Pyragai darbe kenkia taip pat, kaip pasyvus rūkymas? | kl.lt

PYRAGAI DARBE KENKIA TAIP PAT, KAIP PASYVUS RŪKYMAS?

  • 5

Štai riebaus torto gabalėlis. Šioje Jungtinės Karalystės įdarbinimo įmonėje kolegos susirenka pasimėgauti skanėstu. Tačiau šalies dietologai skambina pavojaus varpais – piktnaudžiavimas saldumynais biure prilygsta pasyviam rūkymui, pasakojama LNK reportaže.

„Jeigu kas nors nenori valgyti pyrago, tai ir neprivalo. Kaip ir dėl daugelio kitų dalykų. Jeigu nenorite to daryti, jums nereikia“, – kalbėjo viena iš darbuotojų.

Nors iš pirmo žvilgsnio toks užkandžiavimas gali pasirodyti nekaltai, tačiau dietologai turi kitokią nuomonę. Pasak jų, į pyragą biure reikėtų žiūrėti kaip į pasyvų rūkymą.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Atrodo savaime suprantamas dalykas pasakyti: „Ne, ačiū, nevalgysiu“. Bet daugeliui žmonių tai pasakyti sunku. Kai kurie blaškosi ir tai prisideda prie nutukimo krizės“, – teigė dietologė.

Kad mitybos problema Jungtinėje Karalystėje egzistuoja, matyt, paneigti būtų sunku. Net ketvirtadalis suaugusiųjų britų yra nutukę. Per pastaruosius trisdešimt metų šis skaičius padvigubėjo.

Jungtinėje Karalystėje kovai su nutukimu kasmet atsieina apie 6 mlrd. eurų. Vis dėlto valdžia imtis griežtų priemonių delsia. Sveikatos apsaugos sekretorius praėjusį mėnesį atidėjo buvusio premjero Boriso Johnsono planus nutraukti nesveiko maisto pasiūlymus „pirk vieną ir antrą gauk nemokamai“ ir uždrausti greitojo maisto reklamą per televiziją iki 21 val. To esą galima būtų imtis po 2025-ųjų. t. y. – po kitų rinkimų. Manoma, kad kasmet maisto produktų reklamai Jungtinėje Karalystėje išleidžiama daugiau kaip 400 mln. eurų.

Ar saldumynai tikrai kenkia taip pat kaip rūkymas, kokią jie žalą daro organizmui, žurnalistas klausė dietologės Jūratės Dobrovolskienės.

– Noriu išgirsti jūsų nuomonę dėl saldumynų. Ar tiesa, ką sako Jungtinės Karalystės dietologai, kad tai yra taip blogai, kaip pasyvus rūkymas?

– Prieš paleidžiant tokią „antį“ ir kad galėtume palyginti su pasyviu rūkymu, reikėtų būti atlikus kažkokių tyrimų, turėti svarių įrodymų. Bet vertinant tokių koncentruotų saldumynų rūšį, kaip tortai, kreminiai pyragaičiai, tai jie turi neigiamą poveikį ir skatina nutukimą, cukrinį diabetą, net onkologines ligas. Tai įrodyta moksliškai, bet nedrįsčiau vertinti ir prilyginti saldumynų daromą žalą pasyvaus rūkymo žalai, kuris skatina plaučių ligas, plaučių vėžį.

Daug sveikiau, tarkim, žuvies diena nei torto diena... 

 

– Sakoma, didžiausia problema užkandžiavimas, kurią visi mes turime. Ar jums kada nors yra tekę apriboti klientų užkandžiavimą darbe?

– Iš tikrųjų, taip, tekę. Yra  įmonių, kurios aprūpina darbuotojus skaniais, prabangiais pietumis, užkandžiams darbuotojai gali rinktis platų vaisių asortimentą – valgyk, kiek tik nori. Žinoma, tortai gal nedalinami kiekvieną dieną, bet tikrai tenka apriboti. Apribojimas yra saikingas ragavimas. O valgymas kiekvieną dieną tortų turbūt atstoja sočius pietus, jeigu lygintume pagal kaloringumą. Du gabalėliai riebaus torto, tikrai suteiks panašiai tiek pat kalorijų, kaip mėsos kepsnys su daržovėmis ir garnyru.

– Kaip tuomet atsisakyti? Ar turėtų būti biuruose taisyklės, kad nereikėtų užkandžiauti saldumynais, nes tai skatina nutukimą?

– Manyčiau, turėtų būti sprendžiama individualiai. Jeigu kolektyve yra į nutukimą linkusių ar nutukusių žmonių, galima draugiškai susitarti, kad rinktųsi bent jau mažiau kaloringus ir riebius. Pavyzdžiui, želę tortą su vaisiais, žinoma, be plaktos grietinėlės. Puiki alternatyva. Arba jeigu labai mėgsta tortus,  geriau rinktis mažiau kaloringą, kurio biskvito sluoksniai, tarkim, būtų pertepti želė ar jogurtiniu kremu.

– Nemažai darbdavių mėgsta tortais palepinti darbuotojus per gimtadienius ar šiaip nuotaikai pakelti. Tai ar jie irgi yra atsakingi už tai, kad jų darbuotojai nėra tokie sveiki, kaip galėtų būti?

– Matote, įdarbinant nėra tokios, sakyčiau, diskriminuojančios sąlygos, kad darbuotojas privalo neturėti antsvorio, nesirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Arba jam bus mokamas didesnis atlyginimas, jeigu jis neturės antsvorio. Nors jau teko girdėti, kad lyg Danijoje buvo padarytas toks bandymas. Manyčiau, kad tai labai diskriminuotų žmonės ir būtų neteisinga daryti tokią atranką – nutukęs, nenutukęs. Ir liesi žmonės būna labai ligoti.

– O jeigu kolegos gimtadienis, penktadienis – torto diena ir kolega atnešė pyrago, kaip atsisakyti?

– Manau, labai tinkamas poelgis yra gražiai atsisakyti. Jei žmogus nevalgo ar nemėgsta, arba yra linkęs į nutukimą, kolega tikrai neturėtų dėl to įsižeisti. Kiekvienas kolektyvas savo viduje gali susitarti ir nenešti tokių skanėstų, jei yra nutukusių bendradarbių ir pan. Daug sveikiau, tarkim, žuvies diena nei torto diena...  

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

nu iki ko nusirito va tokie pišoriai,pyragas kenkia,vai,vai koks stebuklas išrastas.Kojūs rūpinatės Jungtinės Karalystės žmonėmis, geriau panagrinėkit ką valgo pensininkai,mažas pajamas turinčios šeimos,o čia mat susirūpino JK,kelia šleikštulį tokia straipsniai

olia

pyragu nevalgysim , lauksim svorpliu

Anonimas

"Napoleonas" su biskvitu??? o dar pakeiskim kokia kliurka
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS