Vienuolikoje savivaldybių steigiami pagalbos kabinetai priklausomiems nuo narkotikų | kl.lt

VIENUOLIKOJE SAVIVALDYBIŲ STEIGIAMI PAGALBOS KABINETAI PRIKLAUSOMIEMS NUO NARKOTIKŲ

  • 5

Vienuolikoje šalies savivaldybių duris atvers mobilūs ar stacionarūs kabinetai, skirti padėti nuo narkotikų priklausomiems asmenims, antradienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Juose bus galima pasitikrinti dėl žmogaus imunodeficito viruso (ŽIV), hepatito C, panaudotus švirkštus, adatas bei tvarsliavą pasikeisti steriliais, taip pat gaus įvairiapuses konsultacijas, kaip pradėti aktyvų gydymąsi.

Kabinetai duris atvers Ukmergėje, Švenčionyse, Visagine, Vilniuje, Vilniaus rajone, Kėdainiuose, Alytuje, Kaune, Mažeikiuose, Klaipėdoje, Šiauliuose. Priklausomybę nuo narkotikų turinčių asmenų pagalbai trejiems metams iš viso skirta 1,4 mln. eurų – šie vadinamieji žemo slenksčio paslaugų projektai Europos Sąjungos lėšomis finansuojami pirmą kartą.

Pasak sveikatos apsaugos viceministrės Linos Jaruševičienės, taip siekiama padėti vartojantiems narkotikus nuo infekcinių ligų apsisaugoti patiems ir padėti apsaugoti artimuosius, taip pat daug dėmesio bus skiriama sergančiųjų skatinimui suprasti ligą ir priimti ryžtingą sprendimą gydytis.  

„Svarbu, kad žmonės, sergantys priklausomybe nuo narkotikų ir psichotropinių medžiagų, įvairiapusę pagalbą gautų kuo arčiau jų, atpažįstamose ir lengvai pasiekiamose vietose, kitaip tariant, kad sergantieji nejaustų baimės ar diskomforto peržengti stacionaraus ar mobilaus kabineto slenkstį, o atvirkščiai – suprastų, kad tai gali išgelbėti jų ir jų artimųjų gyvybes“, – teigė L. Jaruševičienė.

Įgyvendinant šiuos projektus, kabinetų darbuotojai taip pat skatins žmones atsisakyti narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimo, sieks įtraukti juos į reabilitacijos, resocializacijos, metadono programas.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Vytas

Turbūt, saviems etatus sukurti, paplauti pinigėlį. Savivaldybėse šitiek darbuotojų, šitiek skyrių - jie gali užsiimti tuo ir be naujoskyriaus. Geriau mokyklose įsteigti normalų stomatologo kabinetą ir bent kelias valandas kasdien dirbantį mediką.

Rapolas

Istatymus ivesti kaip Kinijoje ar Singapure ir neliks narkomanu. Proteguoja valdzia narkomafija, galimai. :)

...

Ar toks punktas ir Seime atsiras?.. :s
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS