Sergant onkologinėmis kepenų ligomis – inovatyvus gydymas | kl.lt

SERGANT ONKOLOGINĖMIS KEPENŲ LIGOMIS – INOVATYVUS GYDYMAS

  • 1

Kaune atsirado naujų gydymo galimybių pacientams, kuriems negalima atlikti sudėtingų kepenų naviko šalinimo operacijų. Kauno klinikų Radiologijos klinikoje pirmą kartą atlikta operacija – kepenų naviko radioembolizacija.

Sunaikina naviką

Operacijos metu į naviką arterijomis įnešama radioaktyvių darinį naikinančių dalelių. Pasak Kauno klinikų Radiologijos klinikos Branduolinės medicinos skyriaus vadovo prof. Donato Vajausko, šios medžiagos sunaikina naviką ir padeda valdyti onkologinę ligą.

„Šios procedūros gali būti atliekamos pacientams, sergantiems onkologinėmis kepenų ligomis, kuriems negalima atlikti operacijos dėl ligos išplitimo, gretutinių ligų ar fiziologinių ypatybių, – aiškina D. Vajauskas. – Kiekvieno paciento stuaciją aptaria daugiadalykė komanda, kur apsvarstomas individualus ir tinkamiausias gydymas.“

Atlieka dviem etapais

Naujoji procedūra atliekama dviem etapais. Pirmojo etapo metu atliekama diagnostinė procedūra. „Arterijomis nukeliaujama į smulkias kraujagysles, maitinančias kepenyse esantį naviką, – apie procedūros eigą pasakoja Radiologijos klinikos Minimaliai invazinių radiologinių procedūrų sektoriaus vadovas gydytojas radiologas Aurimas Mačionis. – Suleidus minimalų kiekį radioaktyvių medžiagų, įvertiname, kurioje vietoje yra navikas, ar radioaktyvios dalelės nenunešamos, neplinta į kitus organus ir ar galime saugiai taikyti radioembolizaciją.“

Metodas: operacijos metu į naviką arterijomis įnešama radioaktyvių darinį naikinančių dalelių. / Kauno klinikų nuotr.

Atliekant antrąjį procedūros etapą, suleidžiama radioaktyvių medžiagų, naikinančių tiek kepenų navikus, tiek jų metastazes. „Procedūra atliekama minimaliai invazinės operacijos metu be atviro pjūvio, todėl pooperacinis laikotarpis dažnai būna lengvas – pacientai greitai gali keliauti į namus. Radioembolizacijos metu maksimaliai pažeidžiamas navikas, o kepenų funkcinis audinys – minimaliai“, – pastebi gydytojas.

Procedūra atliekama minimaliai invazinės operacijos metu be atviro pjūvio, todėl pooperacinis laikotarpis dažnai būna lengvas.

Minimaliai invaziniai metodai

A. Mačionis priduria, kad šiandien yra ir daugiau naujų minimaliai invazinių gydymo metodų gydant kepenų vėžį ir šalinant metastazes. Tai lokalios destrukcinės operacijos, chemoembolizacija, radioemboliacija. Gydant onkologines ligas tai svarbus ir veiksmingas būdas, kartu su sisteminiu gydymu ir klasikine chirurgija leidžiantis kovoti su piktybinėmis ligomis. „Daugiadalykės komandos, kurią sudaro gydytojai onkologai, gastroenterologai, chirurgai, radiologai, patologai, tikslas yra parinkti tinkamiausią gydymo būdą pacientui, sustabdyti ligą arba sumažinti jos plitimą“, – sako A. Mačionis.

Radioembolizacija – inovatyvi, efektyvi ir precizinė kelių pakopų operacija, kurioje, gydant kepenų vėžį ir šalinant jo metastazes, dalyvauja intervenciniai radiologai ir branduolinės medicinos gydytojai radiologai. Šis gydymas gali būti taikomas ir derinant su kitais gydymo metodais, siekiant sustabdyti ar valdyti onkologinę ligą. Manoma, kad per metus šios operacijos Kauno klinikose gali būti atliekamos maždaug dešimčiai pacientų.

GALERIJA

  • Sergant onkologinėmis kepenų ligomis – inovatyvus gydymas
Kauno klinikų nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Tikrai

Šaunuoliai, gera žinia

SUSIJUSIOS NAUJIENOS