Šveicarų milijonai padeda Lietuvos kūdikiams gimti saugiau | kl.lt

ŠVEICARŲ MILIJONAI PADEDA LIETUVOS KŪDIKIAMS GIMTI SAUGIAU

  • 0

Šiemet Tarptautinė vaikų gynimo diena VšĮ Respublikinės Kauno ligoninės Akušerijos ir ginekologijos klinikai „Krikščioniškieji gimdymo namai”– ypatinga šventė. Baigiasi Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimo programos projektas, kurio lėšų dėka šie gimdymo namai tapo šviesesni, šiltesni ir jaukesni. Projekto pabaiga simboliškai sutapo ir su Krikščioniškųjų gimdymo namų 90 metų jubiliejumi.

„Nuo 1926 metų, kai žymus prieškario ginekologas Isaakas Levitanas įkūrė privačią ligoninę, teikusią akušerijos ir ginekologijos paslaugas, čia gimė apie 100 tūkstančių vaikučių. Gimdymas būtent šiuose gimdymo namuose kai kuriose šeimose jau tapo tradicija, perduodama iš kartos į kartą. Moterys pasakoja, kad čia gimdė jų mamos, močiutės ir net promočiutės“, – sako Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovas Virgilijus Rudzinskas.

Nors per 90 metų daug kas pasikeitė, medicina Lietuvoje tapo europinio lygio, akušerių ir ginekologų darbo principas liko toks pats – saugoti žmogaus gyvybę nuo pat jos pradėjimo, sudaryti vaikučiui kuo geresnes sąlygas gimti. Siekti šių tikslų medikams padeda Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimo programos parama.

„Mums labai pasisekė, kad dalyvaujame šioje programoje, nes už 350 tūkstančių eurų jau gavome ir dar gausime modernios medicinos įrangos – echoskopą, gimdymo lovų, naujagimių gaivinimo stalelių, vaisiaus būklės stebėjimo monitorių, inkubatorių naujagimiams. Kitaip tariant visko, kad kūdikis gimtų saugiai, o jo mama jaustųsi patogiai. Be to, už programos lėšas jau pakeitėme ir apšiltinome klinikos stogą, įrengėme modernią ventiliacijos sistemą, pakeitėme vamzdynus ir elektros instaliaciją. Personalo ir mūsų pacientų buities sąlygos ženkliai pagerėjo“, – šveicarų teikiamos paramos nauda džiaugiasi V. Rudzinskas.

Nuo 2012 metų įgyvendinamos Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimo programos projektuose dalyvauja kelios dešimtys po visą Lietuvą išsidėsčiusių ligoninių, teikiančių paslaugas nėščiosioms gimdyvėms ir naujagimiams, o projektų įgyvendinimui skirta 53,6 mln. Šveicarijos frankų (t. y. apie 48,7 mln. eurų). 41,4 mln. eurų Šveicarijos žmonės Lietuvai skyrė referendumu, o Lietuvą prisidėjo 7,3 mln. eurų,  skirdama lėšas iš Valstybės biudžeto.

Sveikatos apsaugos viceministras Valentin Gavrilov pastebi, kad geriausiai dvišalė partnerystė atsispindi būtent kūdikių ir naujagimių išgyvenimo rodikliuose. „Šveicarų parama ypač svarbi, nes leis kiekvienai mamai ir kūdikiui suteikti kokybiškas ir modernias paslaugas, nesvarbu kur jie gyvena – sostinėje ar mažame miestelyje. Tikimės, kad gerėjančios nėščiųjų, gimdyvių ir naujagimių sveikatos priežiūros paslaugos paskatins šeimas susilaukti daugiau vaikų. Pats nuo 2004 m. turėjau galimybę matyti kaip keitėsi Vilniaus ligoninės. Čia gimė visi trys mano vaikai. Ir kasmet sąlygos gerėjo, o teikiamų paslaugų kokybė augo“, – sako viceministras.

Pagrindinis programos tikslas – nėščiųjų, naujagimių ir gimdyvių sveikatos priežiūros gerinimas. Pagal Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimo programą 24 Lietuvos ligoninėse yra gerinama pastatų infrastruktūra, diegiant energiją tausojančias priemones (t. y. keičiami langai ir lauko durys, apšiltinamos ligoninių sienos bei stogai, modernizuojamos šildymo, vėdinimo, elektros tiekimo sistemos, įrengiamos suspausto oro, deguonies tiekimo sistemos taip pat įrengiamos saulės kolektorių ir fotoelektrinių jėgainių sistemos), kurios daro ligonines šiltesnes, šviesesnes, jaukesnes pacientams ir personalui. 27 Lietuvos ligoninės aprūpinamos modernia medicinos įranga, kuri jau kilstelėjo mūsų akušeriją į daug aukštesnį lygį. Ligoninėms pristatyta ir parengta naudoti 87 pavadinimų naujausia medicinos įranga už daugiau kaip 15,8 mln. Eurų.

Medikai jau įsitikino, kad su šia įranga galima atlikti unikalias operacijas. Pavyzdys – metų pradžioje Kauno klinikose gimusi mergaitė, kuriai dar motinos įsčiose ultragarso aparato pagalba buvo net 5 kartus perpiltas kraujas. Ligoninių aprūpinimas įranga, kurios kaimyninių šalių medikai gali tik pavydėti, tęsis iki šių metų pabaigos. Taip pat programos dėka ligoninių specialistai turi puikią galimybę tobulintis ir kelti kvalifikaciją. Pernai mokymuose dalyvavo per 2 tūkstančius medikų, kurie tobulino savo žinias konfliktų valdymo ir bendravimo su pacientais, naujagimių gaivinimo, akušerinės pagalbos teikimo ir kt. srityse. Šiemet ketinama apmokyti dar 1500.

GALERIJA

  • Šveicarų milijonai padeda Lietuvos kūdikiams gimti saugiau
  • Šveicarų milijonai padeda Lietuvos kūdikiams gimti saugiau
  • Šveicarų milijonai padeda Lietuvos kūdikiams gimti saugiau
  • Šveicarų milijonai padeda Lietuvos kūdikiams gimti saugiau
  • Šveicarų milijonai padeda Lietuvos kūdikiams gimti saugiau
  • Šveicarų milijonai padeda Lietuvos kūdikiams gimti saugiau
  • Šveicarų milijonai padeda Lietuvos kūdikiams gimti saugiau
  • Šveicarų milijonai padeda Lietuvos kūdikiams gimti saugiau
Lino Stankevičiaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS