A. Veryga nedvejoja: skiepytųsi „AstraZeneca“ vakcina | kl.lt

A. VERYGA NEDVEJOJA: SKIEPYTŲSI „ASTRAZENECA“ VAKCINA

  • 19

Buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigia, kad skiepytųsi „AstraZeneca“ vakcina. Visuomenėje dėl kompanijos „AstraZeneca“ ir Oksfordo universiteto mokslininkų sukurtos vakcinos saugumo kilo nemažas šaršalas, o kai kurios Europos Sąjungos šalys laikinai sustabdė skiepijimą ja dėl incidentų, susijusių su kraujo krešumu.

Kaip praneša portalas 15min.lt, A. Veryga nemato jokio ryšio tarp „AstraZeneca“ vakcinos ir kraujo krešėjimo sutrikimų ir nerimauja, kad kitos šalys laikinai stabdo skiepijimą šia vakcina.

„Kadangi aš šiek tiek suprantu tuos procesus, man kaip tik yra daugiau nerimo, kad valstybės tokių priemonių imasi. Supraskime, kad absoliučia dauguma atvejų tai yra politiniai sprendimai. Juos juk priima politikai. Kai tu supainioji du dalykus, kurie yra biologiniai ir politiniai, ir paskui tikiesi, kad žmonės labai klausysis mokslininkų, ekspertų, nebeišeina. Nes skiriasi tie, kurie sprendžia, ir tie, kurie turi žinias, – jie turi skirtingus matymus, skirtingus įsivaizdavimus“, – apie kai kurių šalių sprendimą laikinai sustabdyti skiepijimą „AstraZeneca“ kalbėjo politikas.

Pats A.Veryga teigė, kad skiepytųsi „AstraZeneca“ vakcina.

„Žinoma, kad ir dabar, jei tik kas man ją duotų“, – antradienį žurnalistams tikino buvęs sveikatos apsaugos ministras.

A. Veryga taip pat teigė, kad reklaminė vakcinacijos nuo COVID-19 kampanija, su šūkiu „Petys už laisvę“, primena laidotuves. Jo manymu, tokia kampanija neišsklaidys nei žmonių, nenorinčių skiepytis, baimių, nei skepticizmo.

Primename, kad premjerė Ingrida Šimonytė antradienį teigė, kad Lietuvos Vyriausybė nesvarsto galimybės stabdyti skiepijimo nuo COVID-19 visuomenėje prieštaringai vertinama „AstraZeneca“ vakcina. 

„Premjerė Ingrida Šimonytė yra visiškai teisi: vakcinacija „AstraZeneca“ turi būti tęsiama“, – sako profesorius Vytautas Kasiulevičius.

„Jokios prievartos skiepytis būti negali, bet norintys tai padaryti žmonės turi tokią teisę. Diskusija dėl vakcinų saugumo tęsis amžinai, bet vairuoti automobilį yra daug nesaugiau, eiti per gatvę yra daug nesaugiau ir susirgus COVID-19 numirti yra didesnė rizika negu pasiskiepijus „AstraZeneca“ vakcina. Mes staiga pamiršome, kad kasdien Lietuvoje COVID-19 nusineša po kelias gyvybes, – socialiniame tinkle „Facebook“ antradienį rašė Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius. – COVID-19 liga pati sukelia krešėjimo sutrikimus ir trombozę. Nuo COVID-19 trombozės sukeltų pasekmių – daug mirčių. Todėl visi guldomi į stacionarą gauna kraują skystinančius vaistus – mažos molekulinės masės heparinus. Net jeigu paaiškėtų, nors aš labai skeptiškas tokio teiginio atžvilgiu, kad vakcinos sukuriamo imuniteto formavimosi metu ir padidėja kraujo krešėjimas kažkokiai daliai žmonių, tai labai tikėtina, kad prevencinis skyrimas kraują skystinančių medikamentų galėtų tokią riziką eliminuoti.“

Prezidentas Gitanas Nausėda taip pat neatsisako sumanymo skiepytis šia vakcina.

Rašyti komentarą
Komentarai (19)

Antanas

tai šeimynai pensininkai skiepikites ,rodykit pavyzdi

Ši vakcina

gelbsti nuo Covid ir nuo gėjų ..... pritariam

kokios problemos Veryga....

stok rakom Seimo bendram tualete , tave raskevicius kaip mat paskiepys.......
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS