SAM įsteigė Vaistų komitetą: informuos apie racionalų vaistų skyrimą ir vartojimą | kl.lt

SAM ĮSTEIGĖ VAISTŲ KOMITETĄ: INFORMUOS APIE RACIONALŲ VAISTŲ SKYRIMĄ IR VARTOJIMĄ

  • 5

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) įsteigė Vaistų komitetą, kurio užduotis bus siekti racionalesnio vaistų skyrimo ir vartojimo, vykdyti stebėseną, rengti pranešimus apie racionalų vaistų skyrimą ir vartojimą bei teikti rekomendacijas gydymo įstaigoms ir vaistinėms.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, daugiau nei 50 proc. vaistų visame pasaulyje išrašomi, išduodami arba parduodami netinkamai, o 50 proc. pacientų juos vartoja neteisingai.

Ministerijos teigimu, regioninio lygmens Vaistų komitetas nuo 2017 m. veikė Šiaulių regione, kur stebėjo ir analizavo kompensuojamųjų antibiotikų, benzodiazepinų, vaistų nuo arterinės hipertenzijos ir antitrombozinių vaistų skyrimą bei vartojimą.

SAM patvirtinus Racionalaus vaistų vartojimo skatinimo komiteto nuostatus ir darbo reglamentą, komitetas nuo šiol veiklą vykdys visoje Lietuvos teritorijoje.

Skelbiama, kad informaciją apie savo veiklą, taip pat mokslinio ir informacinio pobūdžio informaciją apie racionalų vaistų vartojimą skelbs Valstybinės ligonių kasos interneto svetainėje.

Pagal PSO apibrėžimą, racionaliai vaistai yra vartojami tuomet, kai jie yra skiriami atsižvelgiant į paciento klinikinę būklę ir parenkant jam tinkamiausią dozę bei gydymo trukmę už mažiausius kaštus pacientui ir visuomenei.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

S.

Dar viena parazitų kontora.

geriau

galvokit kaip papiginti vaistus,o ne visokiu komitetu steigima

Klaipedietė

Dar sumažės naujų vaistų paskyrimas. Jau dabar tinkamus vaistus perkame be kompensacijos, nors galėtume gauti bent tą minimalią kompensaciją. Kaip pasalyti organizmui ,kad "tinka" vaistai ,jeigu nuo jų beria arba visai neveikia tie "kompensuojami"? Gal ištaisytumėte geriau verygos padarytas nesąmones. Nes tas sutaupymas tėra tik naujausių vaistų praradimas arba tinkamų vaistų pirkimas pilna kaina. Tai todėl dar reikia papildomų kaštų kažkokiai naujai komisija?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS