SAM siūlo kitokias Kalėdas: lauke, be šokių ir apsikabinimų | kl.lt

SAM SIŪLO KITOKIAS KALĖDAS: LAUKE, BE ŠOKIŲ IR APSIKABINIMŲ

  • 9

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) su artimaisiais siūlo švęsti kitaip – lauke, nuotoliu, susitikus gyvai, be šokių, dainų ir apsikabinimų, praneša LNK.

„Pagrindinės rekomendacijos būtų šiuo tikrai nepalankiu metu nerengti darbo vakarėlių, švenčių vaikų ugdymo įstaigose, taip pat asmeninių švenčių, renginių savivaldybių teritorijose. Kita pagrindinė žinutė – vengti masinių žmonių susibūrimo vietų“, – sakė SAM vyriausioji specialistė Galina Zagrebnevienė.

Ji davė patarimų ir kaip šventes švęsti šeimoms savo namuose.

„Kaip žinia, šeimos šventės nėra draudžiamos teisės aktais – leidžiama susitikti prie Kūčių, Kalėdų stalo. Tačiau norėtume atkreipti dėmesį, kad žmonės turėtų pagalvoti, jog tas būrys turėtų būti kuo mažesnis, kad prie stalo sėdėtų pagrinde tie žmonės, su kuriais paprastai yra bendraujama. Bendraujant su atsitiktiniais asmenimis arba asmenimis, atvykusiais iš užsienio, gali kilti rizika. Vengiant nemalonių pasekmių po tokių susitikimų rekomenduotume pagalvoti apie dalyvaujančių asmenų skaičių prie stalo“, – teigė G. Zagrebnevienė.

„Kur daugiau žmonių, ten yra rizika virusui plisti ir užsikrėsti. Mes rekomenduojame ir apeliuojame į žmonių sąmoningumą, kad žmonės patys apsispręstų daryti platesnį stalą ir t. t. Rekomendacijos lieka rekomendacijomis, bet epidemiologinė situacija išties yra sudėtinga. Nepaisant to, kad nėra karantino, nėra ypatingų draudimų, visi turėtume pagalvoti apie rizikas, apie savo šeimos sudėtį, ar šeimoje yra asmenų, kuriems užsikrėtimas gali būti lemtingas“, – kalbėjo SAM vyriausioji specialistė.

„Manau, kad dalis žmonių iki šiol paisė ir laikėsi rekomendacijų, o dalis žmonių jų nepaisė – elgėsi priešingai, taip, kaip rekomenduojama nesielgti. Aišku, bus visko, bet labai nenorime, kad ta sudėtinga situacija išliktų dar kurį laiką arba po kalėdinių, naujametinių švenčių ta situacija dar pablogėtų. Draudimų tikrai šiuo metu nėra, niekas nedraudžia rengti vakarėlių, šeimos susitikimų, švenčių su Kalėdų seneliais ir t. t. Mes tiesiog rekomenduojame, kaip saugiai elgtis, kad tie susitikimai nevirstų tragedija šeimai, kad situacija nepablogėtų, kad paskui nereikėtų gailėtis“, – šnekėjo G. Zagrebnevienė.

Visi turėtume pagalvoti apie rizikas, apie savo šeimos sudėtį, ar šeimoje yra asmenų, kuriems užsikrėtimas gali būti lemtingas.

Ji paaiškino, kad SAM apsiribos tik rekomendacijomis, mat draudimų nustatyti negali.

„Ūkinės veiklos ir kitus ribojimus, žmonių būriavimosi ribojimus, asmeninių švenčių ribojimus nustato Lietuvos Respublikos Vyriausybė nutarimu. Šiuo metu nutarimu nėra nustatyti ribojimai būriuotis, šokti, dainuoti, sėdėti prie stalo tiek namuose, tiek darbo vakarėliuose. Tokių draudimų SAM nenustato“, – aiškino G. Zagrebnevienė.

„Šiuo metu siūlymų Vyriausybei įvesti griežtesnius reikalavimus nebuvo. Viskas priklausys nuo epidemiologinės situacijos, nuo viruso plitimo, nuo ligoninės lovų užimtumo, nuo reanimacijos lovų užimtumo. Jei matysime, kad lovų užimtumas didėja ir pasiekia nustatytą kritinę ribą, aišku, bus siūloma priimti griežtesnius reikalavimus“, – komentavo SAM vyriausioji specialistė.

„Griežti reikalavimai taikomi atvykstantiems iš šalių, iš kurių atvykstant yra taikomos sustiprintos kontrolės priemonės. Tos priemonės yra nustatytos. Yra sugriežtintas testavimas, patikra ir t. t. Lietuva šiuo metu yra nusistačiusi tas priemonės atvykstantiems asmenims, siekiant išvengti omikron viruso įvežimo į Lietuvos Respubliką“, – pridūrė ji.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

>Janina

Gal ir teisingai kalbat. Jei tokia betvarkę neįstengia sutvarkyt žmoniškai, tai neturi jokios teisės mums kvaršinti galvas savo demagogija ir reguliuoti gyvenimą. Kaip galima jais tikėt jeigu dedasi tokie dalykai?

Janina

Aha, o Klaipėdos respublikinėj ligoninėj į bendrą priimamąjį atveža visus-covidinius ir necovidinius ligonius. Šalia manęs, už gero pusmetrio, ne toliau, pasodino covidu sergantį. Ir per tas 5 ligoninės priėmimo skyriuje aš sutikau jį vaikštantį dar ne kartą. Žmonių srautas buvo masiškas, pilni koridoriai ir ambulatoriškai atvykusių tyrimus pasidaryti ar atsakymų pasiimti, ir skubios pagalbos pacientai. Ot, pandemijos valdymas. O paskui rėkia, kad mes negalim susitikt prie šventinio stalo. Pilni barai viruso nešiotojų kiekvieną savaitgalį. Gana tų nesąmonių

O gal

visai gerai. Niekada nemėgau ,,dušnų" kavinių ar kokiu kitų patalpų kur minia vieningai laka ir kemša susisėdę už stalo. Reikėtų geriau išvystyti šią mintį, pagalvot kaip surengt šventes lauke..ne vien per metines šventes. Ir kodėl dabar nebūna paprasčiausių šokių? Kur žmonės ateitų ne vėpsot o patys pasišokt?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS