Sergamumas erkiniu encefalitu per metus išaugo beveik dvigubai: ragina skiepytis | kl.lt

SERGAMUMAS ERKINIU ENCEFALITU PER METUS IŠAUGO BEVEIK DVIGUBAI: RAGINA SKIEPYTIS

  • 4

Beveik dvigubai per metus išaugęs užsikrėtusiųjų erkiniu encefalitu Lietuvoje skaičius rodo, kad vienintelę šios ligos prevencijos priemonę – skiepus – gyventojai vis dar nepakankamai vertina. Atsižvelgdama į tai, Vilniaus miesto savivaldybė šią vasarą aktyviai vykdo erkių platinamų ligų profilaktikos kampaniją, kuria skatina gyventojus pasinaudoti galimybe išvengti erkinio encefalito ligos pasekmių ir pasiskiepyti. Sostinės mero pavaduotojas Valdas Benkunskas patikina, kad COVID-19 laikotarpiu Lietuvoje planiniai skiepijimai nėra atidedami ir yra vykdomi.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) bei Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, 2019 metais Lietuvoje buvo užregistruota 711 susirgimų erkiniu encefalitu. Vilniaus mieste užfiksuoti 102 atvejai, tai yra trečdaliu daugiau lyginant su ankstesniais metais – 70 atvejų.

Šiltėjant klimatui erkių aktyvumas išlieka ilgesnį nei trijų mėnesių laikotarpį, todėl beveik visus metus Vilniaus miesto savivaldybė rekomenduoja išlikti budriems ir imtis būtiniausių erkių platinamų ligų profilaktikos priemonių. Sostinės mero pavaduotojas V. Benkunskas, rūpindamasis gyventojų sveikata, ragina atsakingiau pažvelgti į galimus erkinio encefalito padarinius ir pasiskiepyti, taip išvengiant sunkios ligos.

„Vilniaus miesto savivaldybė į erkių problemą žvelgia labai rimtai. Reguliariai šienaujame pievas ir parkus, kad tos erdvės nebūtų palankios erkėms veistis. Savivaldybei pavaldžių įmonių darbuotojai, dirbantys padidintos rizikos sąlygomis, yra skiepijami darbdavio lėšomis. Visgi, svarbiausia suprasti, kad skiepai nuo erkinio encefalito yra efektyviausia prevencijos priemonė nuo šios ligos. Būtent todėl šiandien kreipiausi į Sveikatos apsaugos ministrą, ragindamas jį nedelsiant sukonkretinti kovos su erkiniu encefalitu strategiją bei įtraukti vakciną į kompensuojamųjų vaistų sąrašą“, – teigia V. Benkunskas.

Skiepytis galima ir valstybinėje, ir privačioje gydymo įstaigoje

Įprastinė skiepijimo schema apima tris būtinąsias skiepų dozes bei rekomenduojamas palaikomąsias kas trejus ir penkerius metus. Žmogus tampa atsparus erkiniam encefalitui praėjus dviem savaitėms po antrosios dozės suleidimo. Esant būtinybei, galima ir pagreitinta skiepijimo schema.

Skiepai nuo erkinio encefalito nėra finansuojami valstybės lėšomis, todėl mokamai pasiskiepyti galima tiek valstybinėje, tiek privačioje gydymo įstaigoje arba medicininių tyrimų laboratorijoje, atliekančioje šio tipo skiepijimus. Norint pasiskiepyti valstybinėje gydymo įstaigoje, reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris, įvertinęs paciento sveikatos būklę ir sudaręs skiepijimo planą, išduos siuntimą skiepytis. Privačioje gydymo įstaigoje arba medicininių tyrimų laboratorijoje šeimos gydytojo siuntimas nėra būtinas, tačiau prieš skiepą asmuo yra apklausiamas apie jo sveikatos būklę ir pasirašomas sutikimas skiepytis.

Skatina naudotis visomis profilaktikos priemonėmis

Sostinės įstaigos „Vilnius sveikiau: geros savijautos biuras“ visuomenės sveikatos specialistai pabrėžia, kad erkių platinamų ligų zona Lietuvoje apima ne tik lapuočių miškus, bet ir miestų žaliąsias erdves: parkus, sodus, poilsiavietes, todėl tikimybė užsikrėsti erkių platinamomis ligomis išlieka visoje šalies teritorijoje. Biuro specialistai ragina imtis visų erkių platinamų ligų profilaktikos priemonių, patikindami, kad nuo erkinio encefalito efektyviausia apsisaugojimo priemonė yra skiepai, o nuo Laimo ligos – atidus apsižiūrėjimas, kiekvieną kartą grįžus iš lauko. Pastebėjus įsisiurbusią erkę per 24 valandas, Laimo ligos prognozės yra daug palankesnės žmogaus sveikatai.

„Be šių priemonių svarbu ir kokį maistą žmonės vartoja, kadangi erkiniu encefalitu galima taip pat užsikrėsti vartojant termiškai neapdorotą pieną ar jo produktus. Eidami į lauką atvirų kūno vietų nepamirškite pasipurkšti repelentais (erkes atbaidančiomis priemonėmis), o miške ypač svarbu apsirengti šviesiais drabužiais, kad ropojanti erkė būtų pastebėta kaip įmanoma greičiau“, – informuoja specialistai.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

betvarkė

pievos ne visur nušienautos,nes mat seniunijas taip pat paveikė virusas,tik vat mokesčius nepaveikė.Ar NEGĖDA valdantiesiems,kad nesugeba sukontroliuoti situacijos,kad visur keliamos kainos,gydytojai,seniunijos nedirba,o tik nori pakeltų atlyginimų,

Vika

Buvo 30 euru.po koronos 38 eurai.ar neplys zandai nuo tokiu kainu

Anonimas

vietoj skiepu geriau erkes naikintumet kaip sovietu laikais, bet ne kur kokia liga tai iskart matom bizniukaaaa, kam naikinti jai is to galima ir gerai uzdirbti, lietuva - feodaline valstybe, viskas ne zmoniu labui
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS