Vilties teikiantis melanomos gydymas – galimybė gyventi ilgiau? | kl.lt

VILTIES TEIKIANTIS MELANOMOS GYDYMAS – GALIMYBĖ GYVENTI ILGIAU?

  • 0

Minint Pasaulinę euromelanomos dieną, svarbu kalbėti ne tik apie odos vėžio prevenciją, diagnostiką, bet ir gydymą, kuris vis labiau teikia vilties melanoma susirgusiems pacientams. Iki šiol, sergant išplitusia melanoma, išgyvenamumas vidutiniškai siekdavo vos 6-9 mėnesius, o 5 metus išgyvendavo mažiau nei 10 proc. pacientų. Taikant naujausią gydymą imunoterapija, net 4 kartus daugiau pacientų sulaukia tokių  gerų išgyvenamumo rezultatų.

Medicinos Nobelio premija įvertintas imunoterapijos vaistų atradimas sukėlė perversmą visame pasaulyje. Nuo 2018 m. lapkričio mėnesio šis inovatyvus gydymas kompensuojamas ir visiems vėlyvos stadijos melanomos pacientams Lietuvoje, kuomet liga yra išplitusi. Šalyje tokių pacientų skaičius nuolat drastiškai auga nuo 5 iki 10 proc.

Tai, kad imunoterapija padėjo pagerinti išgyvenamumo rodiklius, yra labai reikšmingas pokytis medicinos istorijoje, kurį lėmė mokslo pažanga.

„Labai svarbu, kad mūsų pacientai turėtų galimybę gauti pažangų gydymą, kuris taikomas visame pasaulyje. Imunoterapija yra didelis mokslo pasiekimas, kurio rezultatai matomi daugelio ligų gydyme. Melanoma iki šiol buvo laikoma viena labiausiai mirštamumą lemiančių onkologinių ligų, kurios diagnozė neretai bylodavo apie galimą nuosprendį. Tai, kad imunoterapija padėjo pagerinti išgyvenamumo rodiklius, yra labai reikšmingas pokytis medicinos istorijoje, kurį lėmė mokslo pažanga“, – sako Agnė Gaižauskienė, Inovatyvios farmacijos pramonės asociacijos (IFPA) direktorė.

Imunoterapijos metu paciento imuninė sistema yra skatinama kovoti su piktybinėmis ląstelėmis. Nacionalinio vėžio instituto onkologės-chemoterapeutės Nadeždos Lachej teigimu, šis gydymas labai skiriasi nuo iki šiol taikytų metodų.

„Priešvėžinė imunoterapija suaktyvina imuninę sistemą, kad ji specifiškai atpažintų ir sunaikintų piktybines ląsteles. Chemoterapija pažeidžia vėžio ląsteles, sukeldama jų žūtį, bet mažesniu laipsniu paveikia ir sveikąsias ląsteles, todėl pasireiškia įvairaus laipsnio šalutiniai poveikiai. Kadangi imunoterapijos metu daugiau veikiamos piktybinės ląstelės – sumažėja ir labai išreikštų nepageidaujamų reiškinių“, – sako gydytoja.

Nedidelis chemoterapijos efektyvumas melanomos gydyme ir pastebimi bei sunkiai toleruojami šalutiniai reiškiniai yra nesulyginami su imunoterapija, kurios šalutiniai reiškiniai retesni ir  kontroliuojami. Pasak gydytojos, šiandien imunoterapija jau padeda apie 40 proc. melanomos pacientų, tačiau mokslininkai vis dar ieško būdų, kaip pagerinti gydymo efektyvumą.

„Nuolatos vyksta įvairiausi klinikiniai tyrimai, kurių metu vertinamas imunoterapijos efektyvumas ir saugumas. Vis daugiau kalbama apie imunoterapijos skyrimą pooperaciniam melanomos gydymui, esant ankstyvesnėms ligos stadijoms. Taip pat ieškoma biologinių žymenų, padėsiančių iš anksto išsiaiškinti, kuriems pacientams šis gydymas bus efektyvus, sukels mažiau nepageidaujamų reiškinių“, – tikina onkologė-chemoterapeutė.

Siekiant pagerinti pacientų išgyvenamumą, mokslininkai ieško ir naujų gydymo galimybių – imunoterapijos ir taikinių terapijos derinių, taip pat skirtingų imunoterapijos preparatų derinimo tarpusavyje. Stengiamasi atrasti naujas gydymo kombinacijas, kurios leistų pasiekti dar geresnių gydymo rezultatų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS