Sukrėsti dėl nusižudžiusios medikės: ji kovojo ir garsiai kalbėjo apie patiriamą mobingą darbe | kl.lt

SUKRĖSTI DĖL NUSIŽUDŽIUSIOS MEDIKĖS: JI KOVOJO IR GARSIAI KALBĖJO APIE PATIRIAMĄ MOBINGĄ DARBE

  • 44

Nusižudžius jaunai gydytojai Medikų sąjūdis kelia daug klausimų dėl mobingo, patyčių, nepakeliamų ir klaikių darbo sąlygų medikų bendruomenėje, praneša „Labas vakaras, Lietuva“.

Teigiama, kad nusižudžiusi medikė apie mobingą ir patyčias kalbėjo garsiai, su tuo kovojo. O artimieji sako turintys daug visa tai įrodančios medžiagos. Paskutinis lašas galimai buvo tai, kad gydytoja buvo atleista iš Respublikinės Šiaulių ligoninės.

Įtaria mobingą

Pasak laidos „Labas vakaras, Lietuva“ žurnalistų kalbintos Seimo Sveikatos reikalų komiteto narės Jurgitos Sejonienės, faktas, kad medikų bendruomenė neteko jauno žmogaus, sukrėtė. „Kolegos kalba apie patirtą mobingą. Kolegos dėl to neabejoja. Labai apmaudu, bet iš tiesų jie bijo kalbėti, todėl visos žinutės ir pokalbiai buvo anoniminiai. Taip pat bendravau ir su nusižudžiusios kolegės šeimos nariais. Įtarimų apie mobingą yra tikrai labai rimtų“, – pasakojo pašnekovė.

Ji užsiminė bendravusi su dirbančiaisiais Respublikinėje Šiaulių ligoninėje – ne tik po šio įvykio, bet esą ir anksčiau. Žinoma, buvo prašoma išlaikyti anonimiškumą. Kaip praneša „Labas vakaras, Lietuva“, neoficialiai kalbama, kad vadovaujančias pareigas einantys asmenys gydytojus galimai verčia net klastoti ar pildyti dokumentus kitaip nei numatyta teisės aktuose ar taisyklėse, ir medikai esą neturi galimybės pasitraukti.

 

 

Tikisi principingo požiūrio

Žurnalistų paklausta, ką apie tai žino, J. Sejonienė sakė nenorinti komentuoti galimo klastojimo ar panašių faktų. „Manau, kad pirmiausiai reikia išsamių tyrimų įstaigos viduje ir labai tikiuosi principingo įstaigos vadovų, taip pat Sveikatos apsaugos ministerijos požiūrio. Jau žinau, kad yra planuojamas Sveikatos apsaugos ministro ir patarėjų vizitas Respublikinėje Šiaulių ligoninėje, taip pat Valstybinės darbo inspekcijos. Jei giminaičiai nuspręs kreiptis į generalinę prokuratūrą dėl tyrimo, tai, manau, kad tie faktai ir bus nustatyti arba paneigti“, – svarstė Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė.

Kaip jau minėta, J. Sejonienė teigė bendravusi su nusižudžiusios medikės artimaisiais, tačiau pokalbio detalių atskleisti sakė negalinti, nes prašyta konfidencialumo. Tačiau tai, ką jie ir kolegos papasakojo, esą kelia didelį nerimą.

Prieš nelaimę kreipėsi į SAM

„Kiek žinau, buvo kreipimasis į Sveikatos apsaugos ministeriją ir premjerę. Kodėl tinkamai nebuvo sureaguota? Na, labai gaila, bet pandemija galbūt sutrukdė ar kiti reikalai, bet labai linkiu, kad šiuo metu į tai principingai pažiūrėtų ir Sveikatos apsaugos ministerija, ir atitinkamos institucijos“, – akcentavo pašnekovė.

Kaip praneša „Labas vakaras, Lietuva“, kalbama, kad dabartinis Respublikinės Šiaulių ligoninės vadovas pakeitė ankstesnįjį, kuris buvo teisiamas ne vienoje byloje. Todėl visi laukė pokyčių. Pokyčiai įvyko su restrukturizacija, bet sakoma, kad senasis kolektyvas – tie, kurie gali užsiimti mobingu, liko savo pareigose.

„Dėl Šiaulių ligoninės ir apskritai dėl tų, kas vykdo mobingą, negalima sakyti, kad mobingą vykdo tik vyresnio amžiaus vadovai. Neabejoju, kad patiria ir vykdo mobingą, deja, ir jaunesni, ir vyresni“, – sakė J. Sejonienė.

Svarstydama apie tai, kodėl susiformuoja būtent pastarojo pobūdžio darbo santykiai, Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė teigė, kad sveikatos priežiūros sistemoje darbas yra labai įtemptas – didelė konkurencija, darbo krūviai, o užmokestis, vis dėlto, nepakankamas. Tokios ir panašios priežastys galimai ir priverčia kai kuriuos kolegas pasirinkti tokį – mobingo kelią. Tačiau kiekvienas atvejis esą individualus.

„Manau, kad į šią (nusižudžiusios medikės situaciją – aut. past.) turėtų būti reaguojama nedelsiant, o darbuotojams turėtų būti pasiūlyta nepriklausoma išorinė psichologinė pagalba“, – kalbėjo J. Sejonienė.

Ji pridūrė, kad įrodyti mobingą yra labai sudėtinga, o nusivylimas, kad teigiami pokyčiai nėra tokie greiti, galimai ir stabdo Sveikatos priežiūros darbuotojus viešinant problemas. „Anoniminių pranešimų tikrai yra labai daug, bet atvirai kalbėti žmonės bijo“, – akcentavo J. Sejonienė.

Į administraciją – su advokatu

Kaip praneša LNK žinios, nusižudžiusios jaunos medikės konfliktas su gydymo įstaigos administracija vyko dėl neskaidrios darbo laiko apskaitos.

 

 

„Dėl neskaidrių grafikų ir klastojamų, prirašinėjamų valandų budėjimo grafikuose. Su tuo šita medikė nesutiko ir įvyko konfliktas su administracija. Prasidėjo mobingas, ji eidavo pas administraciją jau su advokatu ir paskui buvo atleista su kaltinimu, kad ji klastojo dokumentus“, – detalizavo Medikų sąjūdžio atstovė Auristida Gerliakienė.

Pasak jos, pinigų stygius priverčia administratorius manipuliuoti finansais. O manipuliuojama esą tiek, kad veika tampa nusikalstama. „Manau, kad konfliktas, vykęs tarp tos darbuotojos, būtent ir buvo dėl neskaidrių dalykų, ir ji nenorėjo su tuo taikstytis“, – svarstė A. Gerliakienė.

Respublikinė Šiaulių ligoninė konflikto priežasčių nekomentavo, tačiau patvirtino, kad gydytoja praėjusią savaitę buvo atleista iš darbo. „Iš Respublikinės Šiaulių ligoninės buvo atleista dėl grubių pažeidimų“, – sakė gydymo įstaigos atstovė Sonata Tenytė.

Sveikatos apsaugos ministro patarėja Simona Bieliūnė kalbėdama LNK žinioms sakė, kad ministerija nebus apatiška šiam nusižudžiusios medikės atvejui ir reaguos, tačiau pirmiausia lauks teisėsaugos tyrimų rezultatų.

Primename, kad skaudi žinia apie nusižudžiusią jauną Respublikinės Šiaulių ligoninės gydytoją medikų bendruomenę sukrėtė pirmadienio rytą. Medikė minėtoje gydymo įstaigoje dirbo daugiau nei šešerius metus.

Gairės: nusižudžiusi medikė, Respublikinė Šiaulių ligoninė, mobingas, LNK1, pagalbos tel
Rašyti komentarą
Komentarai (44)

Anonimas

Kolegos, kaip įprasta, visada bailiai uodegas pabrukę tupėjo. Ir dabar, prieš uždegdami žvakelę, baukščiai apsidairo aplinkui. Čia gi lietuviai, bailių tauta. Ir dabar tik inkščia.... o iš tikrųjų laukia, kad atsilaisvintų vieta, kurią galėtų užimti...

Kur buvot anksčiau?

Tai kur tie kolegos buvo anksčiau? Kodėl nestojo ginti kolegės, neprotestavo, tylėjo. Nekvietė televizijos ir nepasakojo viešai. O dabar degina žvakutes ir piktinasi!

Anon

O kokia kolektyvo nuomonė? Nes kiek suprantu tik vienas ar du gyd yra pasireiškia ir negražiuoju apie administracija ir skyriaus viršininkais. Man neteko šios gydytojos pažinot, bet apie šią gyd dabar tik patys gražiausi žodžiai, bet kiek aš žinau iš pažystamų kalbų, tai ji pati nelabai buvo draugiška su personalu, padejėjus vadino sanitarais, kas tikrai yra žeminimas. Dabar toks jausmas susidaro, kad valdžia yra pati blogaiusia tam skyriuje ir kažkas nori užimti vietą tų vedėjų
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS