PSO pradeda nepriklausomą tyrimą jos atsakui į pandemiją įvertinti | kl.lt

PSO PRADEDA NEPRIKLAUSOMĄ TYRIMĄ JOS ATSAKUI Į PANDEMIJĄ ĮVERTINTI

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), sulaukusi griežtos JAV kritikos dėl jos atsako į koronaviruso krizę, ketvirtadienį suformavo nepriklausomą ekspertų grupę jos atsakui į pandemiją įvertinti.

Nepriklausomai pasirengimą pandemijai ir atsaką į ją vertinančių ekspertų grupei vadovaus buvusi Naujosios Zelandijos  ministrė pirmininkė Helen Clark (Helen Klark) ir buvusi Liberijos prezidentė Ellen Johnson Sirleaf (Elen Džonson Sirlif).

„Jūsų pagalba pasaulis supras tiesą, kas įvyko, ir (sužinos) atsakymus, kaip kurti geresnę ateitį vieningai žmonijai“, – sakė Pasaulio sveikatos organizacijos vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas (Tedrosas Adhanomas Gebrejesusas) šios Jungtinių Tautų agentūros būstinėje Ženevoje.

Po virtinės JAV kaltinimų gegužės mėnesį vykusioje Pasaulio sveikatos asamblėjoje  organizacijos narės susitarė atlikti nepriklausomą tyrimą JT agentūros atsakui į koronaviruso protrūkį įvertinti.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) kaltino PSO nesugebant suvaldyti koronaviruso pandemijos ir esant „Kinijos marionete“.

Europos Sąjungos pateiktoje  rezoliucijoje raginama atlikti tarptautinio atsako į krizę „nešališką, nepriklausomą ir išsamų vertinimą“.

Joje taip pat sakoma, kad į tyrimą turi būti įtrauktas „PSO veiksmų ir jų savalaikiškumo reaguojant į COVID-19 pandemiją“ vertinimas.

Jungtinės Valstijos antradienį oficialiai pradėjo savo pasitraukimo iš PSO procedūrą, įgyvendindamos D. Trumpo grasinimus atimti iš šios Jungtinių Tautų agentūros didžiausią finansavimo šaltinį dėl jos reakcijos į koronavirusą.

Visuomenės sveikatos gynėjai ir D. Trumpo politiniai oponentai išreiškė pasipiktinimą dėl šio JAV žingsnio.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

PSO

liurbiu kompatija ,dirba tik kinijai ,nes butu jau zenai nusiunte i kinija ekspertus 'viruso' kilmei nustatyti,bet delse kol kinija sunaikins pedsakus.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS