Vaistus nuo COVID-19 iššlavė akimirksniu: kai kurie piktinasi „likę ant ledo“ | kl.lt

VAISTUS NUO COVID-19 IŠŠLAVĖ AKIMIRKSNIU: KAI KURIE PIKTINASI „LIKĘ ANT LEDO“

  • 37

Vieniems lengvai, kitiems vis dar stipriai – taip šį sezoną smogia COVID-19. Tačiau šią žiemą sveikti padeda ir specialūs vaistai, kurių galima gauti jau nuo pernai gegužės, praneša LNK.

„Tai yra priešvirusinis vaistas, kuris yra registruotas Lietuvoje, tačiau visada dėl vaisto skyrimo sprendžia individualiai gydytojas“, – teigė Karoliniškių poliklinikos šeimos gydytoja Dovilė Ilgūnienė.

„Populiarumas iš tikrųjų yra labai didelis, kadangi žmonės patys įsitikina. Kai kurie ateina ir sako, kad per vieną dieną pagerėjo“, – tikino Šeškinės poliklinikos šeimos medicinos skyriaus vedėja Natalija Šertvytienė.

Vaistas skiriamas tik suaugusiems, kuriems dar nereikia papildomos deguonies terapijos, bet gresia sunki ligos forma.

„Šiuo atveju vaistai skirti COVID-19 ambulatoriniam gydymui. Turime ir kitų vaistų, tačiau jie yra skirti stacionariam gydymui“, – aiškino SAM vaistų kainodaros ir kompensavimo skyriaus vyr. specialistas Mindaugas Žukauskas.

Vaistas geba slopinti viruso dauginimąsi.

„Priklauso, kuri yra ligos diena, kurią ligos parą žmogus kreipiasi, ar žmogus yra vyresnio amžiaus, ar serga lėtinėmis ligomis“, – sakė D. Ilgūnienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Nemaža dalis pacientų serga lengvai. Tad ypač tiems, kas skiepijosi, vaistas neskiriamas.

„Tai yra Sveikatos apsaugos ministerijos kompensuojamas vaistas, už tą vaistą niekam nereikia mokėti, kam jis išrašomas“, – teigė „Eurovaistinės“ vaistininkė Elvyra Ramaškienė.

Tačiau, kam reikėjo, pastarosiomis savaitėmis liko ant ledo.

„Aišku, buvo labai nepatenkinti. Didelis, kaip ir sakiau, ažiotažas, tie skambučiai, kadangi šeimos gydytojai išrašydavo receptą, paskui pacientas skambina ir piktinasi, kad vaisto niekur nėra, ką jam daryti, ar galima išrašyti analogą. Tada tenka aiškinti, kad tikrai jokio analogo nėra“, – kalbėjo N. Šertvytienė.

„Buvo sutrikimas pačiom paskutinėmis mėnesio dienomis, kadangi tiesiog baigėsi tiek, kiek buvo atvežta jų į Lietuvą“, – sakė E. Ramaškienė.

Kai kurie kreipėsi net į Sveikatos apsaugos ministeriją, norėdami sužinoti, kodėl susidarė tokia situacija. Ministerija sako, kad yra dvi priežastys: išaugęs sergamumas bei dėl logistinių priežasčių į Lietuvą atvykti vėlavę vaistai.

Logistikai, anot valdininkų, koją pakišo ir šventės.

„Buvo mažiau dirbančių. Tai prisidėjo šiek tiek prie pristatymo į Lietuvą, tačiau tikrai minimaliai“, – aiškino M. Žukauskas.

Ministerija ramina – iki savaitės pabaigos preparatai jau pasiekė vaistines.

„Susisiekimas atkurtas, mes tų vaistų jau turime ir pateikiame pacientams“, – gerą žinią pranešė „Eurovaistinės“ vaistininkė.

Vaistų nuo COVID-19 kol kas įsigyti galima tik „Eurovaistinėje“, kuri, kaip sako asociacija, vaistus ne parduoda, o dalina.

Kiti tinklai sako, jog besiblaškančių pacientų yra.

„Bendraujam su kolegom, būna, kad pasiskambinam paklausti, ar tikrai turi, kad žmogus nevaikščiotų iš vienos vaistinės į kitą, kur dar galėtų gaut kažkokį kitą virusą“, – pasakojo „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Lina Stočkutė-Plytnikė.

Ministerija sako, kad vėlavusią siuntą sudaro tūkstančiai pakuočių. Sausio viduryje pasieks likusi dalis.

Lietuva per kelis kartus įsigijo 18 tūkst. pakuočių. Daugiau pirkimų kol kas nenumatoma.

Rašyti komentarą
Komentarai (37)

Lordas

Na žurnalistai tapo užsakomi reklamų agentai,naujai vadinsis

pensininkė

Lietuvoje jau niekuo negali tikėti ir pasitikėti, nes teisybės mes nesužinome, su mumis daro ką nori, net į parduotuvę bę spec. paso neleido bet išgyvenome mes geležiniai tik neaišku kaip jaunoji karta išgyvens tikinti ''didžiuoju'' mokslu

Kristi

Kažin ar tikrai vaistai geri ,jeigu dalinama už dyką.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS