PSO rekomenduoja „Pfizer“ preparatą nuo COVID-19 didesnės rizikos pacientams | kl.lt

PSO REKOMENDUOJA „PFIZER“ PREPARATĄ NUO COVID-19 DIDESNĖS RIZIKOS PACIENTAMS

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) penktadienį pranešė „labai rekomenduojanti“ bendrovės „Pfizer“ sukurtą preparatą nuo koronavirusinės infekcijos „Paxlovid“ pacientams, kuriems pasireiškia lengvesni ligos simptomai, bet gresia didesnė hospitalizacijos rizika.

Vis dėlto ši Jungtinių Tautų agentūra perspėjo esanti „itin susirūpinusi“, kad dėl nelygybės, anksčiau stebėtos tiekiant vakcinas nuo COVID-19, maž ų ir vidutinių pajamų šalys vėl bus „nustumtos į eilės galą“.

JAV farmacijos milžinės „Pfizer“ sukurtas antivirusinių preparatų nirmatrelviro ir ritonaviro derinys yra „puikus pasirinkimas“ gydant pandeminiu koronavirusu užsikrėtusius nepaskiepytus, senyvus pacientus arba žmones, kurių imunitetas labai nusilpęs, PSO ekspertai rašo straipsnyje, paskelbtame medicinos žurnale BMJ.

PSO taip pat pateikė „sąlyginę (silpną) rekomendaciją“ gydyti tokius pačius pacientus antivirusiniu preparatu remdesiviru, gaminamu JAV biotechnologijų įmonės „Gilead“. Anksčiau PSO teigė, kad šis preparatas gydant COVID-19 nėra pakankamai veiksmingas.

Agentūra pažymėjo, kad „Paxlovid“ pranašesnis už remdesivirą, taip pat už bendrovės „Merck“ geriamąjį preparatą molnupiravirą ir monokloninius antikūnus.

„Pfizer“ geriamasis preparatas apsaugo nuo hospitalizacijos labiau negu kitos „prieinamos alternatyvos“, be to, jo pašalinio poveikio rizika yra mažesnis negu molnupiraviro, ir jį paprasčiau vartoti negu intraveninius preparatus – remdisivirą ir antikūnų mišinius, nurodo PSO ekspertai.

Nauja rekomendacija pagrįsta dviejų bandymų, kuriuose dalyvavo daugiau kaip 3 100 pacientų, išvadomis. Tyrimai parodo, kad „Paxlovid“ sumažina COVID-19 pacientų hospitalizacijos riziką 85 procentais.

Tyrimai taip pat „neatskleidė reikšmingo mirštamumo pokyčio“, taip pat beveik nepasireiškė šalutinio poveikio, dėl kurio tektų nutraukti preparato vartojimą, atvejų.

Rekomendacija taikoma asmenims nuo 18 metų amžiaus, išskyrus besilaukiančias arba krūtimi maitinančias moteris.

Ji taip pat netaikoma pacientams, kuriems negresia didelis ligos komplikacijų pavojus, nes tuomet preparato nauda būtų minimali.

PSO ekspertai taip pat nepateikė išvados dėl pacientų, jau sergančių sunkios formos COVID-19, nes nepakako duomenų.

Išlygos ir nelygybė

PSO pabrėžė, kad tokio antivirusinio gydymo mastas tegali būti ribotas.

„Vaistas gali būti skiriamas tik ligos ankstyvosiomis stadijomis“, – sakoma straipsnyje.

Tai reiškia, kad infekcija turi būti patvirtinta testu praėjus nedaug laiko nuo užsikrėtimo, o gydytojas turi nedelsdamas išrašyti šio preparato. Tai gali būti keblu mažų ir vidutinių pajamų šalyse, pažymėjo PSO.

Tačiau geriami preparatai nuo COVID-19 laikomi potencialiai labai svarbiu pasiekimu, galinčiu padėti įveikti pandemiją, nes juos paprasta vartoti namuose, sako ekspertai.

Pacientai turi pradėti vartoti „Paxlovid“ per penkias dienas nuo ligos simptomų atsiradimo. Terapijos kursas trunka penkias dienas.

Tuo metu remdesivirą galima pradėti vartoti per septynias dienas nuo simptomų atsiradimo, bet šis preparatas turi tris dienas vartojamas intraveniniu būdu.

Klausimai dėl kainos

PSO ragino „Pfizer“ užtikrinti naujo preparato kainodaros ir sandorių didesnį skaidrumą.

Agentūros vyresnioji patarėja vaistų prieinamumo klausimams Lisa Hedman radijui NPR sakė, kad visas „Paxlovid“ terapijos kursas Jungtinėse Valstijose kainuotų 530 dolerius (489 eurus). Kitas šaltinis, kurio patikimumo PSO nėra patvirtinus, sakė, kad vidutinių pajamų šalyje šio preparato kursas kainuotų apie 250 dolerių (230 eurų).

Tuo metu remdesiviro kursas kainuoja 520 dolerių (480 eurų), sakė L. Hedman, bet šio preparato generinės versijos, gaminamos kelių bendrovių Indijoje, parduodamos po 53–64 dolerius (49–59 eurus) už kursą.

Taip pat išlieka neatsakytas klausimas, ar virusas sparčiai evoliucionuodamas neįgis atsparumo šioms priemonėms.

Vis dėlto anksčiau šį mėnesį „Pfizer“ vadovas Albertas Bourla (Albertas Burla) prognozavo šviesią ateitį tokiems preparatams kaip „Paxlovid“, nes žmonės vis labiau pavargsta skiepytis vakcinos stiprinamosiomis dozėmis.

Sulaukusi kritikos, kad savo COVID-19 vakcinos tiekimą pirmiausiai orientuoja į turtingų šalių rinkas, „Pfizer“ taip pat sutiko leisti generinių vaistų gamintojams visame pasaulyje gaminti pigesnes „Paxlovid“ versijas pagal JT remiamą schemą.

Tačiau penktadienį PSO „primygtinai rekomendavo“, kad „Pfizer“ suteiktų šią teisę didesniam skaičiui generinių vaistų gamintojų ir „sparčiau padarytų  preparatą prieinamą įperkamesnėmis kainomis“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS