A. Veryga: ligoninėse daugėjant COVID-19 pacientų bus ribojamos planinės paslaugos | kl.lt

A. VERYGA: LIGONINĖSE DAUGĖJANT COVID-19 PACIENTŲ BUS RIBOJAMOS PLANINĖS PASLAUGOS

Jeigu ligoninėse toliau daugės hospitalizuotų COVID-19 pacientų, plečiant jiems skirtų lovų skaičių reikės riboti kitas planines paslaugas, sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Visada esame pasirengę „įjungti“ atsarginius planus, jei nutiktų taip, kad pagrindinėse penkiose šiuo metu COVID-19 pacientus gydančiose, gydymo įstaigose pradėtų trūkti vietų – lovų“, – feisbuke penktadienį paskelbė ministras.

Pasak jo, šiuo metu penkiose ligoninėse, gydančiose COVID-19 pacientus, yra 401 vieta jiems gydyti. Jeigu prireiktų, jose būtų galima skirti dar 262 vietas.

„Žinoma, tokiu atveju dalis kitų gydymo paslaugų turėtų būti ribojamos, t.y. teikiama mažiau, o kai kurios gali būti net stabdomos. Pavyzdžiui, planinės operacijos, kurios gali palaukti“, – teigia A. Veryga.

Vėliau spaudos konferencijoje ministras sakė, kad gydant COVID-19 pacientus bus siekiama pasitelkti ne tik gydytojus infektologus, bet ir kitų sričių specialistus. Tam reikės keisti tvarkas, kad tai būtų galima ne tik esant karantinui.

„Infektologų yra santykinai nedaug, tai yra ruošiamos tvarkos, kad būtų galima kaip ir karantino metu pasitelkti kitų specialybių medikus“, – kalbėjo ministras.

Jeigu ir šių vietų nepakaktų, yra numatytos dar 587 rezervinės vietos regionuose.

„Jei nutiktų ir taip, kad nepakaktų ir papildomai įkurtų gydymo vietų regionuose, tektų atsisakyti dar didesnio skaičiaus planinių paslaugų ar net pasitelkti papildomą infrastruktūrą. Taigi esame apgalvoję žingsnius į priekį ir nuolat juos deriname su organizuojančiomis ligoninėmis“, – rašo ministras.

Visada esame pasirengę „įjungti“ atsarginius planus.

Vis dėlto jis pabrėžia, kad būtinoji pagalba ir toliau būtų teikiama kaip ir pavasarį.

„Žmonės, pavyzdžiui, patyrę infarktą, insultą, lūžius, patekę į avariją, onkologiniai pacientai ir pan. gaus būtinąją pagalbą. Ir gydymo įstaigos tai turi užtikrinti. Prie būtinosios pagalbos priskiriamos ir gimdymo paslaugos, nes į pasaulį ateinantys kūdikiai negali laukti, kol baigsis koronaviruso plitimas“, – nurodo jis.

Lietuvos ligoninėse dėl COVID-19 gydomi 255 žmonės, 26 iš jų – reanimacijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Kk

Ka tas asilas gali sugalvot kaip korona juk jos tai nėra tik sloga

kaunietis

Nesuprantu jei bebus planiniu paslaugu zmones mirs nuo kitu ligu o tie beprociai parasys kad nuo korono mire

Anonimas

Veryga,Veryga...ką jus darote?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS