Sergantiems onkologinėmis ligomis – daugiau jaukumo ir privatumo | kl.lt

SERGANTIEMS ONKOLOGINĖMIS LIGOMIS – DAUGIAU JAUKUMO IR PRIVATUMO

  • 1

Kauno klinikų filialo Onkologijos ligoninės Konservatyviosios onkologijos skyriuje yra 90 lovų. Nors tikslios statistikos, kiek žmonių Lietuvoje serga onkologinėmis ligomis, nėra, dauguma jų beveik visada būna užimtos. Ilgiausiai tenka gydytis pacientams, kuriems skiriama spindulinė terapija, tai trunka iki 7 savaičių, todėl jiems palata tampa tarsi antraisiais namais. Deja, visiems skirti po atskirą palatą nėra galimybių, tad vienas iš būdų susikurti savo mažą erdvę – užtraukiamos širmos, kurių skyriuje trūko.

Procedūros atliekamos palatose

Kauno klinikų filialo Onkologijos ligoninės Konservatyviosios onkologijos skyriuje darbas kasdien vyksta labai intensyviai. Jei yra galimybė, stacionarizavimo dieną pacientams pasiūloma pasirinkti esamas laisvas vietas, nes palatos skiriasi jose esamų vietų skaičiumi. Ne kiekvienas nori gydytis vienvietėje palatoje, yra pacientų, kurie jaučiasi geriau galėdami bendrauti su kitais ligoniais, nenori jaustis vieniši ar atskirti.

Dažnai medicinines procedūras tenka atlikti palatose, tokiais atvejais labai gelbsti teleskopinės širmos, kurios suteikia privatumo ne tik, ligoniui, bet ir procedūrą atliekančiam gydytojui, slaugos personalui.

Šalia – daug skirtingos būklės pacientų

Pasak vyresniosios slaugytojos-slaugos administratorės Reginos, į Konservatyviosios onkologijos skyrių stacionarizuojami pacientai su įvairių lokalizacijų onkologiniais susirgimais, todėl daugiavietėse palatose gydomi ligoniai su skirtingomis ligomis ir jų sukeltomis problemomis.

„Nėra lengva matyti šalia kančios varginamą žmogų arba kai jam atliekama kažkokia procedūra, ypač kai ir pačiam nėra labai gerai. Tokiu atveju norisi lyg užsidaryti į savo kambarėlį ir bent šiek tiek atsiriboti nuo kitų skausmo“, – mano Regina.

Kaip pasakoja vyresnioji slaugytoja-slaugos administratorė, matyti mažiau kitų skausmo ir gauti daugiau privatumo pacientams padeda širmos. Kitiems jos praverčia ir panorėjus paskaityti vakare knygą ar užsiimti kita veikla. Ne visos skyriaus daugiavietės palatos buvo aprūpintos širmomis, todėl logistikos bendrovė „Hegelmann Transporte“, sužinojusi apie šį pageidavimą pagerinti pacientų gydymosi sąlygas, Onkologijos ligoninės Konservatyviosios onkologijos skyriui padovanojo 16 prie sienos montuojamų širmų – joms nupirkti skirta 3760 eurų.

„Bendrovė, visų pirma, yra žmonės, kurie rūpinasi vienas kitu ir aplinka, kurioje jie gyvena. Sužinoję apie skyriaus poreikį širmoms, negalėjome likti abejingi. Pastebėjome, kad niekas kitas taip nesuvienija kaip noras padėti tam, kuriam to reikia labiausiai“, – sakė „Hegelmann Transporte“ direktorius Tomas Jurgelevičius.

Vyresnioji slaugytoja-slaugos administratorė Regina dėkinga už parodytą dėmesį, kuris yra svarbus ir prasmingas. Ji džiaugėsi, kad tiek pacientai, tiek ligoninėje dirbantis personalas turės daugiau privačios erdvės.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

W

ypač užuolaidos [firankos] suteikia daug intimumo ...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS