Turėdami aukštą kraujospūdį senstame greičiau, nei turėtume | kl.lt

TURĖDAMI AUKŠTĄ KRAUJOSPŪDĮ SENSTAME GREIČIAU, NEI TURĖTUME

  • 0

Dėl aukšto kraujo spaudimo mūsų organizmas patiria labai daug žalos.

Tai gali būti ir insultas, ir infarktas, ir regėjimo praradimas, ir kitos ligos, vardija LSMU profesorius Alvydas Unikauskas. Tačiau retai kas kalba apie tai, kad aukštas kraujo spaudimas greitina senėjimo procesus.

Pasak gydytojo, ankstyvosiose hipertenzijos stadijose (20, 30, 40 m. amžiuje) aukštas kraujospūdis gali turėti didelės įtakos išvaizdai. Jauni žmonės dažnai nesiima jokių priemonių kraujo spaudimui reguliuoti, nes ankstyvosiose stadijose kraujo spaudimas nerodo jokių požymių. Daugelis žmonių tik po daugelio metų atsitiktinai sužino, kad jiems padidėjęs kraujo spaudimas.

Anot A. Unikausko, net jei nėra ankstyvo širdies priepuolio ar kitų ligų simptomų, jūs senstate sparčiau, nei turėtumėte, ir visi aplinkiniai tai jums gali pasakyti.

Yra kelios aukšto kraujospūdžio pasekmės išvaizdai:

– Nukarusi oda. Naujausios studijos įrodė tiesioginį ryšį tarp kraujo spaudimo pokyčio ir odos senėjimo greičio. Specifiškai nukarusi veido oda ir maišeliai po akimis yra aukšto kraujo spaudimo veikiamos vietos.

– Raukšlės. Egzistuoja stiprios sąsajos tarp aukšto kraujo spaudimo ir odos raukšlėjimosi, ypač 40–49 metų moterims. Sausa, greitai besiraukšlėjanti oda gali būti arterijų sienelių sukietėjimo rezultatas, nes dėl aukšto kraujo spaudimo mažėja arterijų elastingumas. Galiausiai sutrinka kraujotaka smulkiosiose kraujagyslėse ir deguonies perdavimas į odą.

– Sumažėjęs odos elastingumas ir pigmentinės dėmės. Padidėjęs kraujo spaudimas lemia miego sutrikimus, o prastas miegas kelia kraujo spaudimą ir taip susidaro užburtas ratas. Naujausi tyrimai rodo, kad prasta miego kokybė silpnina odos atsinaujinimo savybes. Žmogaus odos ląstelės atsinaujina per maždaug keturias savaites, taigi esant aukštam kraujo spaudimui šis procesas lėtėja. Ilgas ir ramus miegas grožiui yra būtinas. Studijos rodo, kad nepakankamai miegančioms 30–49 metų moterims žymiai anksčiau atsiranda odos senėjimo ženklų.

– Suaugusiųjų aknė. Stresas didina hormono kortizolio kiekį kraujyje, kuris kelia kraujo spaudimą. Normalus kortizolio kiekis kraujyje būtinas gerai odos būklei. Padidėjęs kortizolio kiekis kraujyje gali lemti odos plonėjimą, suaugusiųjų aknę, greitesnį raukšlėjimąsi.

– Senatvinės dėmės, šlakai ir ratilai po akimis. Aukštas kraujo spaudimas padidina antro tipo cukrinio diabeto riziką. Kaip ir turint aukštą kraujo spaudimą, odos problemos kartais yra pirmas požymis, kad žmogus serga diabetu. Per didelis cukraus kiekis kraujyje kenkia kraujagyslėms, o tai lemia parudavusią, senatvinėmis dėmėmis ir šlakais nusėtą, elastingumą praradusią odą ir netgi tamsius ratilus po akimis.

– Spartesnis smegenų senėjimas.

Išsamiau apie aukšto kraujo spaudimo įtaką senėjimui – laidos „Klauskite daktaro“ įraše.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS