A. Veryga: daugiau profilaktinių tyrimų šią savaitę planuojama šešiose savivaldybėse | kl.lt

A. VERYGA: DAUGIAU PROFILAKTINIŲ TYRIMŲ ŠIĄ SAVAITĘ PLANUOJAMA ŠEŠIOSE SAVIVALDYBĖSE

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pranešė, jog šią savaitę profilaktinių tyrimų daugiau bus atliekama šešiose savivaldybėse, kur sergamumas koronavirusu viršija šalies vidurkį: Vilniaus mieste ir rajone, Lazdijuose, Ignalinoje, Šalčininkuose ir Skuodo rajone.

„Tose savivaldybėse ir planuojama daugiau testuoti“, – spaudos konferencijoje pirmadienį pranešė A. Veryga.

Pasak jo, tokia tvarka profilaktiniai tyrimai nuo šiol bus organizuojami kas savaitę.

„Pirmadieniais bus skelbiamas ir dar vienas sąrašas – tai bus sąrašas savivaldybių ir tas sąrašas bus susijęs su profilaktiniu ir tiksliniu testavimu. Savivaldybėse, kurių ligos sergamumo vidurkis viršys Lietuvos vidurkį, tose savivaldybėse bus intensyviau testuojama, tiesiog daugiau bus imama mėginių, daugiau bus tikslinio testavimo“, – sakė ministras.

Pasak A. Verygos, manoma, jog šiose savivaldybėse yra didesnė ir besimptomių atvejų tikimybė.

„Ta aukšta ir žema rizika savivaldybių dėl to ir yra išskirta, kad ten, kur yra daugiau simptominių atvejų, logiška, matyt, tikėtis, kad daugiau turėtų atsirasti ir besimptomių“, – sakė jis.

Ministras priminė, jog tai nebus vienintelis atliekamas tikrinimas: tebebus testuojami, pavyzdžiui, į ligonines guldomi asmenys.

„Tam tikras besimptomių asmenų testavimas išlieka visoje Lietuvoje“, – sakė A. Veryga.

Nuo šio pirmadienio tyrimai koronavirusinei infekcijai nustatyti atliekami pagal naują tvarką: profilaktinis testavimas bus vykdomas atsižvelgus į savivaldybės epidemiologinius rodiklius arba, kitaip tariant – įvertinus riziką konkrečioje savivaldybėje.

Tikslingai toliau bus tiriami simptomus jaučiantieji, taip pat į ligonines planine tvarka guldomi pacientai bei užfiksavus infekcijos židinius, pavyzdžiui – užsikrėtus bendrabučio gyventojui.

Be to, ir toliau tyrimai bus atliekami siekiant patvirtinti, kad žmogus jau pasveiko, vadinamieji – pakartotiniai tyrimai.

Tai reiškia, kad privalomai nebus testuojami visi be išimties iš užsienio atvykstantys ar grįžtantys keliautojai, kaip yra šiuo metu.

Jie bus tikrinami tuo atveju, jei jaus koronavirusinei infekcijai būdingus simptomus.

R. Lingienė: daugelis COVID-19 židinių yra suvaldyti

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė pranešė, kad kai kurie pagrindiniai COVID-19 ligos plitimo židiniai Lietuvoje yra suvaldyti.

„Buvęs protrūkis Respublikinėje Kauno ligoninėje yra suvaldytas. Paskutinis atvejis registruotas gegužės 8 dieną. VšĮ Klaipėdos universitetinėje ligoninėje buvęs protrūkis taip pat suvaldytas. Paskutinis atvejis – irgi gegužės 8 dieną. Dar vienas protrūkis suvaldytas Paliatyvios pagalbos ir šeimos sveikatos centre, taip pat esantis Klaipėdoje. Paskutinis atvejis čia fiksuotas gegužės 18 dieną, taigi šiandien yra lygiai 14 dienų nuo paskutinio atvejo.

Dar viena gera žinia, kad VšĮ Kartenos katalikiškosios palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninėje buvęs protrūkis taip pat suvaldytas, paskutinis atvejis irgi registruotas gegužės 8 dieną. Dar vienas atvejis suvaldytas Vilniaus apskrityje, tai yra „Senevita“, – pranešė R. Lingienė.

Spaudos konferencijos vaizdo įrašas:


Primename, kad per parą nustatyti trys nauji koronaviruso atvejai.

Visi trys nauji koronaviruso atvejai patvirtinti Vilniuje, sveikatos priežiūros įstaigose, pirmadienį BNS patvirtino Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

„Vienas atvejis yra susijęs su Santaros klinikomis – susirgo darbuotojo artimas asmuo, taip pat užsikrėtė Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės slaugytoja ir Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės slaugytojo padėjėja“, – sakė NVSC Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.

Anot jos, psichiatrijos ligoninėje darbuotojos susirgimas nustatytas atliekant profilaktinį patikrinimą, sąlytį su užsikrėtusiąja turėjo aštuoni kolegos.

„Šiuo metu aiškinamasi dėl pacientų, dėl jų sąlyčio kol kas negaliu atsakyti“, – kalbėjo R. Lingienė.

Kaip teigia NVSC atstovė, pirminiais duomenimis, koronavirusu užsikrėtusi Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės slaugytojo padėjėja sąlyčio su kolegomis ar pacientais neturėjo.

Iš viso Lietuvoje, pirmadienio duomenimis, patvirtinti 1678 užsikrėtimo koronavirusu atvejai. Infekcine liga tebeserga 363 užsikrėtusieji, pasveiko – 1236.

Nuo COVID-19 mirė 70 asmenų, dar devyni susirgusieji mirė dėl kitų priežasčių.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

kad

Na,nesimpatiškas ,ne )

...

Šio basagalvio Rokiškis laukia... kada jis savo plikę juodu batų tepalu išsiblizgins?

verygasas

Duodi karantinas iki spalio 11.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS