Europa – beždžionių raupų protrūkio epicentras, tačiau „Pride“ renginiai nebus atšaukiami | kl.lt

EUROPA – BEŽDŽIONIŲ RAUPŲ PROTRŪKIO EPICENTRAS, TAČIAU „PRIDE“ RENGINIAI NEBUS ATŠAUKIAMI

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) trečiadienį pareiškė, kad Europa tebėra pasaulinio beždžionių raupų protrūkio epicentras ir kad šis susirgimas daro realią grėsmę regionui, kur jau užregistruota daugiau kaip 1,5 tūkst. užsikrėtimo atvejų.

JT sveikatos agentūra antradienį paskelbė, kad kitą savaitę per skubų posėdį spręs, ar šį protrūkį reikėtų laikyti tarptautinio masto visuomenės sveikatos krize.

„Europa išlieka šio didėjančio protrūkio epicentru: 25 šalys pranešė apie daugiau kaip 1,5 tūkst. atvejų, arba 85 proc. visų atvejų pasaulyje“, – trečiadienį per spaudos konferenciją sakė PSO Europos regiono direktorius Hansas Kluge (Hansas Kliugė).

PSO Europos regioną sudaro 53 šalys, įskaitant kelias Vidurio Azijos valstybes.

„Šio protrūkio mastas kelia realią grėsmę. Kuo ilgiau virusas cirkuliuos, tuo labiau plėsis jo aprėptis ir tuo stipriau liga įsitvirtins neendeminėse šalyse“, – kalbėjo H. Kluge.

Beždžionių raupais iš esmės būdavo sergama tik Vakarų ir Centrinėje Afrikoje, bet prieš kelis mėnesius padėtis pasikeitė.

Pasak H. Kluge, dauguma Europoje užregistruotų atvejų „yra tarp vyrų, turinčių lytinius santykius su kitais vyrais“, bet kartu įspėjo, kad sergantieji neturėtų būti stigmatizuojami.

Jis pabrėžė, kad „beždžionių raupų virusas pats savaime nėra susijęs su jokia konkrečia grupe“.

PSO pareigūnas taip pat nurodė, kad rizika auga atėjus vasarai, kai „regione planuojamas turizmas, įvairūs „Pride“ renginiai, muzikos festivaliai ir kiti masiniai susibūrimai“.

Kai kurie žmonės, nepritariantys „Pride“ ir pasisakantys prieš lygybę ir žmogaus teises, jau bandė pasinaudoti beždžionių raupais kaip pateisinimu raginimams uždrausti „Pride“.

„Šie renginiai yra puiki galimybė užmegzti ryšius su jaunais, lytiškai aktyviais ir labai mobiliais žmonėmis“, – sakė H. Kluge, bet pabrėžė, kad „beždžionių raupai nėra priežastis atšaukti renginius, veikiau galimybė juos panaudoti mūsų sąveikai skatinti“.

Drauge su H. Kluge konferencijoje dalyvavęs Europos „Pride“ organizatorių asociacijos direktorius Steve'as Tayloras (Stivas Teiloras) pranešė, kad Europos regione planuojama surengti iš viso apie 750 „Pride“ renginių. S. Tayloras taip pat pasveikino PSO rekomendaciją jų neatšaukti.

„Liūdna, bet visiškai nuspėjama, kad kai kurie žmonės, nepritariantys „Pride“ ir pasisakantys prieš lygybę ir žmogaus teises, jau bandė pasinaudoti beždžionių raupais kaip pateisinimu raginimams uždrausti „Pride“, – žurnalistams sakė asociacijos vadovas.

Europos Sąjunga antradienį paskelbė įsigijusi beveik 110 tūkst. vakcinos dozių, turinčių padėti suvaldyti protrūkį. Vis tik PSO nerekomenduoja masiškai skiepyti gyventojus nuo beždžionių raupų.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Anonimas

Po beždžionių raupų gal pradės kiaulių ar ožkų ligomis sirgti ?

Klaiku kas aiškėja..

Pasak H. Kluge, dauguma Europoje užregistruotų atvejų „yra tarp vyrų, turinčių lytinius santykius su kitais vyrais“, bet kartu įspėjo, kad sergantieji neturėtų būti stigmatizuojami.

Matyt po

tu 750 eitynių Europa taps besikasanciu beždžionių rojumi ilgam ............
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS