PSO: vykstant kampanijai prieš skiepus mirties nuo tymų atvejų Samoa padaugėjo iki 37 | kl.lt

PSO: VYKSTANT KAMPANIJAI PRIEŠ SKIEPUS MIRTIES NUO TYMŲ ATVEJŲ SAMOA PADAUGĖJO IKI 37

  • 2

Per tymų epidemiją Samoa jau mirė 37 žmonės, trečiadienį pranešė Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), kuri teigė, kad padėtį šioje Ramiojo vandenyno salų valstybėje blogina kampanija prieš skiepus.

Jungtinių Tautų agentūra perspėjo, kad didelis paskiepytų žmonių skaičiaus sumažėjimas pusiaukelėje tarp Havajų ir Naujosios Zelandijos esančiose Samoa salose sudarė sąlygas „didžiuliam protrūkiui“, kurio metu jau užregistruota daugiau kaip 2,5 tūkst. susirgimo atvejų. Samoa gyvena vos 200 tūkst. žmonių.

Mirties atvejų skaičius nuolat auga nuo spalio vidurio, kai šalis paskelbė nacionalinę tymų epidemiją. PSO nurodė, kad trečiadienį mirė dar penki žmonės ir bendras tokių atvejų skaičius dabar yra 37.

Ši virusinė liga gali nulemti rimtas komplikacijas, įskaitant plaučių uždegimą ir smegenų uždegimą, kuris gali neatitaisomai pakenkti sveikatai ar net nulemti mirtį, ypač – mažų vaikų atvejais.

PSO imunizacijos departamento direktorė Kate O'Brien (Keit O'Brajen) Ženevoje žurnalistams sakė, kad dėl spartaus tymų plitimo Samoa kaltas „labai mažas“ nuo šios ligos paskiepytų žmonių skaičius.

2018 metais šioje valstybėje buvo paskiepyta tik 31 proc. jaunesnių nei penkeri metai vaikų, nurodė K. O'Brien.

„Kai tymai tokiomis sąlygomis patenka į šalį, ten būna didžiulė imuniteto neturinčių žmonių grupė“, – sakė ji.

Pasak K. O'Brien, tragiška tai, kad paskiepytų žmonių procentas Samoa vos prieš ketverius metus buvo daug didesnis – 84 procentai.

Dezinformacija reikalauja aukų

Pareigūnai dėl mažo paskiepytųjų skaičiaus iš dalies kaltina nuogąstavimus, kuriuos pernai išprovokavo dviejų kūdikių mirtis po skiepo nuo tymų.

Dėl šių atvejų šalyje buvo laikinai sustabdyta imunizavimo programa, sumažėjo tėvų pasitikėjimas skiepais, nors vėliau paaiškėjo, kad minėti kūdikiai mirė netinkamai skyrus kitų vaistų.

K. O'Brien sakė, kad baimę dar labiau kurstė viena skiepų priešininkų grupė, surengusi kampaniją socialinėje žiniasklaidoje. „Dabar tai matuojama vaikų, mirusių per šį protrūkį, gyvybėmis“, – apgailestavo pareigūnė.

Dezinformacija apie skiepų saugumą „padarė labai žymų poveikį imunizacijos programai“ Samoa, sakė ji.

Ianas Nortonas (Ijanas Nortonas) iš PSO nepaprastųjų situacijų medikų komandų padalinio perspėjo, kad tymų protrūkis labai daug kainuoja visai šios nedidelės valstybės sveikatos apsaugos sistemai.

Jis pažymėjo, kad kasdien į ligonines atvyksta daugiau nei 200 naujų pacientų.

Pagrindinėje sostinės Apijos ligoninėje, kurios intensyviosios slaugos skyriuje paprastai būna tik keturios lovos, šiuo metu yra 14 prie kvėpavimo aparatų prijungtų vaikų, sakė I. Nortonas ir pabrėžė, kad tai yra „didžiulė, didžiulė našta“.

Jo teigimu, masinė vakcinacija yra vienintelis būdas epidemijai pažaboti.

JT vaikų agentūra UNICEF nusiuntė į Samoa 110 tūkst. skiepų dozių, o skiepyti padeda medikų komandos iš Australijos ir Naujosios Zelandijos.

Pasak I. Nortono, Jungtinė Karalystė taip pat rengiasi nusiųsti medikų komandą, be to, PSO kreipėsi į kitas regiono šalis prašydama nusiųsti medikų.

Samoa nėra vienintelė pasaulio valstybė, besigrumianti su tymais.

PSO duomenys apie pirmąjį šių metų pusmetį rodo didžiausią pasaulyje užregistruotų tymų atvejų skaičių nuo 2006 metų. Didžiausia pasaulyje epidemija šiuo metu siaučia Kongo Demokratinėje Respublikoje, be to, šiais metais buvo didelių protrūkių tokiose valstybėse kaip Madagaskaras ir Ukraina.

PSO taip pat skelbia pavojų dėl paskiepytų žmonių skaičiaus visame pasaulyje, augant judėjimui prieš skiepus, kurį didžiausia dalimi kursto apgaulingi pareiškimai, susiejantys skiepą nuo tymų, kiaulytės ir raudonukės (MMR) su vaikų autizmo rizika.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

stebiuosi

Iš tiesų, su šitokiu idiotišku požiūriu į skiepus, artėjame prie Samoa...

Anonimas

Greit ir Lietuvoje pradės kvailių vaikai mirti, gal tada atsikvošės ? Bet ne, bus Putinas tada kaltas...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS