Sunerimo, kad buvo suleista pasenusi vakcina nuo COVID-19: specialistai teigia – įsivėlė klaida | kl.lt

SUNERIMO, KAD BUVO SULEISTA PASENUSI VAKCINA NUO COVID-19: SPECIALISTAI TEIGIA – ĮSIVĖLĖ KLAIDA

Socialiniuose tinkluose atsirado žinučių, kuriose tautiečiai nuogąstauja, jog buvo paskiepyti pasibaigusio galiojimo vakcina nuo koronaviruso.

Moteris pasidalijo informacija, kad jai spalio 6 dieną buvo suleista „Pfizer - BioNTech“ vakcina nuo koronaviruso. Kaip matyti jos paviešintoje iliustracijoje iš e.sveikata.lt, čia įrašyta, kad vakcinos galiojimas baigėsi dieną prieš paskiepijimą – šių metų spalio 5 dieną.

Sunerimusi moteris klausė, ar tik ji nebuvo paskiepyta pasibaigusio galiojimo vakcina. 

„Facebook“ nuotr.

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VVKT) atstovai ramina – įvyko klaida.

„Tarnybos duomenimis, vakcina „Comirnaty“ koncentratas injekcinei dispersijai (COVID-19 mRNR vakcina (modifikuotais nukleozidais)), serija FE4728, apie kurią yra rašoma, yra galiojanti. Jos tinkamumo vartoti laikas – 2021 spalio 31 d. – yra nurodytas vakcinos gamintojo serijos FE4728  kokybės dokumentuose bei ES Oficialios kontrolės institucijos serijos išleidimo sertifikate. Suvedant duomenis į sistemą e.sveikata.lt, greičiausiai bus įsivėlusi klaida“, – aiškino VVKT atstovė Aistė Tautvydienė.

Europos vaistų agentūros vakcinai „Comirnaty“  patvirtintas tinkamumo laikas yra šeši mėnesiai. Anot VVKT atstovės, pasibaigusio galiojimo termino vakcinos nėra naudojamos, tad ir apie tokius atvejus, kai buvo suleista pasenusi vakcina, tarnyba duomenų neturi.

„Visais atvejais, kai asmenys kreipėsi į VVKT, buvo nustatyta, kad vakcinų tinkamumo vartoti laikas nebuvo pasibaigęs, į e.sveikata.lt buvo suvesti neteisingi duomenys (apie tinkamumo vartoti laiką)“, – aiškino A. Tautvydienė.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovai teigė, kad e.sveikatos sistemoje pastebėjus klaidingą informaciją apie asmens vakcinaciją, reikėtų kreiptis į tą įstaigą, kurioje asmuo buvo paskiepytas. „Būtent skiepijančios įstaigos darbuotojai yra atsakingi už teisingą duomenų suvedimą į e.sveikatos sistemą“, – teigė SAM Spaudos tarnybos vyr. specialistas Julijanas Gališanskis.

Kaip jau buvo skelbta, iki šiol mažiausiai viena vakcinos doze paskiepyta per 1,8 mln. žmonių, pilnai vakcinuota – 1,6 mln., dar 147 tūkst. pilnai paskiepytų gyventojų yra gavę ir sustiprinančiąją vakcinos dozę. 

Lietuvoje mažiausiai vieną skiepo dozę yra gavę 65,8 proc. gyventojų. 

Mažiausiai pasiskiepijusiųjų yra tarp 12–15 metų vaikų – kiek mažiau nei trečdalis. Tarp vyriausių šalies gyventojų, kuriems per 80 metų, paskiepyti 68,8 procento asmenų.

J. Gališanskis teigė, kad per visą vakcinacijos nuo COVID-19 ligos laikotarpį utilizuota 45,9 tūkst. vakcinos dozių, daugiausia – „Spikevax“ vakcinos (25,1 tūkst.).

„Vakcinos pristatomos dalimis, skirtingu laiku, todėl jų galiojimo laikas skiriasi. Galiojimas taip pat priklauso nuo laikymo sąlygų – užšaldytos vakcinos gali būti laikomos ilgiau („Spikevax“ – septynis mėnesius, „Comirnaty“ – devynis mėnesius, „Janssen“ – du metus), o jas atšildžius galiojimo laikas trumpėja. „Vaxzevria“ vakcinos šaldyti negalima, ji gali būti laikoma šešis mėnesius 2-8 laipsnių temperatūroje. Siekiant vakcinas naudoti racionaliai ir laiku, skiepijimui pirmiausiai naudojamos anksčiau pristatytos vakcinos, kurių galiojimo laikas yra trumpesnis“, – teigė SAM atstovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (22)

Julius J

Neverkit ant kapo narsiųjų draugų Kas krito kovoj tie didvyriai Kiekviena kova reikalinga aukų Laimingi už skiepą į petį numirę.

Anonimas

Sekasi jums su klaidom.

Žilvinas Ručys

lai nejuokina kad tai klaida , aferistai gadinantys žmonių sveikatą
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS