PSO nerimauja dėl JAV sprendimo abortų klausimu poveikio pasauliui | kl.lt

PSO NERIMAUJA DĖL JAV SPRENDIMO ABORTŲ KLAUSIMU POVEIKIO PASAULIUI

Pasaulio sveikatos organizacija trečiadienį įspėjo, kad JAV Aukščiausiojo Teismo sprendimas panaikinti 50 metų senumo konstitucinę teisės į abortą apsaugą gali daryti žalingą poveikį toli už Jungtinių Valstijų ribų.

PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas (Tedrosas Adhanomas Gebrejesusas) JAV Aukščiausiojo Teismo sprendimą pavadino nesėkme.

Po šio sprendimo mažiausiai aštuonios dešiniosios pakraipos valstijos nedelsdamos uždraudė abortus ir daugelis jų išimtis numatė tik atvejams, kai gresia pavojus moters gyvybei. Artimiausiomis savaitėmis šiuo pavyzdžiu turi pasekti dar maždaug tiek pat valstijų.

PSO būstinėje Ženevoje kalbėdamasis su reporteriais, Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas išreiškė nerimą, kad tokia įtakinga šalis kaip JAV šiuo klausimu žengia „daugeliu metų atgal“.

„Tikėjomės, kad JAV iš tiesų pirmaus šiuo klausimu“, – sakė jis.

„Daug šalių... gali pasekti (JAV – red. past.) pavyzdžiu“, – įspėjo jis ir pabrėžė, kad „poveikis pasauliui taip pat kelia susirūpinimą“.

Saugus abortas yra sveikatos apsauga. Jis gelbsti gyvybes.

Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas tvirtino, kad „visos moterys turėtų turėti teisę rinktis, kai kalbama apie jų kūną ir sveikatą – taškas“.

Tačiau jis tvirtino, kad saugaus aborto galimybės klausimas yra daug platesnis nei teisė pasirinkti.

„Saugus abortas yra sveikatos apsauga. Jis gelbsti gyvybes, – sakė PSO vadovas. – Jo suvaržymas stumia moteris ir mergaites nesaugių abortų link, o tai lemia komplikacijas, net mirtį.“

„Įrodymai nenuneigiami: saugaus aborto galimybių apribojimas kainuoja gyvybių ir daro didelį poveikį, ypač moterims iš neturtingiausių ir toliausiai į paraštes nustumtų bendruomenių“, – kalbėjo Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

PSO vyriausioji mokslininkė Soumya Swaminathan (Sumja Svaminatan) su tuo sutiko.

„Saugaus aborto galimybė yra gyvybes gelbstinti priemonė“, – sakė ji žurnalistams.

Blokuoti šią galimybę tai „tarsi atimti iš žmogaus gyvybę gelbstintį vaistą“, sakė ji.

Be to, draudimas niekaip nesumažina atliekamų abortų skaičiaus, tik „stumia moteris į rankas žmonėms, pasirengusiems išnaudoti padėtį ir atlikti nesaugius abortus“.

„Tad gaila matyti, kaip kai kurios šalys iš tiesų žengia atgal“, – sakė S. Swaminathan.

„Pamatysime poveikį. Nėra abejonių, kad dėl šio sprendimo pradėsite matyti mirštamumo didėjimą, taip pat didžiulį sergamumą“, – pridūrė ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS