Saugios šventės ir vaikų atostogos: svarbiausi patarimai | kl.lt

SAUGIOS ŠVENTĖS IR VAIKŲ ATOSTOGOS: SVARBIAUSI PATARIMAI

  • 0

Kalėdos, Naujieji, moksleivių žiemos atostogos – kiek daug džiaugsmo žada šis metų laikas! Tik specialistai įspėja – pavojų gali kilti ir prie šventinio vaišių stalo,  ir vaikams be suaugusiųjų priežiūros pramogaujant lauke.

Traumų metas

„Tai, kad per šventes moksleiviai atostogauja, mus, medikus, iš vienos pusės, džiugina, nes dalis vaikų kartu su tėvais leidžia laiką, – sako gydytoja traumatologė. – Tačiau daug vaikų per atostogas lieka be tėvų priežiūros, nes šiems reikia dirbti, o tada jau viskas priklauso nuo oro. Jeigu slidu, daug sniego, vaikai patiria traumų – lūžių, sumušimų.“

Gydytoja įvardija pavojingą pramogą – vadinamuosius pasėdukus. „Jie skrieja gana dideliu greičiu ir vaikai nespėja sustabdyti, atsitrenkia į ką nors ir susilaužo kojas ar net išlekia į gatvę ir patiria gerokai rimtesnių traumų. Jie verčiasi, užlekia vienas ant kito, patiria ir galvos, nugaros traumų“, – pasakoja Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų filialo Vaikų ligoninės Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus vedėja.

Nešventiniai šventės rūpesčiai

Kalėdos ir Naujieji – gausių vaišių laikotarpis. Gydytoja I. Sapagovaitė sako, kad švenčių dienomis padaugėja į ligoninę dėl pilvo skausmų, vėmimo, viduriavimo atvežamų vaikų. Tačiau dažniausia to priežastis – ne apsinuodijimas maistu, o per didelis maisto kiekis ar neįprastas maistas.

Baisu, tačiau kasmet per šventes į ligonines patenka alkoholiu apsinuodijusių vaikų. „Guodžia nebent tai, kad vaikų apsinuodijimų alkoholiu nedaugėja. Vyresni vaikai dažniausiai paragauja, ko nereikia, švęsdami su draugais. Jei tai 16–18 metų vaikas – per daug nestebina. Tačiau labai liūdna, kai atveža alkoholiu apsinuodijusį dvylikametį ar keturolikmetį. Manau, Vaiko teisių apsaugos, socialinė tarnyba ar policija turėtų pasidomėti, kur tokio amžiaus vaikas gavo alkoholio, nes paprastai tie vaikai būna vartoję alkoholio sąmoningai, žinodami, ką geria“, – sunerimusi kalba gydytoja I. Sapagovaitė.

Vaikams pirotechnikos gaminiai neparduodami, bet jiems jų nuperka „geri“ dėdės, tėveliai ar vyresni broliai, o tokios paslaugos gali baigtis labai liūdnai.

Neužsimiršti linksmybėse

Problemų gali pridaryti ir dovanos, kurios turėtų teikti vaikams džiaugsmą. „Jei jos parenkamos ne pagal amžių – džiaugsmas trunka neilgai. Jei mažas vaikas gauna žaislą, kuriame gausu smulkių detalių, jis būtinai kokią vieną kitą detalę įsikiša į nosį ar ausį, arba – dar blogiau – į burną, ir nuryja ar rizikuoja paspringti“, – įspėja medikė.

Dažniausiai tai būna baterijos, o jas iš organizmo būtina pašalinti, nes jos pavojingos, tad tenka važiuoti į ligoninę. Perkant dovanas mažiesiems reikėtų žiūrėti, kad jos atitiktų ES standartais numatytas amžiaus ribas.

Gydytoja įvardija dar vieną švenčių bėdą – suaugusiųjų įprotį po bendrų šventinių vaišių leisti laiką atskirai nuo vaikų, skirtinguose kambariuose.

„Jei į kitą kambarį išsiunčiami ir įsilinksminusių tėvelių be priežiūros paliekami dvejų trejų metų vaikai – lauk rimtų problemų, jei vyresni – mažesnė tikimybė, kad jie patirs traumų, tačiau ir juos privaloma prižiūrėti. Tėvai per šventes nė akimirkos neturėtų pamiršti vaikų“, – primena pašnekovė.

Ingrida Sapagovaitė. 

Pirotechnikos aukos

Kasmet šventiniu laikotarpiu į Priėmimo-skubios pagalbos skyrių patenka apie 20–30 vaikų, nukentėjusių nuo įvairių sprogstamųjų medžiagų. Pirmosios pirotechnikos aukos dažniausiai atvežamos dar gerokai iki švenčių, kai pirotechnikos gaminiais tik pradedama prekiauti.

„Vaikams pirotechnikos gaminiai neparduodami, bet jiems jų nuperka „geri“ dėdės, tėveliai ar vyresni broliai, o tokios paslaugos gali baigtis labai liūdnai, – įspėja gydytoja I. Sapagovaitė.

Petardų padarytos traumos – ypač sunkiai gyjančios, nes kūną paveikia ir karštis, ir sprogimo jėga. „Rezultatas – kombinuoti lūžiai ir nudegimas. Nudegimas komplikuoja žaizdos gijimą, žaizda komplikuoja lūžio gijimą, tad tokie sužeidimai ilgai ir sunkiai gyja, o kartais baigiasi net dalies ar visų pirštų amputacijomis“, – galimus padarinius vardija pašnekovė.

Gydytoja primena, kad, įvykus nelaimingam atsitikimui ir nudegus, labai svarbu greitai reaguoti ir suteikti pirmąją pagalbą. Tais atvejais, kai žaizdos negilios, būtina nudegusią vietą laikyti po šalto tekančio vandens srove tol, kol skausmas praeis. Jei žaizdos gilios, plačios, atsirado pūslių arba jos sprogsta, reikėtų nedelsiant kreiptis į gydymo įstaigą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS