Rūšiuojame ne tik buitines atliekas, bet ir vaistus: pakanka žinoti vos keturias taisykles | kl.lt

RŪŠIUOJAME NE TIK BUITINES ATLIEKAS, BET IR VAISTUS: PAKANKA ŽINOTI VOS KETURIAS TAISYKLES

  • 1

Buitinių atliekų rūšiavimas jau gerai atpažįstamas daugeliui gyventojų, o taip pat vis daugiau jų domisi, kaip teisingai rūšiuoti vaistus ir maisto papildus. „Eurovaistinės“ vaistininkas Mindaugas Rutalė įvardijo pagrindines jų rūšiavimo taisykles bei išskiria, kokias klaidas darome dažniausiai.

Kasmet žmonės vis labiau domisi, ką daryti su nebereikalingais ir pasibaigusio galiojimo vaistais. „Eurovaistinės“ duomenimis, 2023 metais gyventojai į vaistines atnešė 9307 kg utilizavimui skirtų vaistinių preparatų. Šis skaičius viršijo 2022 metus, kai buvo surūšiuota 8874 kg vaistų.

„Į aplinką patekę nesurūšiuoti vaistai ir medicinos priemonės gali sukelti pavojų gamtai ir žmonių sveikatai. Todėl džiugu vaistinėse sulaukti vis daugiau gyventojų klausimų, ką gi daryti su nebereikalingais ir pasibaigusio galiojimo vaistais. Iš tiesų rūšiuoti maisto papildus, vaistus ir medicinines priemones yra paprasta. Pakanka vadovautis vos 4 atsakingo rūšiavimo taisyklėmis“, – pasakojo „Eurovaistinės“ vaistininkas M. Rutalė.

4 atsakingo vaistų rūšiavimo taisyklės

1. Vaistinius preparatus neškite į vaistinę.

„Nebenaudojamus arba pasibaigusio galiojimo vaistinius preparatus, receptinius ir nereceptinius vaistus pristatykite į bet kurią vaistinę. Vaistininkas juos priims, užregistruos ir paruoš utilizuoti. Vaistų jokių būdu nemeskite į šiukšlinę ar unitazą“, – pasakoja M. Rutalė.

2. Maisto papildus išmeskite su buitinėmis atliekomis.

Anot vaistininko, vitaminus, maisto papildus ir kosmetikos priemones galima rūšiuoti savarankiškai – juos pakanka išmesti su kitomis buitinėmis atliekomis.

3. Švirkštai ir gyvsidabrio termometrai – į didžiagabaričių atliekų surinkimo aikštelę.

„Medicinines priemones – švirkštus ir gyvsidabrio termometrus – laikykite nepasiekiamoje vietoje, o surinkę didesnį jų kiekį, pristatykite į didžiagabaričių atliekų surinkimo aikštelę pataria“, vaistininkas M. Rutalė.

4. Namų vaistinėlę tikrinkite bent kas pusę metų.

Reguliariai, pavyzdžiui, kas 6 mėnesius, peržiūrėkite savo namų vaistinėlės turinį. Atrinkite ir pašalinkite pasibaigusio galiojimo vaistus, maisto papildus bei medicinos priemones.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Koks

idiotas neskiria pavojingų aplinkai atliekų,nuo stambiagabaritinių?Pabandyk nuvežti minėtas atliekas į stambiagabaritinių aikštelę-durnium išvadins.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS