Ruošiantis rugsėjui vizitas pas odontologą – ne bet kur | kl.lt

RUOŠIANTIS RUGSĖJUI VIZITAS PAS ODONTOLOGĄ – NE BET KUR

  • 4

Rugsėjį į mokyklas sugrįšiantys moksleiviai turės pateikti odontologo pažymą. Kai kurie tėveliai į šias pažymas žiūri kaip į formalumą. Odontologai įspėja: laiku nediagnozavus tam tikrų problemų, ateityje jas pašalinti bus sunkiau ir kainuos brangiau.

Kodėl tai svarbu?

Kasmetė vaikų odontologinė patikra privaloma neatsitiktinai. Odontologai pabrėžia, kad ji yra labai svarbi norint užtikrinti gerą vaiko burnos ir bendrą organizmo sveikatą. Tokių patikrų metu paprastai tikrinama dantų terapinė būklė, nustatoma, ar nėra ėduonies pažeistų dantukų, ar reikia silantų.

Labai svarbu, kad odontologinė patikra prieš mokyklą nebūtų atliekama atmestinai, formaliai, kad būtų išsami ir visapusė, nustatanti visas dantų ir burnos problemas. Tam reikėtų pasirinkti tokią odontologijos kliniką, kurioje keliami aukšti kokybės reikalavimai. Tokia yra „Šypsenos akademija“.

„Atliekant visapusę vaikų dantukų patikrą, svarbu patikrinti ne tik jų terapinę būklę, bet ir sąkandį, dantų dygimą, žandikaulio sąnarį ir kramtymo judesius. „Šypsenos akademijos“ odontologijos klinikos specialistai nuolat tobulėja, domisi naujovėmis, inovacijomis ir nėra susikoncentravę į siaurą sritį, dažnai domisi plačiau. Bendradarbiaujant su antrinio lygio gydytojais, mūsų klinikoje kiekvienas vaikų dantų patikrą atliekantis specialistas yra apmokomas profesionaliai atlikti visapusę patikrą, pastebėti problemas ir nusiųsti pas reikiamus specialistus“, – motyvus, kodėl verta šią kliniką rinktis vaikų odontologinei patikrai, išdėstė „Šypsenos akademijos“ direktorė Gintarė Krikščiūnienė.

Šioje klinikoje visų odontologijos sričių specialistai dirba po vienu stogu, todėl, patikrą atlikusiam specialistui nusiuntus vaiką pas antrinio lygio specialistą, nereikės ieškoti, kur apsilankyti, – viskas atliekama „Šypsenos akademijoje“. Tai taupo paciento laiką ir užtikrina paslaugų kokybę, nes klinikoje rengiamų konsiliumų metu specialistai gali konsultuotis ir bendradarbiauti vieni su kitais.

G. Krikščiūnienė. Asmeninio archyvo nuotr.

Ištiria skaitmeniniu būdu

Patikros metu „Šypsenos akademijoje“ vaikų dantukų būklė ištiriama skaitmeniniu būdu. Atliekant šį tyrimą, intraoraliniu skeneriu nuskenuojamas dantų paviršius, vaizdas perkeliamas į kompiuterio ekraną. Matant šiuos duomenis kompiuterio ekrane labai tiksliai galima įvertinti dantų paviršiaus būklę, sąkandį, dantų išsidėstymą. Pastebėjus tam tikrų anomalijų, defektų, „Šypsenos akademijoje“ vaikai ir paaugliai iš karto siunčiami pas reikiamą specialistą. Ortodontinio gydymo Lietuvos vaikams ir paaugliams prireikia gana dažnai. Statistikos duomenimis, ortodontinės anomalijos nustatomos 77 proc. 10–11 metų amžiaus ir 61,7 proc. 14–15 metų amžiaus tirtų Lietuvos moksleivių. Ortodontinis gydymas reikalingas beveik pusei jaunesniojo amžiaus ir kas trečiam vyresniojo amžiaus moksleiviui.

Reguliarūs vizitai pas odontologus padeda išsaugoti gerą burnos sveikatą, todėl svarbu, kad vaikai įprastų pas juos lankytis. Deja, ne visų Lietuvos vaikų tėveliai stengiasi tokius įpročius vaikams suformuoti. Prieš keletą metų atliktos 4–6 metų amžiaus vaikų tėvų apklausos rezultatai parodė, kad trečdalis tokio amžiaus Lietuvos vaikų nėra buvę pas odontologą, daugiau kaip pusė (55 proc.) tėvų veda vaikus pas odontologą tik suskaudus dantims ir vos 2,5 proc. tėvų su vaikais apsilankė pas odontologą išdygus pirmiesiems dantukams. Reguliariai (2 kartus per metus) vaiką pas odontologą veda vos penktadalis tėvų.

Asmens burnos higienos įgūdžiai Lietuvoje taip pat prasti. Apklausos, vykdytos tarp 11–15 metų amžiaus moksleivių 43 šalyse, duomenimis, dažniau nei kartą per dieną dantis valo nuo 52 proc. iki 65 proc. mergaičių ir tik nuo 40 proc. iki 42 proc. berniukų. Lietuvoje šie rezultatai yra vieni blogiausių iš tirtų šalių.

Odontologai įspėja: dantis būtina valyti kasdien mažiausiai du kartus. Tai atlikti taisyklingai „Šypsenos akademijos“ vaikus išmoko odontologai ir burnos higienistai.

Lengviausia spręsti vaikystėje

Taisyklingas sąkandis yra vienas svarbiausių ne tik burnos, bet ir apskritai žmogaus sveikatos aspektų. Dėl šios priežasties ignoruoti netaisyklingo sąkandžio negalima. Norėdami jo atsikratyti, šiais laikais į odontologijos klinikas kreipiasi daug jaunų ir vyresnių žmonių. Ortodontai pabrėžia: lengviausia netaisyklingo sąkandžio problemas spręsti vaikystėje ir paauglystėje.

„Vaikams – augantiems pacientams – dantys ir žandikauliai dar vystosi, todėl tai pats tinkamiausias metas spręsti netaisyklingo sąkandžio ar netaisyklingos dantų padėties problemas. Ankstyva intervencija gali užkirsti kelią būsimoms problemoms ir sumažinti sudėtingesnio ir brangesnio gydymo poreikį vėliau, – pasakojo „Šypsenos akademijos“ gydytoja ortodontė Greta Jovarauskienė. – Vaikams laiku atlikus išsamią diagnostiką, anksti nustatomi ir koreguojami tokie netaisyklingi įpročiai kaip piršto čiulpimas, netaisyklinga liežuvio padėtis ramybės ir rijimo metu, kvėpavimas pro burną. Visa tai prisideda prie netaisyklingo sąkandžio susiformavimo, gali lemti kitų sveikatos sutrikimų atsiradimą: smilkininio apatinio žandikaulio sąnario skausmus, padidėjusią ėduonies formavimosi riziką, taip pat periodonto patologijų (dantį supančių atraminių struktūrų – dantenų, raiščių, kaulo, danties šaknies cemento – visumos), dantų netekimo, traumų riziką. Tokiais atvejais dažnai reikalinga kitų specialistų pagalba – otorinolaringologo ar kineziterapeuto.“

„Šypsenos akademijos“ gydytojai, matydami tokio gydymo poreikį, siunčia vaikus pas minėtus specialistus. Diagnostikos metu įvertinama ne tik dantų padėtis, tačiau ir sąkandis, žandikaulių santykis.

Atliekant visapusę vaikų dantukų patikrą svarbu patikrinti ne tik jų terapinę būklę, bet ir sąkandį, dantų dygimą, žandikaulio sąnarį ir kramtymo judesius.

Taikomos nuolaidos

Šiuo metu „Šypsenos akademijoje“ vaikų dantų patikrai ir ortodontiniams tyrimams taikomos nuolaidos.

Akcijos metu išsamus vaikų dantų būklės patikrinimas ir pažyma mokyklai kainuoja vos 29 eurus. Į šį paslaugų paketą įeina: specialisto konsultacija, skaitmeninis dantų būklės tyrimas, pažymos suformavimas. Įprastai šis paslaugų paketas kainuoja 137 eurus (specialisto konsultacija – 29 eurai, skaitmeninis dantų būklės tyrimas – 69 eurai, pažymos suformavimas – 39 eurus).

Kad gydytojo ortodonto konsultacija būtų efektyvi, prieš atvykstant į ją, būtina atlikti ortodontinius tyrimus. Šie tyrimai reikalingi norint išsamiai ir profesionaliai įvertinti preliminarią gydymo prognozę ir eigą. Vaikams iki 12 metų į ortodontinių tyrimų paketą įeina: panoraminė radiograma, cefalograma (šoninė galvos rentgeno nuotrauka) ir skaitmeninis dantų būklės tyrimas. Įprasta jo kaina „Šypsenos akademijoje“ – 137 eurai, tačiau akcijos metu už jį mokėsite 96 eurus.

Akcijos kainos taikomos iki rugsėjo 30 d.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

nepagaunu esmes

na ir kas ta pazyma? na bus surasyta kad vaiko dantys blogi ir ka? nuo fizinio mokykloj atleis? maziau matematikos gales mokytis? Taigi nieks nezada nemokamai dantu taisyt, tai koks tikslas kas toj pazymoj parasyta? tarybiniais laikas tai nors dantis gyde mokykloje, dabar vietoj gydymo uztenka pazymos kad dantys blogi- nu ziauriai pazengem i prieki...

yja

beje tais "blogais" tarybiniais laikais visose mokyklose buvo stomotologai, kurie tikrino ir gydė dantukus

yja

ir vėl pasipinigavimas, o turėtų vaikams dantukus tikrinti, gydyti ir pažymas išdavinėt nemokamai ir nekitaip
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS