus privalomus.

Organizacijos atstovai teigė, kad šalys galės pačios spręsti dėl vakcinavimo kampanijos pobūdžio. Tačiau PSO tikino, kad privalomi skiepai nuo koronaviruso yra netinkamas pasirinkimas, ir pridūrė, kad praeityje buvo atvejų, kai privalomas vakcinavimas nesuveikė, nes žmonės tam dar labiau priešinosi.

„Nemanau, kad privalomi skiepai yra tas kelias, kurį norime rinktis, ypač omenyje turint šią vakciną, – virtualioje spaudos konferencijoje teigė PSO imunizacijos departamento vadovė Kate O'Brien. – Daug geriau yra padrąsinti skiepytis be tokio tipo reikalavimų.“

Neįsivaizduojame tokios valstybės, kurioje skiepytis būtų privaloma.

„Neįsivaizduojame tokios valstybės, kurioje skiepytis būtų privaloma“, – sakė ji.

K. O'Brien vis dėlto tvirtino, kad skiepai galimai bus privalomi ar rekomenduojami tam tikriems medikams, siekiant užtikrinti darbuotojų ir pacientų saugumą.

PSO pripažįsta, kad sunkiausia bus įtikinti gyventojus skiepytis, kai vakcina bus prieinama plačiajai visuomenei.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Rasa

Ar tie skiepai - genetinis ginklas, nes braunasi į genetika?

rekomendacijos

ar buvo rekomendacijų mažiau gelbėti sunkiai sergančiuosius, jei SABOTAŽO ministerija vietoj 400 žadėtų pirkti per ES sistemą plaučių ventiliacijos aparatų nupirko tik 100? Bet sugebėjo kinams sumokėti 3,5 mln. eurų už kitus aparatus, kurių negavo. Pinigai ministerijai sugrįžo tik po mėnesio, tai kurios šalies banke per tą laiką jie sukosi?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS