PSO perspėja dėl COVID-19: bus sudėtingas ruduo ir žiema | kl.lt

PSO PERSPĖJA DĖL COVID-19: BUS SUDĖTINGAS RUDUO IR ŽIEMA

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Europos biuras antradienį įspėjo apie sudėtingą rudenį ir žiemą, vasarą išaugus COVID-19 atvejų skaičiui ir sumažėjus vyriausybių vykdomam koronavirusinės infekcijos stebėjimo mastui.

Institucija taip pat paragino šalis „skubiai šalinti pandemijos stebėsenos ir reagavimo į ją spragas, kad būtų išvengta mirčių, kurių galima išvengti, ir rimtų sutrikimų“.

„Pernai tokiu metu kalbėjau jums apie naują COVID-19 bangą, nusiritusią per regioną, kurią paskatino variantas delta, panaikinus apribojimus ir padidėjus socialiniam maišymuisi“, – pareiškime teigė PSO Europos regiono biuro direktorius Hansas Kluge (Hansas Kliugė).

„Dabar visiškai aišku, kad esame panašioje situacijoje, kaip ir praėjusią vasarą, tik dabartinę COVID-19 bangą lemia omikron potipiai“, – pridūrė jis.

Spartus susirgimų skaičiaus didėjimas ir „sumažėjęs viruso stebėjimas“ paskatino organizaciją „prognozuoti sudėtingą rudenį ir žiemą Europos regione“, teigė H. Kluge.

Tai taip pat paskatino paskelbti rudeniui ir žiemai skirtą COVID-19 strategiją, kuri „padės pasirengti artėjančioms infekcijos bangoms“.

„Laukti rudens, kad imtumėtės veiksmų, bus per vėlu“, – sakė H. Kluge.

Šioje strategijoje raginama sparčiau vykdyti vakcinaciją tarp gyventojų, skirti antrąją stiprinamąją dozę žmonėms su susilpnėjusiu imunitetu, apsvarstyti galimybę antrąja stiprinamąja doze skiepyti tam tikras rizikos grupes ir įvesti veido kaukių dėvėjimą patalpose ir viešajame transporte.

H. Kluge sakė, kad per pastarąsias šešias savaites naujų užsikrėtimo atvejų skaičius PSO Europos zonoje – 53 šalyse ir regionuose, įskaitant kelias Vidurio Azijos šalis, – patrigubėjo.

Per pastarąsias septynias dienas regione užregistruoti 2 585 734 COVID-19 atvejai.

Organizacija pažymėjo, kad nors per tą patį laikotarpį hospitalizacijos rodikliai padvigubėjo, lovų užimtumas intensyviosios terapijos skyriuose „iki šiol išliko palyginti nedidelis“.

„Tačiau vyresnio amžiaus žmonių grupėse užsikrėtimo atvejų skaičius ir toliau didėja, o Europoje kiekvieną savaitę nuo COVID-19 vis dar miršta beveik 3 000 žmonių“, – pabrėžė H. Kluge.

Europos Sąjungos sveikatos ir medicinos agentūros praėjusią savaitę paskelbė rekomendaciją vyresniems nei 60 metų žmonėms pasiskiepyti antrąja stiprinamąja vakcinos nuo COVID-19 doze.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kaunietė

O man sudėtingas visas gyvenimas dėl kitų ligų, tai kodėl aš turiu šokti pagal covido dūdelę.

EDAS

Cirkas jau pakeliui.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS