Vaisingumo klinika augina pasitikėjimą | kl.lt

VAISINGUMO KLINIKA AUGINA PASITIKĖJIMĄ

  • 7

Vaisingumo klinika Klaipėdoje jau visai greitai minės savo veiklos 20-metį. Uostamiesčio ir visos Vakarų Lietuvos moterims gerai žinoma gydymo įstaiga neseniai atsinaujino persikeldama į naują pastatą šalia autobusų ir geležinkelio stočių. Jaukiose ir kur kas erdvesnėse patalpose daugiau patogumų ir gydytojams, ir pacientėms.

Pradžia buvo nelengva

Gydytojas Virginijus Diržauskas 1999 m. sulaukė siūlymo steigti ginekologijos kliniką po bendrovės "Baltic Lenses" "vėliava" . Tuo metu uostamiestyje jau veikė kelios panašios privačios gydymo įstaigos, nors veikla buvo dar gana nauja.

Gydytojas V.Diržauskas prisimena tada pakalbinęs kelis patyrusius kolegas ir sulaukęs jų palaikymo bei pritarimo. Visi brandūs, jauni, troško kažko naujo, nepatirto, nebandyto.

"Tai buvo dabartinės klinikos pradžia. Visi tada pradėję kartu dirbti gydytojai tebėra vaisingumo klinikos branduolys. Gydytojos Aldona Butkutė, Vida Butkienė, Irina Bondarenko, Rima Gražienė ir aš drauge stovėjome prie starto linijos. Tuomet daugiau nei metus plušome, tačiau mūsų darbo rezultatai nepateisino darbdavių vilčių, nors tuomet vieninteliai Klaipėdoje turėjome ambulatorinę privačią operacinę dienos chirurgijos operacijoms teikti. Po metų sulaukėme pasiūlymo reorganizuotis. Taip sutapo, kad būtent tada Lietuvoje įsisteigė bendra Lietuvos, Izraelio ir JAV uždaroji akcinė bendrovė "Vaisingumo klinika", o jos steigėjas, daktaras Algirdas Usonis, pasiūlė, o mes daug nemąstydami sutikome tapti šios klinikos Klaipėdos filialu. Taip nuo pat 2000 m. iki 2017 m. gruodžio 1-osios mes dirbome Šermukšnių gatvėje", – klinikos veiklos pradžią prisiminė gydytojas V.Diržauskas.

Kai kurios pacientės, pradėjusios lankytis klinikoje dar 1999-aisiais, šios įstaigos pacientės tebėra ir šiandien.

Patirtis – iš žymiausiųjų

Nuo pat veiklos pradžios "Vaisingumo klinikoje" besilankantys pacientai neslėpė, kad čia sulaukia išskirtinio dėmesio, jiems imponuoja gydytojų rūpestis bei sugebėjimas teikti šiuolaikišką, mokslo įrodymais pagrįstą, modernią ginekologinę pagalbą būtent tada, kai jos reikia, būtent tokią, kokios jos reikia.

Klinika pamažu augo, keitėsi. Gydymo įstaigos darbuotojai ypatingą dėmesį skyrė vaisingumo problemoms spręsti, bet neliko be dėmesio ir kitos pacientės, kurioms buvo būtina kitokia akušerinė-ginekologinė pagalba.

Klinikos medikai nuo pat darbo įstaigoje pradžios stengiasi gauti visą naujausią su vaisingumo gydymo problemomis susijusią informaciją, dalyvauja konferencijose, suvažiavimuose, kongresuose, kelia kvalifikaciją kursuose ir stažuotėse, skaito literatūrą šia ir kitomis temomis.

Diplomuoti, patyrę gydytojai sėmėsi patirties bei naujovių užsienyje. Biologė Audronė Drongienė, gydytojai Odeta Drūlytė, Jolanta Sąlygienė ir V.Diržauskas klinikos darbo pradžioje vyko į Tartu universiteto vaisingumo kliniką, kurioje tuo metu dirbo ir jai vadovavo profesorius Andrejus Sirica, pagalbinio apvaisinimo technologijų pradininkas Baltijos šalyse. O.Drūlytė sėmėsi žinių Tel Avivo Rabino medicinos centro moterų klinikoje bei RCOG nevaisingumo gydymo kursuose Londone, Marius Diržauskas – Zalcburge, V.Diržauskas – Kylyje ir t. t. Kasmet gydytojai dalyvauja Europos žmogaus reprodukcijos ir embriologijos asociacijos renginiuose.

Klinika visada turėjo puikių konsultantų. Buvo laikas, kai į Klaipėdą iš Izraelio kasmet atvykdavo profesorius, praktikuojantis gydytojas Dovas Feldbergas. Jis, konsultuodamas pacientes, kolegoms Klaipėdoje perteikdavo daugybę žinių ir naujovių, kurias sugaudyti pasaulyje vykstančiuose medicinos kongresuose bei konferencijose būtų buvę sunku ir taip padėjo pagrindus gydytojų šių dienų žinioms. Taip vaisingumo klinikos gydytojai tobulino profesinius įgūdžius bei gilino žinias.

Klinikos svorį ir patikimumą lemia čia dirbantys gydytojai, čia naudojami naujausi diagnostikos bei gydymo aparatai su kuriais jie dirba, padedantys kaip įmanoma tiksliau nustatyti ligas ir parinkti patį veiksmingiausią gydymo būdą.

Vilionėms nepasidavė

Gydytojas V.Diržauskas, neslėpdamas pasididžiavimo kolegomis, pasakojo, kad visi gydytojai sulaukė vilionių pereiti į kitas privačias gydymo įstaigas, tačiau liko ištikimi savajai vaisingumo klinikai. Pakankamas finansinis gydytojo darbo įvertinimas, gera atmosfera ir patogi darbo vieta sulaiko juos nuo pasirinkimo dirbti kitur.

Nemaža dalimi klinikos sėkmę lemia ir gydytojų pagalbininkės – kvalifikuotos slaugytojos bei akušerės. Jos pirmosios sutinka pacientes ir paskutinės jas palydi, išklauso pagyrimus ir skundus, atlieka tyrimus arba čia paėmusios mėginius nusiunčia kitų įstaigų laboratorijoms.

"Atliekame įvairius tyrimus, echoskopinę apžiūrą, kolposkopinius tyrimus ir kt. Čia pat klinikoje galime paimti kraujo mėginius ir nusiųsti juos į laboratorijas tirti, tad pačioms moterims nebūtina važiuoti dėl tokių manipuliacijų kažkur kitur. Kiekvienai moteriai sudarome individualų tyrimo ir gydymo planą, tad yra aišku, ką po ko darysime, kokių rezultatų lauksime. Jeigu šis planas vykdomas ir įvykdomas, dažniausiai viskas būna gerai", – teigė gydytojas M.Diržauskas.

Klinikos medikai diagnozuoja įvairiausią ginekologinę patologiją, ją tiria, įvertina ir gydo. Konsultuodamiesi tarpusavyje gydytojai imasi įveikti įvairiausius negalavimus.

Klinikoje visi gydytojai dirba dar ir valstybinėse ligoninėse. Tai iš ten jie skuba į vaisingumo kliniką priimti pacienčių, kurios visada sulaukia reikiamo dėmesio.

Brangiausia – patyrę darbuotojai

"Vaisingumo klinikos" Klaipėdos padalinio vadovas V.Diržauskas dažnai kartoja, kad klinika yra ne pastatas ir aparatai, o jos žmonės.

Įstaigoje būta permainų, tik gydytojai dirba tie patys – pelnę pacienčių pasitikėjimą atida ir dėmesiu visai šeimai. Klinikos darbuotojai pasiekė užsibrėžto tikslo – pacientai čia savi ir visada laukiami. Jie čia atvyksta ne tik norėdami susilaukti vaikų ar gydydamiesi negalavimus, bet ir lankydamiesi profilaktinėms patikroms bei jaučiasi čia savotiškais klinikos bendruomenės šeimos nariais.

Šiandien čia pluša gydytojai: Augusta Petrošaitė, Vytautas Rauba, Vaiva Mačiulionytė dirba su nėščiosiomis, gydytojos I.Bondarenko ir V.Butkienė teikia ir akušerinę, ir ginekologinę pagalbą, o vaisingumo ir ginekologines problemas labiausiai įgudę spręsti gydytojai O.Drūlytė, Jūratė Jaseliūnienė, M.Diržauskas, R.Gražienė, A.Butkutė bei V.Diržauskas.

"Vaisingumo klinika" Klaipėdoje subrandino ir čia dirbusią gydytoją J.Sąlygienę, kuri įkūrė ir dabar sėkmingai darbuojasi savo klinikoje "Jolsana".

Šiemet į klinikos darbuotojų būrį įsiliejo gydytoja hematologė Ligita Malciūtė. Tokios specializacijos gydytojos klinikai reikėjo, nes nemažai pacienčių turi hematologinių problemų. Numatoma, kad įvairių kitų sričių specialistų skaičius vaisingumo klinikoje augs. Jie spręs moterims kylančias kitas, artimas ginekologijai problemas – gydys onkologinius, tirs genetinius ar gydys terapinius susirgimus, užsiims estetine ginekologija. Tokie yra ateities planai.

Tampa paslapčių patikėtiniais

Nusistovėjo nerašyta taisyklė, kad pacientai šioje klinikoje metų metus lankosi pas tuos pačius gydytojus ir ne todėl, kad keisti gydytojus būtų netoleruojama, o todėl, kad medikus su klinikos lankytojomis sieja pasitikėjimo ir draugiškumo jausmai.

"Moterims labai svarbu ne tik profesinės ginekologo kompetencijos, šioje srityje reikšmingą vaidmenį atlieka ir asmeninis kontaktas su gydytoju. Mūsų pacientės gali pasirinkti gydytoją, to labai pasigenda iš užsienio grįžtančios moterys, pasakojančios apie savo patirtis gyvenant svetimose šalyse. Dažnai su nevaisingomis moterimis mūsų bendravimas trunka ne vienerius metus, todėl tampame savotiškomis draugėmis ir daugybės paslapčių patikėtinėmis", – patikino vaisingumo klinikoje nuo pat jos įkūrimo dirbanti gydytoja O.Drulytė.

Nereti atvejai, kai vaisingumo klinikoje lankosi kelių tos pačios šeimos kartų atstovės.

Čia, kaip ir bet kur kitur, gydytojų darbo laikas normuotas, tačiau nė vienas jų neatsisako rimtą problemą turinčių pacientų priimti ir po darbo laiko.

Dirba naujame pastate

Po daugelio darbo Šermukšnių gatvėje metų klinikos patalpos nebetenkino darbuotojų poreikių, jie jautė, kad atėjo laikas dirbti erdvesnėse, modernesnėse erdvėse.

Praėjusių metų gruodį vaisingumo klinikos kolektyvas persikėlė į naują pastatą Salomėjos Nėries gatvėje 20. Ši vieta gerai žinoma ir klaipėdiečiams ir iš kitų vietovių atvažiuojantiems gydytis pacientams. Ją pasiekti nesunku miesto viešuoju transportu, o atvykstantiesiems savais automobiliais yra kur juos palikti.

Naujosios klinikos patalpos dar puošis ir taps jaukesnės, bet tai netolimos ateities reikalai.

Po nemažai veiklos metų klinikos darbuotojai džiaugiasi, kad iš vieno kabineto gydymo įstaiga išaugo iki daugiakabinetės sistemos, kur kiekviename jų yra atskiri apžiūrų ir pokalbių kambariai, kelis kabinetus užima laboratorija.

"Viskas ruošta su mintimi, kad čia galės būti atliekamos pagalbinio apvaisinimo procedūros, kai tam ateis laikas. Šiuo metu nevaisingas pacientes paruošiame tokioms procedūroms ir nukreipiame į vaisingumo klinikos filialą Vilniuje. Galime džiaugtis laboratorija, kuri koncentruodama pacientų srautą atlieka daugiausiai apvaisinimo procedūrų Lietuvoje ir turi geriausią patirtį šioje srityje. Tikiu, kad ateis diena, kai gausime licenciją Klaipėdoje veikiančioje vaisingumo klinikoje įteisinti laboratoriją, tada pacientėms pas mus gydytis bus dar lengviau", – neslėpė pasididžiavimo gydytojas V.Diržauskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Labai daug patoso

tiesiog atrodo ,kad pagrindinis tikslas daktaru skirti pagrindini demesi pacientui ir zmogui ,tiesiog viskas ,kaip prie isvystyto socializmo kada partija ir vyriausybe rupinosi darbo zmogumi ,tas dabar ir pas mus dar deklaruojama kai kuriu partiju ,kad jos rupinasi darbo zmogumi ,o kur leiskite paklausti tie ,kurie gauna minimalia alga ar turi neigaluma ,ka jau kalbeti apie pensininkus ,o pensininkiu tai pas mus ir gana daug ,bet nesigirdi ,kad si istaiga kokias tai nemokamas programas pasiulytu vyresnio amziaus moterims.KItas dalykas tai labai idomiai skamba tai tos kas lankosi nuo 1999 m.tai vis tebe vaiksto i ta klinika ,tai atrodo .kad pagal tai jos ne tik vaiksto pabendrauti ,bet ir gydosi ,tai galima suprasti ,kad per tik metu vis nepavyksta joms pasveikti.Juk vizitas pas ginekologas nera uz dyka.Kiap ten bebudu ,atrodo ,kaip ir kitos privacios istaigos tai jos pagrindinis tikslas yra pelnas ir tik pelnas.Jeigu ne tai meskite i mano darza akmeni.Uz aciu net H20 negausi.

Jurate

Pritariu, personalas nuostabus, atmosfera puiki, gydymo kokybė užikrinta. Bet kainos.... jau link kosmoso artėja...

Kliente

Viskas su šia klinika gerai, tik mokame didžiulius pinigus ir nuvilia matant kaip kitiem klientam pinigai nemušami į kasą. Arba kaip bandoma nemušt, bet jei stovi kaip įbesta, susipratus ponia įmuša pinigus į kasą, tiesiog akivaizdžiai bandoma nemušt..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS